Urheilu Hämeenlinna

Maastohiihdon SM-kisakausi avataan Vöyrillä – HlHS:n naiskolmikko kovin tavoittein matkaan

Mukana on koko Suomen parhaimmisto. HlHS:n naiskolmikko lähtee SM-kisoihin kovin tavoittein.
HlHS:n kolmikko Maija Hakala, Laura Mononen ja Anni Kainulainen lähtee tavoittelemaan menestystä SM-laduilta. Kuva: Pekka Rautiainen
HlHS:n kolmikko Maija Hakala, Laura Mononen ja Anni Kainulainen lähtee tavoittelemaan menestystä SM-laduilta. Kuva: Pekka Rautiainen

Maastohiihdon tämän kauden ensimmäiset SM-mitalit ratkotaan tulevana viikonvaihteena Vöyrillä ja myös Pohjanmaalla järjestäjät ovat joutuneet urakoimaan, jotta lunta riittää kolmen päivän kisarupeamaan.

Kuusi lumitykkiä on laulanut pitkiä päiviä ja päivittäin Vaasan jäähallilta on tuotu varmuudeksi yksi kuorma-autolavallinen lunta. Sateiden jälkeen vapaaehtoisjoukko on myös kolannut Vöyrin golfkentältä talteen luonnon lunta.

Ohjelmassa on perjantaina parisprintit vapaalla tyylillä, lauantaina normaalimatkat (N10/M15km) perinteisellä tyylillä väliaikalähtöinä ja sunnuntaina vapaan tyylin sprinttikilpailut.

Koko Suomen parhaimmisto on ilmoittautunut mukaan Krista Pärmäkosken ja Iivo Niskasen johdolla. Molemmat tavoittelevat henkilökohtaista menestystä normaalimatkalla.

Pärmäkoski on ilmoittanut lähtevänsä tavoittelemaan myös parisprintissä kolmatta peräkkäistä mestaruutta yhdessä Maaret Pajunojan kanssa ja Ikaalisten Urheilijat onkin naisten kisan suurin ennakkosuosikki.

Myös Hämeenlinnan Hiihtoseura lähtee jälleen mitalijahtiin kaksikolla Laura Mononen ja Anni Kainulainen. Parisprintissä on puolustettavana seuran pitkä mitaliputki, jonka katkaisi vain vuoden 2017 neljäs sija.

Viime vuonna HlHS oli hopealla ja toissa vuonna pronssilla. Kultamitali pariviestistä Hämeenlinnalta vielä puuttuu, vaikka hopeaa ja pronssia on tullut monena vuonna.

– Kova kisa on tulossa ja mitalit ovat tiukassa. Ikaalisten takana Kainuu, Vuokatti, Oulu ja Vantaa ovat meidän lisäksemme mitalisuosikkeja. Suomen cupin viestikisaan on tärkeää myös saada mahdollisimman paljon pisteitä, Mononen pohtii.

Anni Kainulainen on ollut vahvassa vireessä ennen kaikkea perinteisellä tyylillä, mutta hän on panostanut myös sprintteihin.

– Parisprintti ja perinteisen tyylin kymppi ovat ilman muuta päämatkojani Vöyrillä. Parisprintissä on kovin taso, mitä on ollut, mukana on paljon hyviä joukkueita. Perinteinen tyyli olisi ehkä ollut meille parempi, mutta kyllä molemmat tyylit meille sopivat, Kainulainen vakuuttaa.

– Kympillä Kristan ja Kertun (Niskanen) takana on tasaisempaa ja nappionnistumisella kuuden joukkoon on mahdollisuus eli maajoukkuenaisia lähden jälleen haastamaan, kuten aiemminkin. Toivotaan, että nyt se onnistuu. Vähintään kymmenen joukkoon pitäisi joka tapauksessa yltää, perinteinen on kulkenut hyvin.

Kisaladuilla on pohjana tykkilunta ja uutta lunta on satanut lisää viime aikoina. Sääennusteet ovat luvanneet kisapäiville pientä pakkasta ja lumisadetta.

– Toivottavasti kympin kisa ei mene välinekisaksi. Perinteinen on tämän vuoden puolella kulkenut minulla paremmin. Mitaleista lähden ilman muuta taistelemaan, mutta kovaa pitää mennä, jos mielii maailmancupin kisoihin. Kauteni on ollut semmoista ja tämmöistä, mutta onnistumisia odotan, josko se siitä sitten lähtisi rullaamaan, ennakoi Mononen, joka on Kainulaisen tavoin hiihtämässä kaikki kolme kisamatkaa.

HlHS:n kolmas edustaja Maija Hakala panostaa myös perinteisen tyylin kympille.

– Lauantaina kymppisakkiin on tavoite. Olin Ylläksellä viikon verran hiihtämässä ja sain hyviä kovempia treenejä pidemmillä laduilla ja mäkisissä maastoissa. Kotona Espoossa olen hiihtänyt Oittaaan kahden kilometrin lenkkiä, mutta se on helpohko ja jalkalenkkiä on sen lisäksi pitänyt tehdä, Hakala kertoo.

– Sunnuntain sprintissä ensimmäinen tavoite on päästä karsinnasta jatkoon. Yksin hiihtäminen ei ole helppoa, erissä saa aina enemmän itsestään irti ja ratakin on pitkä (1,5km). Viime viikonloppuna kisasin vapaan sprintissä Oittaalla ja sain neljä hyvää kovempaa vetoa. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic