fbpx
Urheilu

Analyysi: Mäkihyppyä dominoidaan 15-vuotiaan fysiikalla – mikä tekee Japanin Ryoyu Kobayashista tämän hetken parhaan?

Mäkiviikon johdossa oleva Ryoyu Kobayashi on tällä kaudella näyttänyt, että mäkihyppy on taitolaji – edelleenkin.
Ryoyu Kobayashi on ollut mäkikauden komeetta. Kuva: ANGELIKA WARMUTH

Huippu-urheilussa pätee vanha viisaus, jonka mukaan urheilijan tulee urheilla vahvuuksiensa kautta.

Tuskin yhdenkään lajin yksikään urheilija on maailman paras lajissaan kaikilla mahdollisilla sektoreilla. Siksi onkin tärkeää olla aatelia tärkeimmissä kokonaisuutta määrittelevissä tekijöissä. Yhtä lailla yksikään urheilijan ominaisuus ei saa olla niin heikko, että ne vesittäisivät vahvuuksien esiintulon.

Mäkihypyn maailmancupia johtava 22-vuotias Ryoyu Kobayashi on edellä mainittujen kriteerien malliesimerkki – tai lähellä poikkeustapausta.

Hänen fyysiset ominaisuutensa ovat ihan siinä rajalla, riittävätkö ne yleisellä tasolla maailman eliittiin. Hän nostaa kyykystä vain vähän yli 100 kiloa ja ponnistus nousee parhaimmillaan nippa nappa yli 60 senttiä maasta.

Fyysisesti parhaimmat hyppääjät ponnistavat lähes 75 senttiä ja nostavat kymmeniä kiloja enemmän rautaa kyykätessään. Silti tämä ihmemies on tällä hetkellä ylivoimainen.

Miksi?

 

Syy on yksinkertainen. Kobayashin suurin vahvuus on yksinkertaisesti tällä hetkellä niin paljon paremmalla tasolla kuin muilla.

Voidaan todeta, että hän aloittaa voimantuoton jo hyppyrin kaarteella. Hän ehtii tuottaa omasta kapasiteetistaan voimaa pidemmällä matkalla hyppyrin pöytää vasten, kuin muut. Yhtä lailla hänen voimansa ei vuoda, vaan se on erittäin puhdasta, kuin oppikirjasta.

Mäkiviikolla televisiokuvista on voitu nähdä, kuinka hänen vauhtinsa ei hidastu juurikaan hyppyrin lakipisteelle, kuten niin monella muulla hyppääjällä. Ja kun ponnistus aloitetaan erittäin aikaisin, vauhti voi tekniikan avulla jopa kiihtyä. On suuri hyöty, jos tekniikan avulla pystyy saamaan laskennallisesti kolmen tai neljän lähtöpuomin edun muihin nähden.

Kobayashi on myös erittäin nopea oppimaan uusia asioita ja kehon yleistaitavuus on huippuluokkaa. Tästä syystä hän oppii nopeasti uuden mäen profiilin ja pystyy siten toteuttamaan tehokasta tekniikkaansa ilman useita harjoitushyppyjä kisapaikkakunnilla.

 

Viimeisen vajaan 10 vuoden aikana mäkipiireissä on uskoteltu, että lajista on tullut fyysisempää muun muassa varustesääntömuutosten takia. Puvun lento-ominaisuuksia on pyritty säännöillä heikentämään ja siksi tämä suosisi vähän vanhempia hyppääjiä. Enää teini-ikäiset niemiset, morgensternit tai schlierenzauerit eivät juhlisi korkeimmalla korokkeella.

Mutta mitä pitää ajatella siitä, että tämän hetken ylivoimaisimman urheilijan fyysiset ominaisuudet ovat parhaimpien 15-vuotiaiden hyppääjien tasolla?

Kehitys kehittyy ja seuraava askel voisikin olla se, että joku fyysisesti erittäin lahjakas hyppääjä pystyisi toteuttamaan yhtä hyvää mäkitekniikkaa, kuin nyt Kobayashi. Sen jälkeen keskustelu siirtyisi jälleen fyysisten ominaisuuksien ihannointiin.

Mutta juuri nyt: nauttikaamme nuoren japanilaisen valloittavan hienoista hypyistä mäkiviikolla.

 

Kirjoittaja on entinen mäkihyppyvalmentaja, joka valmensi mm. Anssi Koivurantaa. Koivuranta on edelleen viimeisin suomalainen mäkihypyn maailmancupin osakilpailuvoittaja.

Menot