Urheilu

Manner-Eurooppa jyräsi St. Andrews Trophyn voittoon

Torstain jälkeen kaksi pistettä perässä ollut Manner-Euroopan joukkue pelasi ilmiömäisen toisen päivän Linna Golfissa käydyssä St. Andrews Trophyssa. Ison-Britannian ja Irlannin joukkue ei saanut perjantaina kuin 2,5 pistettä Manner-Euroopan rohmuttua peräti 10,5 pistettä, ja näin Sami Välimäen ja Matias Honkalan edustama Manner-Euroopan joukkue voitti 32. kertaa pelatun amatöörigolfin huipputapahtuman lukemin 15,5–9,5.

Upeaa peliä molempina kilpailupäivinä esittäneen Honkalan saldo neljästä ottelusta oli neljä voittoa. Myös kolme voittoa ottanut Välimäki kuului Manner-Euroopan joukkueen parhaimmistoon. Miehet olivat syystäkin onnellisia urakan päätyttyä.

– Tuntuu todella huikealta, ei tässä oikein muuta osaa sanoa, Honkala niputti voittoon päättyneen urakan.

Honkala ja Välimäki pelasivat jo torstaina foursome-parina, eikä Manner-Euroopan joukkueen kapteeni Yves Hofstetter lähtenyt hajottamaan hyvin toiminutta kaksikkoa perjantaiaamun peleihin. Suomalaiset kiittivät luottamuksesta ja voittivat kivikovan parin Matthew JordanGian-Marco Petrozzi selvin lukemin 4/3. Matsin ratkaisuhetket sijoittuivat eilisen tapaan kierroksen keskivaiheille.

– Ehkä ratkaisevinta oli, kun tehtiin neljä birdieä putkeen. Siinä annettiin kavereille selvä signaali, ettei me anneta teille näitä reikiä, Honkala sanoi leveä hymy kasvoillaan.

– Oli todella hauska pelata kimpassa, meillä oli todella hyvä ryhmähenki koko kierroksen, Välimäki puolestaan sanoi.

Iltapäivällä pelattiin yhdeksän kaksinpeliä, ja niihin lähdettiin tasatilanteesta 8–8. Välimäki otti tukevan niskalenkin pelikaveristaan John Murphystä heti takalenkin alkuun tekemällä birdiet rei’ille 9, 10 ja 11. Välimäen voittolukemat kirjattiin lopulta luvuin 5/3. Siinä vaiheessa Manner-Eurooppa oli jo tukevassa johdossa, ja toiseksi viimeisenä pelanneen Honkalan pisteillä ei ollut lopulta voiton kannalta merkitystä, kun espanjalainen Angel Hidalgo Portillo toi voiton ratkaisseen pisteen Manner-Euroopalle. Honkalan matsi Conor Purcellia vastaan päättyi lopulta 2/0.

Välimäki ja Honkala ovat nyt todellisessa voittoputkessa, sillä ennen St. Andrews Trophyn voittoa he olivat juhlimassa Suomen historiallista EM-joukkuekultaa. Voitot tekevät tunnetusti hyvää itseluottamukselle, niin tässäkin tapauksessa.

– Tässä on ollut hyvä buusti päällä EM-kullan jälkeen, ja nyt tämä vielä päälle, Honkala kertoi omista tunteistaan.

Välimäellä on peli ollut hyvässä kunnossa jo hetken aikaa, ja isojen voittojen myötä luotto omaan osaamiseen on kasvanut entisestään.

– Fiilikset ovat olleet hyviä, ja lisäitseluottamus on se juttu, mitä tästä tulee. Tietää, että homma on hanskassa. Ei muuta kuin antaa mennä vaan, ja sitä kautta se tulos tulee, Välimäki kiteytti.

Kilpailu päättyi arvokkaaseen palkintoseremoniaan, jossa kuultiin toinen toistaan ylistävämpiä puheita niin pelaajista, kilpailusta kuin kentästäkin. Euroopan Golfliiton puheenjohtaja Pierre Bechmann nosti esiin kilpailun hienon urheiluhengen.

– Pelaajien asenne oli todella upea läpi kilpailun. Ja onnittelut Manner-Euroopan joukkueelle hienosta voitosta, Bechmann lausui.

Linna Golfin toimitusjohtaja Esa Honkalehto nosti esiin vapaaehtoisten tärkeän roolin kilpailun läpiviennissä. Kilpailun käytännönjärjestelyt kuuluivat Suomen ja Euroopan Golfliitoille, mutta Linna Golfin vastuulla oli vapaaehtoisten rekrytointi.

– Ilman vapaaehtoisia tällaista tapahtumaa ei voida viedä läpi. He tekivät upeaa työtä, Honkalehto kiitteli.

Linna Golfissa on totuttu näkemään isoja kansainvälisiä kilpailuja tasaisin väliajoin, ja sama tahtotila heillä on edelleen.

– Tällä viikolla olemme puhuneet asiasta, kun täällä on ollut oikeita ihmisiä paikalla. Jatkamme keskusteluita tämän syksyn aikana. Se on selvää, että täällä pelataan jatkossakin huippukilpailuja. Tämä paikka ansaitsee sen, Honkalehto linjasi. HäSa

Asiasanat