Urheilu

Marit Björgen johti Norjan juhlia

Norjan Marit Björgenin vakuuttavat esitykset Lahden MM-hiihdoissa jatkuivat lauantaina lykityssä 30 kilometrin vapaan hiihtotyylin kisassa. 36-vuotias Björgen juhli MM-kisojen neljättä mestaruuttaan ja johti norjalaiset komeaan neloisvoittoon. Björgen sai palkintopallille seurakseen Heidi Wengien ja Astrid Jacobsenin, ja kisan neljäs oli Ragnhild Haga.

Kovavauhtisen kolmenkympin kisan paras suomalainen oli Krista Pärmäkoski, joka pysyi koko matkan kärkiryhmässä ja oli lopulta kuudes. Aino-Kaisa Saarinen oli neljästoista ja Laura Mononen kahdeksastoista. Suomen neljäs edustaja, Kerttu Niskanen, keskeytti kisan 15 kilometrin hiihdon jälkeen.

Björgenin voittoaika kolmella kympin lenkillä oli huikea 1.08.36. Se on kautta aikojen kovin aika naisten 30 kilometrin kisassa. Weng ja Jacobsen hävisivät voittajalle 1,9 sekuntia. Haga jäi puolestaan kärjestä 7,4 sekuntia.

Pärmäkoskikaan ei ollut lopulta kovin kaukana kärjestä. Hän sujutteli maaliin 11,3 sekuntia Björgenin jälkeen.

– Norjalaiset menivät tänään kyllä tosi lujaa. Kyllä he olisivat karanneet, vaikka olisin tullut kärjessä loppulaskuihin. Olin nimittäin jo niin hapoilla, että yritin vain pysyä pystyssä, Pärmäkoski myönsi.

Pärmäkoski oli Suomen naisten joukkueen paras hiihtäjä Lahdessa. Hän saavutti kotikisoissa uransa ensimmäisen henkilökohtaisen MM-mitalin (hopeaa yhdistelmäkisassa) ja oli lisäksi mukana viestin pronssijoukkueessa.

– Nyt tietysti vähän harmittaa, kun mitali ei ollut tänäänkään kaukana, Pärmäkoski pohti.

Björgenille lauantain MM-kulta oli jo uran 18:s. Norjalaisen hiihto oli tälläkin kertaa helpon näköistä ja paukkuja jäi vielä lopun rynnistykseenkin.

– Lahden MM-kisat olivat minulle suuri tavoite, ja neljän kultamitalin voittaminen on uskomatonta. Ihan helpolla voitto ei kuitenkaan tänään tullut, sillä kärjessä oli aika vaikea hiihtää näin nopealla kelillä, Björgen sanoi.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen ei yltänyt tavoitteeseensa lauantain kisassa. Eroa kertyi kärkeen pari minuuttia.

– Sain kuitenkin taas arvokasta oppia kovien kisojen hiihtämisestä. Jäin nimittäin ihan liikaa kärkiletkasta jo kisan alussa, enkä saanut sitä enää kiinni. Sinne pitäisi vaan työntyä rohkeammin, Mononen pohti.

Mononen päätti lauantaina uransa ensimmäiset täydet MM-kisat. Vuoden 2015 Falunin kisoissa espoolainen hiihti vain kympin kisan (34. sija), mutta nyt urakoitavaa riitti neljän matkan verran.

Lahden kisojen kruununa oli viestipronssi, mutta henkilökohtaisilla matkoilla hänelle jäi parannettavaa.

– Tavoitteenani oli yltää kympin sakkiin, mutta se jäi tällä kertaa haaveeksi. Kovin kaukana se ei kuitenkaan ollut perinteisen kympin kisassa, jossa jäin kymppikärjestä vain kymmenisen sekuntia, Mononen muisteli.

Mononen on tehnyt kovasti töitä MM-talvena. Ihan mukava palkintokin siitä lopulta heltisi.

– Kyllähän mitali lämmittää tosi paljon. Vähän niin kuin ajattelinkin, se maistuu koko ajan paremmalta, vaikka oma hiihtoni olikin mitä oli.

– Se myös kannustaa jatkamaan harjoittelua kohti ensi talven Etelä-Korean olympialaisia. Sinne alan valmistautua heti maailmancupin kisojen jälkeen. Pystyn parantamaan harjoitteluissani vielä joitakin juttuja ja sillä nostamaan tasoani, Mononen uskoo. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

4.6.2020