Urheilu

Marko Tarkkalan tavoite…täyttyi enduropoluilla

Enduronmoottoripyöräilijä Marko Tarkkala, 30, varmisti sunnuntaina Riihimäellä avoimen luokan Suomen mestaruuden. Tarkkala voitti luokkansa 16 sekunnin erolla kisan jymy-yllättäjään, Toni Erikssoniin. Voitto nosti Tarkkalan mestariksi ohi Oskari Kantosen, joka oli johtanut sarjaa helmikuusta alkaen.

Tarkkalalle mestaruus oli kotimaan kisakauden päätavoite, mutta se oli kovan työn takana. Loppilainen Betan tehdastiimin ammattikuljettaja ei osallistunut lainkaan SM-sarjan talviosakilpailuihin. Vasta toukokuussa Riihimäellä kotimaan kautensa aloittanut Tarkkala oli näin takaa-ajaja loppumetreille saakka.

– Voi sanoa, että oli hyvä kausi. Pyörä pelasi hienosti ja voitin kaikki ajamani SM-osakilpailut. Eli eipä se paremmin olisi voinut mennä, Tarkkala hymyili.

– Tänään oli selvä tavoite. Pakko oli voittaa. Se näkyi reitillä. Kyllä oli tilanteita koko ajan, Tarkkala naureskeli.

Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplaa edustava Tarkkala sai ajaa peräti kolme kotikisaa. Keväällä kaksipäiväisessä kilpailussa jaettiin tuplapisteet ja nyt kisattiin vielä Kahvakoplan isännöimässä päätöskisassa. Kilpailu tuli riihimäkeläisille yllätyksenä, sillä alun perin SM-finaali piti ajaa Tuusulassa.

– Siellä tuli järjestäjälle ilmeisesti jotain hankaluuksia reitin kanssa. Ilmeisesti he eivät pystyneet kaikilta osin sopimaan asioita hirviporukoiden kanssa. Me otimme järjestelyvastuun joskus syyskyyn puolivälissä. Onneksi minulla oli sopimuspohjat valmiina, joten oli helppo lähteä rakentamaan reittiä maanomistajien kanssa, kilpailunjohtaja Sauli Nordling taustoitti.

Kehuja saanut kilpailukonsepti oli selkeä. Kilpailijat ajoivat viisi kertaa saman, kymmenen kilometrin mittaisen maastokokeen. Reitti ja aikataulu oli yleisöystävällinen. Maastokokeen lähtö ja maali, sekä osa reitistä sijaitsivat kilpailukeskuksen alueella, Karhin motocrossradalla. Näin siirtymiä ei ollut lainkaan ja mekaanikotkin pääsivät seuraamaan ajajiensa suorituksia.

Remes oli yleiskisan nopein

Nelitahtisten 250-kuutioisten luokan ja samalla koko kilpailun kovinta kyytiä piti Eero Remes, 27. Järvenpääläinen oli Tarkkalaa runsaan minuutin nopeampi. Omassa luokassaan Remes jätti muut varjoonsa lähes kolmella minuutilla.

Kisan kolmanneksi nopein kuljettaja oli vantaalainen Toni Eriksson. Eriksson, 26, tuli viime kaudella tunnetuksi Kimi Räikkösen Ice 1 Racingin kuljettajana motocrossin MM-sarjassa.

Kun ura crossissa ei ottanut tulta, on mies lähtenyt ennakkoluulottomasti enduropoluille. Jälki alkaa olla vahvaa. Edellisissä Riihimäen kilpailuissa Eriksson napsi kaksi luokan nelossijaa, nyt tuli tilille tähänastisen uran paras noteeraus uudessa lajissa. Muita SM-kilpailuja Eriksson ei ole ajanut, joten sijoitus ei pistetaulukossa nouse edes kärkikymmenikköön.

Tarkkalan ajaman luokkavoiton lisäksi korkeita pokaaleja jäi Riihimäen lähiseudulle sekä 125-kuutioisten pikkuluokassa että nelitahtisten 250-kuutioisissa. Pikkuluokassa Hyvinkään Aleksi Jukkola vei voiton 17 sekunnin turvin riihimäkeläiseen Mika Kasevaan. Kaseva varmisti näin SM-hopeaa Riku Nikanderin jälkeen. Nikander oli kullan lunastanut jo edellisessä osakilpailussa. Riihimäen tulevaisuuden kuljettajiin lukeutuva Henri Rissanen oli luokassa viides, 3.14 kärjelle hävinneenä.

250-kuutioisissa Remeksen takana kakkoseksi ajoi SM-kultaan kurottanut Roni Nikander. Kahvakoplan Kai Estola oli neljäs ja Mika Karma viides. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic