Urheilu

Masters-kilpailu täyttää Aulanko-areenan

CrossFit Hämeenlinna isännöi viidennen kerran epävirallisia SM-kisoja lajissa, jonka harrastajamäärä on kasvanut viime vuosina huimasti.
CrossFitin suosio on kasvanut viime vuosina hurjasti.

CrossFit Hämeenlinna järjestää viidennen kerran Linna Masters-kilpailut ja tällä kertaa aiempaa suuremmalla areenalla, jotta suosiotaan kasvattanut tapahtuma saadaan vietyä kunnialla läpi.

Viikonlopun aikana Aulanko-areenassa kilpailee yli 300 karsijan joukosta valitut 178 yli 35-vuotiasta kilpailijaa kahden päivän ajan.

– Tämä on ainoa Suomessa järjestettävä lajin masters-kilpailu. Oma salimme, jossa aiemmin tapahtuma on järjestetty, ei enää millään riittänyt, kertoo tapahtumaorganisaattori Matias Lind.

– Tämä on tunnustettu masters-ikäluokkien epäviralliseksi SM-kisaksi, mutta koska laji on trademarkattu Amerikassa, emme voi virallisesti käyttää SM-kisatermiä. Vastaava menettely on yleisen sarjan SM-kisoissa.

Samasta syystä CrossFit-toiminta pyörii nimenomaan salien kautta, eikä lajilla ole omaa kansainvälistä tai kansallista lajiliittoa. Hämeenlinnan kisoihin osallistujia on 59 salilta ympäri Suomea ja osin maan rajojen ulkopuoleltakin.

CrossFit on kasvattunut viime vuosina huimasti suosiotaan. Lindin mukaan vuonna 2010 Suomessa oli viisi salia ja nyt niitä on jo yli kuusikymmentä. Yleisen sarjan kilpailuja on Suomessa vuosittain parisenkymmentä. Tapahtumilla on omaperäisiä nimiä, kuten epäviralliset yleisen sarjan SM-kilpailu Winter War tai MM-kisa CrossFit Games.

Hämeenlinnan tapahtumaa organisoi Lindin kanssa norjalainen Petter Fet, joka toimii myös kisojen päätuomarina ja teknisenä johtajana. Lisäksi mukana on laaja joukko vapaaehtoisia.

– Suuri kiitos heille, ilman vapaaehtoisjoukkoa tällaista tapahtumaa ei voisi järjestää. He ovat laji-ihmisiä saliltamme. CrossFit-harrastajat ovat aktiivista väkeä, Lind kiittelee.

Linna Masters-kilpailu koostuu kolmesta eri tehtävästä, joilla testataan voimaa, kestovoimaa ja liikkuvuutta. Mukana on myös voimisteluelementtejä. Kolmen tehtäväosion perusteella parhaat mittelevät finaalissa mestaruuksista.

– Laji on yksinkertaisuudessaan voima- ja kunto-ohjelma, joka perustuu monipuolisiin ja vaihteleviin liikkeisiin, Lind määrittelee.

Lauantaina areenalle pääsivät yli 40-vuotiaat, jotka oli jaettu miehissä ja naisissa neljään eri ikäluokkaan viiden vuoden välein siten, että vanhin sarja oli yli 55-vuotiaat.

CrossFit Oulun Janne Tikkanen voitti M40+-sarjan, jossa CrossFit Hämeenlinnan Pasi Järvinen ylsi neljänneksi.

Muut mestarit olivat Merituuli Kallio (N40+), Pertti Kiiskinen (M45+), Nina Fagerlund (N45+), Kim Nyström (M50+), Sari Olkkonen (N50+), Jyrki Rantanen (M55+) ja Heli Peura (N55+).

Anne Piispanen (CFHML) saavutti pronssia N55+-sarjassa.

Sunnuntaina kello 9.30 alkaen Aulanko areenassa kilpailevat 35–39-vuotiaat ja kisapäivä huipentuu finaaleihin kello 14.30 alkaen sekä palkintojen jakoon.

Hämeenlinnalaissaleilta sunnuntaina mukana ovat CrossFit Hämeenlinnasta Sonja Hänninen ja Rami Laitinen sekä CrossFit Ilveksestä Matleena Aitasalo ja Janne Kalmari. HäSa

Päivän lehti

28.2.2020