Urheilu

Matilda Castren teki Suomelle golfhistoriaa – golffarille irtosi voitto LPGA-osakilpailusta

Castrenin yhteistulos oli 14 alle parin.
Suomalaisgolffari Matilda Castren on voittanut naisten LPGA-kiertueen osakilpailun Yhdysvaltain Kaliforniassa. Castren on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut LPGA-osakilpailun.
Suomalaisgolffari Matilda Castren on voittanut naisten LPGA-kiertueen osakilpailun Yhdysvaltain Kaliforniassa. Castren on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut LPGA-osakilpailun. Lehtikuva/ / Getty Images / AFP Jed Jacobsohn

Suomalaisgolffari Matilda Castren on voittanut naisten LPGA-kiertueen osakilpailun Yhdysvaltain Kaliforniassa. Castren on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut LPGA-osakilpailun.

–  On suuri kunnia voittaa kiertueen tulokaspelaajana, ja erityisesti ensimmäisenä suomalaispelaajana, Castren kommentoi LPGA:n nettisivuilla.

Floridassa yliopistogolfia pelannut ja opiskellut Castren, 26, pelaa LPGA-kiertueella toista kauttaan. Hänet lasketaan silti yhä tulokkaaksi, koska viime kausi jäi koronaviruspandemian takia torsoksi.

Daly Cityssä lähellä San Franciscoa Castrenin yhteistulos oli 274 lyöntiä, 14 alle parin. Hän pelasi neljä kierrosta yhteensä 274 (71+69+69+65) lyönnillä. Päätöskierros sinetöityi vajaan metrin mittaiseen birdieputtiin 18. viheriöllä.

–  Uskomaton tunne, eikä oikein mikään ole tuntunut vastaavalta. Yksi ajatukseni oli, että nyt ei ainakaan tarvitse mennä syksyllä kiertueen karsintoihin, Castren kertoi ja viittasi siihen, että voitto takasi työpaikan.

Kisan palkintoarvo oli 1,5 miljoonaa dollaria, ja voittajan osuus siitä oli 225  000 dollaria eli noin 185  000 euroa. Summa nosti Castrenin uran kokonaisansiot yli 400  000 dollarin.

Petteri Nykyn valmentama Castren ylsi voittoon jo uransa 15. LPGA-kiertueen kilpailussa. Ennen Daly Cityn kisaa hänen paras sijoituksensa oli kahdeksas viime lokakuulta.

Hermostuneisuus karisi

Castren pelasi ensi kertaa urallaan LPGA-kiertueen kärkikolmikossa, kun viimeinen pelipäivä starttasi sunnuntaina paikallista aikaa.

Kolmannen kierroksen jälkeen hän ennakoi, että haluaa vain pelata parasta peliään ja nauttia.

– Olin hermostunut, joten ajattelin vain yhtä lyöntiä kerrallaan, yhtä reikää kerrallaan. Kävikin niin, että minulla oli erinomainen päivä kentällä ja pääsin nostamaan pokaalia, Castren sanoi.

Kierros pelattiin sumuisella kentällä, mutta se ei Castrenia haitannut. Hän teki yhden eaglen ja viisi birdieä, eikä tuloskorttiin merkitty yhtään bogia.

Toiseksi sijoittui Taiwanin Min Lee. Castren lähti ratkaisevalle kierrokselle kaksi lyöntiä Min Leen perässä, mutta käänsi asetelmat kahden lyönnin voitoksi.

Castren on toinen suomalainen, joka on pelannut LPGA-kiertueella. Häntä ennen mukana on ollut uransa jo lopettanut Minea Blomqvist-

Kakko, joka pelasi parhaan kautensa vuonna 2008 ja sijoittui parhaimmillaan kisassa kolmanneksi.

Suomen ykköspelaajaksi viime vuonna noussut Castren on pääsemässä myös Tokion olympiajoukkueeseen.

Castrenin voitto on merkkipaalu suomalaisgolfissa

–  Matilda Castrenin ykkössija golfin naisten LPGA-kiertueella on merkkipaalu suomalaisessa lajihistoriassa. Pääosin Pohjois-Amerikassa pelattava LPGA-kiertue on naisten arvostetuin ammattilaiskiertue, jossa pelaavat maailman kärkinimet.
–  Ennen Castrenia LPGA-kiertueella on pelannut suomalaisista vain Minea Blomqvist (sittemmin Blomqvist-Kakko), joka oli parhaalla kaudellaan vuonna 2008 parhaimmillaan kolmas sekä viides ja kahdeksas.
– Miesten arvostetuimmalla kiertueella, PGA-kiertueella, suomalaisilla ei ole ollut pelioikeutta.
–  Euroopan-kiertueilla suomalaiset ovat yltäneet voittoihin. Naisten Euroopan-kiertueella Blomqvist ylsi vuonna 2004 voittoon Unkarissa ja otti toisen voittonsa Helsingissä vuonna 2008.
– Miesten Euroopan-kiertueella Mikko Ilonen voitti urallaan viidesti (vuosina 2007–2014). Peliuraansa jatkavista suomalaisista Mikko Korhonen on voittanut kahdesti (2018–2019), Roope Kakko kerran (2015) ja Sami Välimäki kerran (2020).

Asiasanat

Menot