fbpx
Urheilu

Suur-Hamarista paralympialaisten tuplamestari – Kilpakumppanilta ylistystä: "Hän on kaikkien aikojen paras"

Suur-Hamarista tuli kautta aikain 11:s suomalainen, joka on juhlinut paralympiavoittoa peräkkäisissä talviparalympialaisissa.
Suur-Hamarista tuli kautta aikain 11:s suomalainen, joka on juhlinut paralympiavoittoa peräkkäisissä talviparalympialaisissa. Lehtikuva/Harri Kapustamäki

Matti Suur-Hamarista tuli uusi suomalainen tuplamestari paralympialaisissa, kun hän voitti SB-LL2-luokan lumilautacrossin Pekingissä varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa. Suur-Hamari, 35, voitti paralympiakultaa samassa lajissa myös neljä vuotta sitten Etelä-Korean Pyeongchangissa.

Hopeaa voitti Yhdysvaltojen Garrett Geros ja pronssia Australian Ben Tudhope. Geros jäi Suur-Hamarista 0,22 sekuntia ja Tudhope 0,93 sekuntia.

–  Kyllähän tämä merkitsee tosi paljon. Pari viime vuotta olleet aika hankalia, Suur-Hamari sanoi Ylen haastattelussa.

Suur-Hamarista tuli kautta aikain 11:s suomalainen, joka on juhlinut paralympiavoittoa peräkkäisissä talviparalympialaisissa.

–  Koreassa tuli ensimmäinen, aika pitkänkin menestysjakson jälkeen, se oli tosi iso onnistuminen. Ja nyt on viimeiset neljä vuotta ollut aika työtä, välillä ollut tosi vaikeaakin. Mutta kun on vaan jaksanut uskoa itseensä…, Suur-Hamari vertaili kahta kultaansa ennen kuin ystävä ja tiimikaveri Tudhope kapsahti syleilemään tuoretta voittajaa.

–  Tämä jätkä, hän on kaikkien aikojen paras, Tudhope riemuitsi kaulaillessaan Suur-Hamaria.

Suur-Hamari kilpailee lievemmän alaraajavamman luokassa SB-LL2 vammauduttuaan moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2009. Hänen vasen jalkansa on amputoitu polvesta alaspäin. Vuonna 2018 hän voitti Pyeongchangissa lumilautacrossin ja oli banked slalomissa pronssilla, ja maailmanmestaruuksia hänellä on neljä.

Pekingissä kisataan vielä banked slalom. Suur-Hamari ei ole pohtinut, olisiko hän neljän vuoden päästä vielä paralympiaradalla.

–  Fiilistellään tätä nyt vähän aikaa. Tässä on asioita purtavaksi, mutta nyt nautitaan tästä, Suur-Hamari sanoi Ylen haastattelussa.

Menot