Urheilu

Voisiko Steelers hyödyntää salibandyn MM-huumaa? – "Meillä on seurassa todellinen kultakimpale"

Salibandy elää maailmanmestaruuden huuman tuomaa aikaa, mutta miten esimerkiksi Steelers voisi hyödyntää sen?
Steelersin urheilujohtaja Petri Torni arvioi, että salibandyn MM-kullan tuoma noste ei siirry Salibandyliigaan silmänräpäyksessä. Kuva: Riku Hasari

Salibandy on perinteisesti ollut pikkuveljen asemassa palloilulajien kartalla, mutta Suomen voitoksi päättynyttä salibandyn MM-finaalia seurattin laajalti kotimaassa.

Katsojaluvut olivat hurjia. Voitokas MM-finaali tavoitti 1,3 kolme miljoonaa katsojaa. Tavoittavuus tarkoittaa sitä, että katsoja vietti ohjelman parissa vähintään yhden minuutin jossain kohtaa lähetystä.

Yle ja kansainvälinen salibandyliitto IFF solmivat myös uuden sopimuksen salibandyn miesten ja naisten MM-kisojen lähetysoikeuksista, joka ulottuu vuoteen 2022.

Ylipäätään salibandyn saama huomio tuntuisi olevan nousussa.

Voisiko nyt sanoa, että salibandy on orastavassa nosteessa?

Salibandyseura Steelersin urheilutoimenjohtaja Petri Torni ottaa asiaan maltillisen kannan.

– Luvut ovat aika käsittämättömiä ja haluaisin vastata, että on. Samalla on muistettava, että me suomalaiset kannatamme ja seuraamme yleisesti ottaen menestystä, Torni arvioi.

 

Koripallo on hyötynyt Susijengin buumista, mutta viime vuosina arvokisapaikat eivät ole saaneet aikaan esimerkiksi Korisliigan katsojamääriin muutosta. Huuma ei ole siirtynyt Korisliigan lehtereille tai esimerkiksi pelaajabudjetteihin.

Miten salibandyn puolella voitaisiin tehdä asioita toisin, hyödyntää aikaansaatua menestystä ja saada suuremmat massat kiinnostumaan?

– Se on äärettömän hyvä kysymys, mutta vastausta on vaikeampi antaa. Kyse on pitkässä juoksussa esimerkiksi siitä, että miten saadaan väkeä sitoutettua toimintaan mukaan, siihen voi vaikuttaa esimerkiksi niin, miten huippuyksilöiden kautta markkinoidaan omaa tuotetta, Torni puntaroi.

 

Steelersillä on oma huippuyksilönsä Ville Lastikassa, joka on Steelersin ensimmäinen miesten maailmanmestari seurassa.

Lastikkaa onkin pyritty hyödyntämään Steelersin toiminnassa.

– Lastikka vetää meillä harrasteryhmiä ja kaupunginosaryhmiä, lisäksi meillä on ollut Villen ympärille rakennettuja erilaisia leirejä. Vastaukset siihen, miten niiden vaikutukset näkyvät, saadaan vasta tulevaisuudessa, Torni sanoo.

– Villeä katsotaan paljon ylöspäin ja kun hän on nyt vielä maailmanmestarikin, junioreiden silmissä arvostus on varmasti taivaissa. Meillä on seurassa todellinen kultakimpale Lastikassa, joka oli mielestäni MM-kisojen arvokkain pelaaja. Se, miten voisimme hyödyntää huippuyksilöitämme, sitä voisimme varmasti tehdä vieläkin paremmin.

Torni muistuttaa, että Lastikan lisäksi Steelersin Salibandyliigan ryhmä ei ole vain yhden huippupelaajan joukkue.

Nico Jonaeson on yksi maailman parhaita pelaajia omassa luokassaan, hänen aikansa tulee vielä maajoukkueessakin. Samaten Markus Sipronen on hyvä yksilö, kuten on maalivahtimme Santtu Pohjonenkin.

 

Yksi kauaskantoinen seuraus Lastikan esimerkillä voi olla se, että se osoittaa pienempienkin ympyröiden voivan toimia ponnahduslautana Elenia-areenaa isommille areenoille.

– Juniorituotannossa on nousemassa erinomaisia tyttö- ja poikapelaajia. Esimerkiksi Pyry Kauppinen on toiminut U16-maajoukkueen kapteenina. Kansallisen tason kärjessä omissa ikäluokissaan on pelaajia nousemassa. Se varmasti kertoo, että seurassa tehdään jotain oikein kun tällaisia asioita tapahtuu, Torni mietiskelee.

Torni kertoo, että Steelers haluaa olla tulevaisuudessa Kanta-Hämeen salibandyseura. Se tarkoittaa pelaajapolussa käytännössä sitä, että Steelers saisi imuroitua seutukunnan lahjakkaimpia nuoria omiin riveihinsä – ja näin saisi kehitettyä toimintaansa ja kilpailukykyään.

– Lähialueen seuroissa tehdään hienoa työtä. Yritämme tehdä asioita niin laadukkaasti, että positiivinen kaiku toiminnastamme kuuluisi kauas ja saisimme tiettyjä pelaajia siirtymään jossain vaiheessa Steelersiin. Jos käytössä olisi jatkossa entistäkin laadukkaampia pelaajia, se merkitsisi myös laadukkaampia lopputuloksia, Torni kertoo.

 

Steelers panostaa valmentajien koulutukseen ja kehittämiseen. Se pitää esimerkiksi ylhäältä alas valuvaa valmentajien tietotaidon levittämistä ja henkisen valmennuksen koulutusta, jota seura valmentajilleen tarjoaa.

– Valmennuksen laatu ja taso on keskeisessä osassa siinä, mikä kuva meistä kuuluu ulospäin ja halutaanko tänne tulla. HäSa