Urheilu

Mestareiden liigan finaalin aika lauantaina: Liverpool vai Tottenham? – "Eurooppa saa uuden hallitsijan"

Hämeen Sanomat analysoi Mestareiden liigan finaalijoukkueet Liverpoolin ja Tottenhamin napakasti. Vain yksi asia on varmaa: Mestareiden liigan voittoa juhlii englantilaisseura.
Madridin Estadio Metropolitano toimii näyttämönä Mestareiden liigan huipennukselle – Liverpoolin ja Tottenhamin finaalille. Kuva: PETER POWELL
Madridin Estadio Metropolitano toimii näyttämönä Mestareiden liigan huipennukselle – Liverpoolin ja Tottenhamin finaalille. Kuva: PETER POWELL

Jalkapallon Mestarien liigan finaali huipentaa eurooppalaisen seurajoukkuekauden lauantaina. Madridin Estadio Metropolitanolla täysin englantilaisessa loppuottelussa kohtaavat seurahistorian ensimmäiseen finaaliin asettuva Tottenham Hotspur sekä kuudetta Euroopan Cupia itselleen toista kautta peräkkäin jahtaava Liverpool FC.

Ottelusta tulee tiukka, siitä tulee intensiivinen ja siitä tulee dramaattinen. Millä muulla tavoin kausi, joka on tarjonnut koko skaalan mahdollisen ja mahdottoman väliltä voisi päättyä? Mestari on täysi arvoitus, varmaa on vain, että jalkapalloileva Eurooppa saa uuden hallitsijan.

 

Maalivahdit

Vuosi sitten uransa vastaavassa ottelussa tuhonnut Loris Karius on vaihtunut Liverpoolin takalinjoilla brasilialaiseen Alissoniin ja muutos on ollut valtaisa. Alisson avaa peliä jalalla Tottenhamin virkaveli Hugo Llorista paremmin, mutta torjujana ranskalainen vetää pidemmän korren. Ennakkoon on vaikea nähdä, että lauantain finaali ratkeaisi maalivahteihin.

Puolustus

Laidoilla Liverpool hallitsee, keskellä on tasaista. Trent Alexander-Arnold sekä Andy Robertson ovat Liverpoolin pelin ytimessä. Heidän nousujensa varaan lasketaan paljon, mutta jos Heung-Min Son pelaa laidalla, on ainakin sen puolen hillittävä menohaluja ylöspäin. Kieran Trippier on Tottenhamin heikko lenkki ja ajatus Sadio Manésta on pelottava. Vaikka Liverpoolin Virgil Van Dijk on kaikkien huulilla, ei Spursin belgialaiskeskusta häviä laadussa.

Keskikenttä

Tottenhamin kauden pelaaja on kaikkien yllätykseksi Moussa Sissoko. Järkälemäinen ranskalainen on yksi osoitus Tottenham-luotsi Mauricio Pochettinon kyvystä taikoa keskinkertaisuudesta laatua. Liverpool asettaa Sissokoa ja Harry Winksiä vastaan Fabinhon, Jordan Hendersonin sekä Georginio Wijnaldumin. Spurs tarvitsee apuja Christian Erikseniltä sekä Dele Allilta pärjätäkseen ottelun lopputuloksen kannalta merkittävässä taistelussa keskikentän herruudesta.

Hyökkäys

Harry Kane on 100% kunnossa ja se on elintärkeä uutinen Tottenhamille. Pochettino on vaikean päätöksen edessä. Aloittaako hattutempullaan Spursin finaaliin auttanut Lucas Moura penkillä? Kolmikosta Alli, Eriksen, Son on erittäin vaikeaa tiputtaa ketään, toisaalta tulivoimaa jää siten myös vaihtoon. Liverpool-luotsi Jürgen Kloppin ei sen sijaan tarvitse arvuutella valintojaan – ylhäällä nähdään tuttu kolmikko Salah, Firmino ja Mané.

 

Kommentti: Minä ja Tottenham

Suomessa ja Hämeenlinnassa jalkapallo jalassa syntyneenä verenperintönä elämään tulleet seurat ja joukkueet ovat vuosikymmenten saatossa tarjonneet hyvin vähän riemunhetkiä. Suomen maajoukkueen sekä hämeenlinnalaisen jalkapalloilun voiton- tai edes onnistumisenhetkiä odotellessa olisi vapaaehtoisesti valittu ulkomainen kannattamisen kohde kannattanut valita tarkoin. Alle 10-vuotiaana minä valitsin hienon nimen, hienon peliasun ja lisää tuskaa itselleni.

Valintani oli siis Tottenham Hotspur FC.

1961 viimeksi Englannin liigamestaruuden voittanut Tottenham on kulkenut pitkän matkan lauantain Euroopan Cupin, eli Mestarien liigan finaaliin. Jos seura on tuttu esimerkiksi vasta viimeisen viiden kauden ajalta, voisi olettaa, että se kuuluu automaattisesti Euroopan menestyvien seurojen joukkoon. Mauricio Pochettino on nostanut kentän puolella ”Spursin” Valioliigan kärkikastiin ja sitä kautta myös Euroopan suurten joukkoon.

Pelikentän ulkopuolella Tottenhamia vuodesta 2001 johtanut sijoitusyhtiö Enic nokkamiehenään Daniel Levy on puolestaan tuonut seuraan sitä pitkäjänteisyyttä ja taloudellista osaamista, mikä on mahdollistanut seurassa aina olemassa olleen potentiaalin realisoitumisen.

Nukkuva jättiläinen. Kliseinen sanapari kuvaa täydellisesti Tottenhamin ajanjaksoa 1991 FA Cupin voitosta aina 2010-luvulle asti. Tyylikkään historian omannut seura ajelehti vailla minkäänlaista suuntaa, managerien ja päävalmentajien vaihtuessa keskimäärin joka toinen kausi. Liigasijoitukset pysyivät puolenvälin alapuolella satunnaisten Cup-välierien sytyttäessä aina säännöllisin väliajoin turhan toiveen paremmasta.

Valheellisilla uusilla aluilla seuran kannattajat jaksoivat aina seuraavaan pettymykseen. Heidän, ja meidän, sokea lojaalisuus ja kurjuudesta huolimatta viikosta toiseen täyttyvä White Hart Lane olivat kuitenkin osoituksia siitä voimasta, minkä Daniel Levy ja Enic ovat nyt päästäneet irti.

Kaiken jälkeen on jopa hieman hankalaa suhtautua nykyiseen Tottenhamiin. Siitä on tullut kuin tapansa parantanut puoliso, joka ottaa suhteessa myös toisen huomioon. Ei petä lupauksiaan, ostaa lahjoja ja palkitsee. Jos lauantain finaalin jälkeen Hugo Lloris nostaa Mestarien liigan pokaalin ilmaan, se tuntuu varmasti hienolta.

Mutta isoin voitto on tavallaan jo saavutettu. Tottenham on noussut omalle tasolleen. Sitä johdetaan hyvin, se pelaa yhdellä Euroopan hienoimmista stadioneista ja harjoittelee maailmanluokan harjoituskeskuksessa.

Ja ehkä tärkeimpänä. Se on noussut pois Arsenalin varjosta.

Jari Virtanen

Asiasanat

Päivän lehti

16.7.2020