Urheilu

Mestarien liigan lohkot arvotaan perjantaina – Lentopallokerhoa odottaa kova koulu

Hämeenlinnan Lentopallokerholla on edessään melkoinen urakka, käy perjantaisessa Mestarien liigan arvonnassa miten tahansa.
Hämeenlinnan Lentopallokerhon joukkue ei ota vielä paineita Mestarien liigasta, sillä joukkue pelaa ennen euroavausta neljä Mestaruusliiga-kamppailua.

Suomalaisille palloilujoukkueille osallistuminen Mestarien liigan lohkovaiheeseen on tietysti jääkiekkoa lukuun ottamatta jäänyt aina vain osallistumiseksi. Poikkeusta tuskin lienee luvassa Hämeenlinnassakaan, kun paikallinen Lentopallokerho pääsee kolmen viikon kuluttua kokeilemaan kynsiään maailman kovimmassa lentopallosarjassa.

Yksinkertaisesti kaupungin nimellä Mestarien liigaa pelaava Hämeenlinna on kolmas suomalaisseura lähes joka vuosi uudistuksia kokeneen huippukilpailun lohkovaiheessa. Neljä vuotta sitten LP Viesti Salo kävi kokeilemassa ja häviämässä kaikki ottelunsa naisten puolella ja viime kaudella Vammalan Lentopallon onnistui voittaa yksi peli kuudesta miesten Mestarien liigassa.

Perjantaina selviää, millainen kattaus Hämeenlinnalla on edessään, kun Mestarien liigan lohkot arvotaan Euroopan lentopalloliiton gaalassa Budapestissä. Yksi asia on varma: vastaan tulee kolme täysammattilaisseuraa, joista todennäköisesti kaksi on aivan Euroopan ja maailman absoluuttiselta seurahuipulta.

 

Joukkueen manageri Ville Kalliomäki ei puhu tosissaan jatkopaikoista tai kilpailullisesta menestyksestä, mutta hykertelee tilaisuudelle, joka on hämeenlinnalaisessa urheilussa ennen kokematon. Jääkiekossa HPK pääsi 2007 pelaamaan Euroopan mestaruudesta, mutta kyseinen turnaus pelattiin Venäjällä.

– Toivon, että ensimmäisestä korista tulee vastaan Italian mestari, toisesta Venäjän kakkonen ja kolmannesta vaikka Turkin kolmonen, niin olisi tarpeeksi hyviä vastustajia. Kun tuonne on päästy, niin vastaan saa tullakin näitä supertähtiä, mutta Hämeenlinnalle olisi kova juttu myös nähdä maailman parhaiden lentopallovalmentajien toimintaa, Kalliomäki latelee.

Kalliomäki huomauttaa urheilullista menestystä olevan muutakin, kuin otteluiden voittaminen, jota hän ei pidä kokonaan mahdottomana.

– Aina kun pääsee pelaamaan parempiaan vastaan, se aiheuttaa kehitystä, joka johtaa lopulta menestykseen joko meille, pelaajille tai maajoukkueelle. Onhan tämä pelaajille isompi asia kuin seuralle, mutta kun on mahdollisuus saatu, niin ei tällaisesta kilpailusta voi poiskaan jäädä.

 

Mitä hämeenlinnalainen otteluvoitto sitten vaatisi maanosan huipulla? Ensiksi hyvää arpaonnea, sillä on varsin eri asia, tuleeko arvonnan kakkoskorista vastaan venäläinen superjoukkue Dinamo Kazan, vai ranskalaisryhmä Béziers tai Cannes, joihin Hämeenlinnasta siirtyivät kesällä Daniela Öhman ja Michaela Madsen.

Toiseksi se vaatisi täydellistä onnistumista kotikentällä etenkin syöttö-vastaanottopelissä. Päävalmentaja Matteo Pentassugliakin tietää, että kyyti voi olla kylmää, mikäli huipputason vastustajat pääsevät hyökkäämään oman pelisuunnitelmansa mukaan.

– Pitää olla realistinen, mitä odottaa. Yritämme tavoitella maksimiamme, mikä voi olla jossain pelissä 20 pistettä erässä, jossain erävoitto. Joukkueelle tästä tulee mielenkiintoista, kun pitää keksiä, miten puolustaa esimerkiksi Zhu Tingiä, joka iskee palloa kahtasataa. Sama lähestyminen ei ehkä toimi hitaampia hyökkäyksiä vastaan, Pentassuglia kuvailee.

– Vaikea sanoa, minkälaisia vastustajia edes toivoisin. Ihanteellisinta olisi ehkä jos ykköskorista tulisi mahdollisimman hyvä joukkue, kakkosesta ei niin hyvä ja nelosesta mikä tahansa. Maailman huippujen kohtaaminen on hauskaa, mutta voitosta pelaaminen jännittävämpää, italialaisvalmentaja pohtii.

 

Hämeenlinnan kapteeni Pauline Martin tuli Kerhoon Ranskan mestari Béziersistä, joka on mahdollinen vastustaja. Hänelle on silti samantekevää, keitä arpa heittää vastaan.

– Olisihan se hauskaa pelata heitä vastaan, mutta yritetään taistella vastustajista huolimatta. Vastustajat ovat meitä parempia, mutta meille tärkeintä on kokemuksen haku. Nuorina pääsemme oppimaan parhailta. Jos pelaamme hyvin, siitä voi olla hyötyä Mestaruusliigaa ajatellen, Martin toteaa.

– Meidän pitää kuitenkin pelata tasomme yläpuolella. Uskon, että ainakin ranskalaisia vastaan, voimme pelata tiukasti. Suomessa pelataan samoilla palloilla kuin Mestarien liigassa, mutta siellä ei.

Kenties tärkein haaste Kerholle on, miten joukkue käsittelee ottelujaksot, joissa se pelaa lyhyen ajan sisällä myös Mestaruusliigaa ja Suomen cupia.

– Italiassa huippujoukkueet pelaavat vielä yhtä kilpailua enemmän. Tärkeintä on miettiä kausi jaksoittain. Kauden tavoitteemme ovat toki liiga ja cup, mutta jos haluamme olla kunnossa johonkin muuhun aikaan, meidän pitää vain muuttaa fysiikkaharjoittelusuunnitelmia, Pentassuglia sanoo. HäSa

Lentopallon naisten Euroopan Mestarien liiga 2018–19

Mestarien liigan lohkot arvotaan Euroopan lentopalloliiton CEV:n gaalassa Budapestissä perjantaina 2. marraskuuta.

Lohkovaiheessa pelataan viisi neljän joukkueen lohkoa, jokaisessa kuusi kierrosta. Lohkovoittajat ja kahdeksan parasta pääsevät pudotuspeleihin.

Arvontakorit:

1: Vakifbank Istanbul (Turkki, hallitseva mestari), Imoco Volley Conegliano (Italia), Dinamo Moskva (Venäjä), Eczacibasi VitrA Istanbul (Turkki), Igor Gorgonzola Novara (Italia).

2: Chemik Police (Puola), Béziers VB (Ranska), Dinamo Kazan (Venäjä), LKS Commercecon Lodz (Puola), RC Cannes (Ranska).

3: CSM Bucuresti (Romania), Schweriner SC (Saksa), Minchanka Minsk (Valko-Venäjä), Marica Plovdiv (Bulgaria), Hämeenlinnan Lentopallokerho.

4: Fenerbahce SK (Turkki), Savino del Bene Scandicci (Italia), Uralochka-NTMK Ekaterinburg (Venäjä), Volei Alba Blaj (Romania)/MTV Stuttgart (Saksa), ASPTT Mulhouse (Ranska)/Budowlani Lodz (Puola).

Lohkovaiheen pelipäivät ovat 20.–22.11., 18.–20.12., 22.–24.1., 5.–7.2. 19.–21.2. ja 26.2. Pudotuspelit alkavat 12.3. ja finaali pelataan 18.5.

Hämeenlinnassa pelataan 19.12., 19.2. ja 26.2.