Urheilu

Mika Järvinen on pelannut, valmentanut ja johtanut peliä Janakkalan Janan pesisjoukkueissa - työ jatkuu myös murrosvaiheessa

Mika Järvinen hengähtää lyöntiharjoitusten lomassa Säästöpankki-areenassa.

Janakkalan Jana on ensi vuonna 90 vuotta täyttävä yleisseura, jossa nykyään on kuusi lajijaostoa. Pesäpallo kuuluu yleisurheilun kanssa edelleen seuran päälajeihin.

– Ennen oli enemmänkin seuran yhteisiä talkoohommia ja yhteistyötä, mutta nykyään eri lajit ovat aika omissa lohkoissaan, tuumaa pesäpalloa viidellä vuosikymmenellä Janassa itsekin pelannut Mika Järvinen.

Korkein sarjataso pelaajana oli Suomi-sarja, joka oli toiseksi korkein ja vastasi nykyistä Ykköspesistä.

Oman peliuran ohella Järvinen on ansioitunut valmentajana ja pelinjohtajana. Jo 1970-luvun lopulta alkaen hän johti muutaman vuoden Janan naisjoukkuetta Suomi-sarjassa.

– Omien lapsien myötä jäin mukaan valmennushommiin, jotka olen oppinut omilta valmentajiltani. Itse pelasin aikanaan hieman jalkapallon JaPassa ja jääkiekkoa Hämeenlinnan Tarmossa, mutta pesis on ollut ykköslajina 1970-luvulta lähtien ja edelleenkin, nykyään tosin joukon jatkona kuntoillen, Järvinen kertoo.

 

Naisten ja tyttöjen pesäpallotoiminta siirtyi kauden 2017 päätyttyä Hämeenlinnan Paukusta Janan alaisuuteen.

Järvinen jatkoi Toni Ojalan kanssa valmennuksessa ja pelinjohdossa sekä Ykköspesisjoukkueessa että B-tytöissä. Janan naisjoukkue päätyi kahdentoista joukkueen sarjassa kuudenneksi.

– Joukkuehan oli sama, mutta isoin haaste oli taustojen rakentaminen. Ensimmäinen vuosi hoidettiin ainakin kunnialla. Toissa kaudella minulla oli urakkana Janan suomensarjajoukkueen pelinjohto sekä toisena pelinjohtajana Paukun Ykköspesis- ja B-tyttöjoukkueissa Se oli jo vähän liikaa, Järvinen muistelee.

Janan pesäpallohistorian huippuhetki oli B-tyttöjen superpesisjoukkueen viime kauden päättyminen SM-pronssille.

– F-tytöistä alkaen vedettiin joukkue aikuisikään asti B-tyttöihin. Ensin tulin Lintulan Jonin pariksi ja sitten oltiin myös Korhosen Jarin kanssa yhdessä vetämässä joukkuetta, joka hitsautui yhtenäiseksi.

 

Kantahämäläinen pesäpallo elää edelleen murrosvaihetta. Janalla oli viime kaudella joukkue Ykköspesiksen ja B-tyttöjen lisäksi naisten suomensarjassa.

Ensi kaudella menestyksekkäästä B-tyttöjoukkueesta moni pelaaja on superpesisjoukkueiden pelaajaringeissä ja Janalla jatkaa vain naisten Ykköspesisjoukkue sekä juniorit C-tytöistä nuorempiin päin.

Toni Ojala siirtyi Raumalle Feran naisten superpesisjoukkueen pelinjohtajaksi ja Janaan uudeksi ykköspelinjohtajaksi tuli forssalainen Jani Salmi.

Järvinen, jonka panosta vähemmän näkyvänä kakkospelinjohtajana muun muassa Ojala on toistuvasti korostanut, jatkaa myös ensi kauteen valmennustiimissä.

– Eihän tässä ollut kauden jälkeen kuin pieni tauko. Itse olen saanut aina keskittyä urheilulliseen puoleen ja muut taustahommat ovat jääneet muille. Jäin mukaan, jotta varmistettiin ykköspesisjoukkueen jatko myös ensi kauteen, Järvinen korostaa.

– Ensi kauden joukkueemme on vielä rakennusvaiheessa ja tilanne on tietenkin hankala, mutta jos tämä olisi helppoa, niin kaikkihan tätä tekisi. Ollaan kasvatettu hyviä pelaajia ja isot seurat syövät pienemmät. Toivottavasti nuorista kasvaa uusia paikkaajia.

Järvisellä on näkökulmaa myös lajin kehitykseen.

– Nykyinen pelihän on aivan eri kuin siihen aikaan, kun oli yhdeksän vuoroparia, mailat puuta ja hiekkakentät. Nyt meillä Janakkalassa olosuhteet ovat kunnossa, aina on löytynyt uusia ahertajia ja tällä hetkellä heille on hyviä esikuviakin eli toivon mukaan sama tahti jatkuu.

 

Pesäpallon sarjajärjestelmä on myös murrosvaiheessa. Ensi kaudelle naisten Ykköspesis laajenee kahdestatoista joukkueen sarjasta kuuteentoista, jotka jaetaan kahteen lohkoon.

Jana pelaa A-lohkossa yhdessä Espoon Pesiksen, Hämeenkyrön Räpsän, Jalasjärven Jalaksen, Kankaanpään Mailajunioreiden, Porin Pesäkarhujen, Pöytyän Urheilijoiden ja Helsingin Roihun kanssa.

Oman lohkon kaksinkertaisen sarjan lisäksi joukkueet kohtaavat kertaalleen toisen lohkon joukkueet ja näin runkosarjaan kertyy 22 ottelua.

Pesäpallon täyteistä aikaa on siis Järvisellä edelleen edessään.

– Muu elämä, mitähän se on, Järvinen naurahtaa kysyttäessä.

– No tietenkin hiihtoa, jos vain tulisi lunta. HäSa

Mika Järvinen

Syntynyt 1961 Janakkalassa.

Perheessä vaimo ja kaksi lasta.

Koulutus kuljetusteknikko.

Töissä Froneri oy:ssä.

Janakkalan Janaan 1970-luvun alussa.

Janakkalan Jana

Vuonna 1929 perustettu yleisseura.

Lajijaostoja nykyään kuusi. Pesäpallon lisäksi alppihiihto, kuntoliikunta, maastohiihto, mäkihyppy ja yleisurheilu.

Jäsenmäärä yli 700.