Urheilu

Mika Kallio on mukana KTM:n testitiimissä KymiRingin uudella radalla

Ensimmäisenä vauhtiin pääsevät MotoGP-luokan pyörät. Moto2- ja Moto3-luokat testaavat Iitin rataa myöhemmin.
Mika Kallio nähdään MotoGP-luokan KTM:n satulassa KymiRingin testeissä . Kuva: Jari Heikkilä
Mika Kallio nähdään MotoGP-luokan KTM:n satulassa KymiRingin testeissä . Kuva: Jari Heikkilä

KTM:n testikuljettaja Mika Kallio odottaa innolla pääsyä tositoimiin kotiradallaan KymiRingillä elokuun 19.–20. päivinä ajettavissa MotoGP-sarjan testeissä. Iitin uudelle moottoriradalle saapuvat sarjan kuninkuusluokan kaikki testitiimit.

Talleille testit ovat tärkeitä juuri viimeisen asfalttikerroksen saaneella uudella radalla.

– Kaikki uudet radat halutaan käydä testaamassa aikaisemmin, jotta ei tarvitse lähteä ihan nollasta liikkeelle kisaviikonloppuna, Kallio taustoittaa Suomen testien merkitystä moottoriurheilu.tv:n haastattelussa.

– Kaikista tärkeintä on, että rengasvalmistaja Michelin näkee, miten asfaltti toimii ja minkälaisia renkaita sinne tarvitaan. Muuten homma menisi aika arpapeliksi itse kilpailuviikonloppuna, Kallio muistuttaa.

Myös Kallion merkille uuteen rataan tutustuminen on tärkeää.

– KTM:llä tulee paljon uusia juttuja pyörään jo tällä kaudella, ja mahdollisesti testataan uusia osia jo ensi vuoden pyörään. Eli siinä mielessä nämä ovat ihan normaalit, tärkeät testit, mutta Michelin varmasti tuo nyt enemmän rengasvaihtoehtoja, joita meidän pitää testata, Kallio kertoo.

Kallion ohella Suomen MM-radasta pääsevät ottamaan ensimaistiaiset viisi kovaa MM-luokista tuttua kuljettajaa. Moto2-luokan maailmanmestari Stefan Bradl ajaa Hondan testikuljettajana. Michele Pirro puolestaan nähdään Ducatin väreissä, ja entinen Superbiken maailmanmestari Sylvain Guintoli toimii Suzukin pilottina.

MotoGP-sarjan palkintopallimiesmies sekä Moto2-luokan MM-hopeamitalisti, Jonas Folger kyydittää Yamahaa, ja podiumpaikat 125-kuutioisissa, Moto2-, MotoGP- ja MotoE-luokissa saavuttanut Bradley Smith nähdään Aprilian sarvissa

– Kyllähän siellä näyttää olevan ihan nimimiehiä. Kaikki kuljettajat ovat MotoGP:n puolelta, joten hieno kattaus testimiehiä on saatu paikan päälle, Kallio iloitsee.

Yleisökin pääsee seuraamaan KymiRingin ensimmäisiä testivetoja. Yleensä MotoGP:n testeissä ei ole katsojia, mutta sarjan kaupalliset oikeudet omistava Dorna antoi tällä kertaa KymiRingille mahdollisuuden rakentaa yleisötapahtuman.

Yleisön kanssa päästään testaamaan pienemmällä mittakaavalla radan toiminnot ensi kesän MM-osakilpailua silmällä pitäen. Myös Kallio on jo suunnannut katseensa varsinaiseen kilpailuun, mutta sitä ennen keskitytään tärkeään testirupeamaan.

– Kyllähän se on nyt hienoa päästä täräyttämään kotikonnuilla, ja tietysti ensimmäiset kierrokset uudella radalla on aina upea juttu. On mielenkiintoista saada myös vaihtelua kilpailukalenteriin. Ajan itsekin ensi vuoden kisassa ja sen vuoksikin on tärkeää päästä kokemaan, miltä se rata tuntuu, Kallio pohtii.

KymiRingin ensimmäisissä testeissä nähdään vain ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan isoimman luokan menopelejä. Moto2- ja Moto3-luokan tallit pääsevät ottamaan tuntumaa rataan myöhemmin.

Hämeenlinnalainen tallipäällikkö Aki Ajo uskoo tiiminsä Red Bull KTM Ajon ensimmäisten testien venyvän ensi kesään.

– Moto2-luokissa testitiimit on nimittäin kokonaan kielletty, eikä meillä ole vielä Moto3-pyörienkään kanssa kiire radalle. Ihan nollasta meidän ei kuitenkaan tarvitse lähteä liikkeelle, sillä saamme jonkin verran testituloksia KTM:n isojen pyörien tiimiltä. Esimerkiksi joitakin välityksiä voimme ehkä laskea, Ajo arvelee.

Ajo on voittanut tallipäällikkönä seitsemän maailmanmestaruutta. Viimeksi vuonna 2016 talli voitti sekä Moto2- että Moto3-luokkien kuljettajamestaruudet (ranskalainen Johan Zarco ja eteläafrikkalainen Brad Binder), ja viime kaudella Moto2-luokan tallimestaruuden.

Tällä kaudella Binder on Moto2-luokan MM-pisteissä kahdeksantena (9/19 kilpailua). Ajon tiimin ykköstrion täydentävät perjantaina 16 vuotta täyttävä turkkilainen Can Öncü (Moto3) ja espanjalainen Jorge Martin (Moto2).

– Meillä oli alkukaudesta vähän ongelmia, mutta Binder on taas päässyt vauhtiin. Hän oli Saksan ja Hollannin kisoissa jo toinen. Öncü ja Martin ovat myös lahjakkaita kuskeja, joilta odotan tulevina vuosina paljon. Martin osoitti jo viime kaudella taitonsa voittamalla Hondalla Moto3:n mestaruuden, Ajo muistuttaa. HäSa