Urheilu

Miksi Petteri Sihvonen kehotti Kiira Korpea pitämään suunsa supussa? "Valtaosa valmentajista käyttäytyy erinomaisen hyvin"

Petteri Sihvosen mukaan Korven ulostulo antaa virheellisen kuvan taiteluistelun rakenteellisista ongelmista.
Kiira Korpi arkistokuvassa vuodelta 2005. Kuva: Juhani Salo

Entisen jääkiekkovalmentajan ja Hämeen Sanomien jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvosen entiselle taitoluistelijalle Kiira Korvelle lähettämät syyskuiset terveiset ovat nousseet esiin tuoreimmassa Suomen Kuvalehdessä (6.3.2020).

Sihvonen kommentoi Kiira korven taitoluistelun valmennus- ja harjoittelukulttuuriin liittyviä puheita.

Sihvonen oli syyskuussa 2019 Huomenta Suomen vieraana ja neuvonut Kiira Korpea laittamaan ”suun suppuun.”

Korpi oli lehden mukaan kertonut aiemmin haastattelussa, että ”henkinen hyväksikäyttö, vähättely ja kiusaaminen ovat taitoluistelun arkipäivää. Normalisoitua kulttuuria.”

Sihvonen tyrmäsi Huomenta Suomen haastattelussa Korven väitteet.

– Ei todellakaan ole (normalisoitua kulttuuria). Ett suu suppuun, Suomen Kuvalehti siteerasi Sihvosen kommentointia tv:ssä.

Artikkelissa mainitaan myös, että Sihvosen mukaan suomalaiset taitoluisteluvalmentajat olivat parhaita valmentajia. Jos joku oli liian kovaotteinen, hän oli yksittäistapaus, tai venäläinen.

Sittemmin tänä talvena nousi esiin helsinkiläisen muodostelmaluistelujoukkuetta Team Uniqueta luotsanneen Mirjami Penttisen kyseenalaistetut valmennusmetodit. Taitoluisteluliitto langetti Penttiselle vuoden kilpailukiellon.

Luistelijat, joita Penttinen oli aiemmin valmentanut, olivat saaneet tukea ja neuvoja myös Korvelta. Korpi oli kehottanut luistelijoita nostamaan tapauksen julkisuuteen.

Helsingin Luistinklubi ry tiedotti tänään, että valmentaja on palautettu tehtäväänsä 8. maaliskuuta. Suomen taitoluisteluliitto harkitsee jatkotoimia jäsenseuransa suhteen.

”Yksi tai kaksi tapausta eivät muuta mielipidettäni”

Sihvonen perustelee sanojaan sillä, että Korpi on tullut esiin turhan vihjailevaan sävyyn. Hän toivoisi täsmällisempiä esimerkkejä.

– Tarkoitin lähinnä, että Korpi tulee leimanneeksi valmentajia liian laajalta. Hän saa syntymään vaikutelman, että olisi olemassa jokin rakenteellinen ongelma, kun taas minun mielestäni valtaosa valmentajista käyttäytyy erinomaisen hyvin, Sihvonen sanoo.

Penttisen tapaus ei ole vaikuttanut Sihvosen näkemykseen lajin valmennustilanteesta.

– Voisin välittää tismalleen samat terveiset. On hyvä, että tapauksia nostetaan esiin, mutta tunnen siinä määrin suomalaisia valmentajia, että yksi tai kaksi tapausta eivät muuta mielipidettäni siitä, että keskimäärin asiat ovat kunnossa.

Sihvonen kokee tuntevansa taitoluistelumaailmaa jääkiekkovalmentajan kokemuksensa kautta.

– Näin joka päivä sitä, miten siellä valmennettiin. Myös oma tyttäreni luisteli ja kiersin kilpailuissa mukana. Sen takia olen kehdannut Kiira Korpeakin toppuuttaa, että olen aika syvällä lajissa. HÄSA

Päivän lehti

31.3.2020