Urheilu

Mila Nevalainen keilasi junioreiden Suomen mestariksi

Mila Nevalaisen heitoissa oli jälleen voittoisa kierre. Kuva: Riku Hasari
Mila Nevalaisen heitoissa oli jälleen voittoisa kierre. Kuva: Riku Hasari

Juvel-Teamia edustavan Mila Nevalainen, 14, voitti junioreiden Suomen mestaruuden Somerolla lauantaina. Loppuottelussa hän kukisti maajoukkuekaverinsa turkulaisen Peppi Konsterin kahden sarjan yhteistuloksella 438–375. Kolmanneksi tuli Konsterille välierässä hävinnyt Piitu Viianen Lahdesta.

Pitkä finaalitapahtuma alkoi aamulla kuuden sarjan karsinnalla. Siinä kahden ensimmäisen sarjan aikana Nevalainen kohtasi päivän ainoat vaikeutensa aloittaen 171 ja 176 pisteen sarjoilla. Seuraavat neljä sarjaa sujuivatkin jo aivan eri tahtiin ja kuuden sarjan jälkeen hän johti kilpailua 1217 (keskiarvo 202,8) pisteen tuloksella. Peppi Konsteri oli vain 12 pisteen päässä.

Kuusi tyttöä jatkoi toiseen osioon, jossa jokainen kohtasi toisensa yhden sarjan ottelussa. Voitetusta sarjasta sai lisäksi 30 bonuspistettä. Kun Nevalainen oli edellisen osion lopussa saanut koneen käyntiin, niin se ei enää hyytynyt. Round robin vaiheessa keilatut sarjat 247, 264, 254, 204 ja 232 tuottivat voittobonukset kaikista peleistä ja suoran loppuottelupaikan lähes 200 pisteen erolla ennen toisena ollutta Konsteria. Piitu Viianen selviytyi kolmantena pudotuspeleihin.

Välierässä Konsteri ei antanut Viiaselle mahdollisuuksia vaan voitti kahden sarjan yhteistuloksella 461-351 ja eteni loppuotteluun Nevalaista vastaan. Loppuottelusta oli lupa odottaa tasaista taistelua kahden huippulupauksen välillä, voittivathan he yhdessä parikilpailun EM kultaa Wienissä. Ensimmäinen sarja alkoikin tasaisena mutta Konsterin tekemä missi kuudenteen ruutuun antoi Nevalaiselle pienen edun ja hän johtikin sarjan jälkeen 21 pisteellä sarjoin 215-194.

Toisessa sarjassa ratkaisu alkoi syntyä jo heti alkupuolella. Konsteri ei saanut kaatoja aikaiseksi ja teki pari helppoa missiäkin. Nevalainen paikkasi mitä lavalle jäi ja venytti eroa sarjan loppuun tekemällään neljän kaadon jonolla. Nevalainen keilasi toiseen sarjaan 225 pistettä, Konsterin jäädessä 181 pisteeseen.

Kilpailun tauottua Nevalainen oli häkeltynyt saavutuksestaan.

– En olisi uskonut, että tässä käy näin, hän myönsi.

Päivän huono aloitus sai Nevalaisen uskon koetukselle.

– Ensimmäisen sarjan jälkeen tuli sellainen tunne, ettei tästä tule yhtään mitään. Onneksi sain katsomosta vinkkiä pelilinjasta ja pallon vaihdosta. Ne auttoivat ja sen jälkeen itseluottamuskin palasi, mestari kertasi alun tapahtumia.

Round robin vaihe sujui sen jälkeen kuin unelma. Viisi sarjaa 240 pisteen keskiarvolla ei jättänyt muille sanan sijaa.

– Siinä sai vaan heitellä, Nevalainen naurahti.

Loppuottelu hyvää kaveria vastaan aiheutti kuitenkin pientä jännitystä.

– En ole aiemmin pudotuspeleissä kovin hyvin pärjännyt. Nyt kuitenkin löytyi heti alkuun hyvä luotto rataan, palloon ja pelilinjaan. Yllättävän helposti Peppi taipui, voittaja ihmetteli.

Nevalaisen kevät on ollut yhtä menestyskulkua. Junioreiden MM- ja EM-kilpailuista oli saaliina kolme mitalia molemmista, kruununa parikilpailun Euroopan mestaruus.

SM-kilpailuiden karsinnan yhteydessä ratkottiin myös ikäkausimestaruudet ja hän voitti U17-sarjan.

Lisäksi parikilpailussa yhdessä Lauri Sipilän kanssa saaliina oli pronssimitali.

Seuraava tavoite on Lahdessa naisten SM-karsinta. Junnu Tourin finaalitapahtuma keilataan ensi viikonloppuna ja kauden päättää Virossa keilattava Pärnu Open kesäkuun puolivälissä. HäSa

Päivän lehti

3.7.2020