Urheilu

Miten naisten MM-futiksen buumi saataisiin siirtymään myös Suomeen? – "Naispuoli on ollut meillä vähän välttämättömän pahan asemassa"

Naisten jalkapallon asema on kohentunut laajempaa näkyvyyttä saaneen MM-turnauksen myötä – mutta miten buumia saadaan siirtymään Suomeen?
Härmän naisjoukkueen luotsi Tero Helin uskoo naisjalkapallon parempaan huomiseen. Kuva: Tomi Vesaharju
Härmän naisjoukkueen luotsi Tero Helin uskoo naisjalkapallon parempaan huomiseen. Kuva: Tomi Vesaharju

Naisten jalkapallon MM-turnaus tullaan muistamaan tietynlaisten lasikattojen murtavina kisoina, joissa naisjalkapallo on ottanut suuria kehitysloikkia eteenpäin. Yksi merkittävä osoitus siitä on se tosiasia, että esimerkiksi Englannin ja USA:n MM-välierä keräsi enemmän yleisöä saarivaltakunnassa kuin englantilaisjoukkueiden Liverpoolin ja Tottenhamin välinen Mestarien liigan finaali.

Naisten MM-välierää seurasi parhaimmillaan saarivaltakunnassa 11,7 miljoonaa ihmistä kun puolestaan Mestareiden liigan finaalikoitosta seurasi 11,3 miljoonaa silmäparia.

Samalla MM-välierä nousi saarivaltakunnan vuoden katsotuimmaksi tv-ohjelmaksi.

Hämeenlinnan Härmän naisten joukkueen päävalmentaja Tero Helin on seurannut MM-kisojen aiheuttamaa buumia tyytyväisenä.

– On pelkästään positiivinen asia, että naisten jalkapalloa ja urheilua on ruvettu arvostamaan. On muistettava, että myös kisoissa stadionit ovat olleet mukavasti täynnä, joten kisoihin on löydetty myös paikan päälle – eikä vain tv-ruudun ääreen, Helin sanoo.

– Nyt kehitys pitäisi vain pystyä hyödyntämään myös Suomessa. Vaikka Suomi ei ollut mukana kisoissa, pitäisi tyttö- ja naisjalkapalloa saada potkittua eteenpäin.

 

Erityisen ilahtunut Helin on ollut Ylen toteuttamasta laajasta tv-tarjonnasta naisten MM-kisojen puitteissa. Kisat ovat herättäneet erilaisia puheenaiheita kahvipöytiin pelien lisäksi esimerkiksi VAR-videotuomaroinnista ja yhteiskunnallisista aiheista.

Naisfutikseen ei ole kisojen aikana isossa kuvassa suhtauduttu enää asenteellisesti toisen luokan urheiluna.

– Yle – kuten yleensäkin – on tehnyt urheilulähetyksissä hyvää työtä. Pelejä on kommentoinut esimerkiksi niin naisten liigajoukkueiden valmentajat ja (tyttöjen maajoukkuepäävalmentaja) Marko Saloranta, jotka ovat hyvin käyneet pelejä läpi.

 

Fifan presidentti Gianni Infantino on kuvaillut käynnissä olevia MM-kisoja kaikkien aikojen parhaiksi naisten jalkapallon MM-kisoiksi. Infantino on suunnitellut, että nykyisin 24 maajoukkueen voimin pelattavia MM-kisoja laajennettaisiin 32 joukkueen suuruisiksi ja että palkintorahapottia kasvatettaisiin 30 miljoonasta dollarista 60 miljoonaan dollariin.

Se avaa myös paikan Palloliitolle tehdä satsauksia tulevaisuuteen Suomen naisten maajoukkueen suhteen. Helin muistuttaa, että tulevaisuus näyttää vahvalta, sillä esimerkiksi Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue selviytyi Uruguayssa järjestettyihin MM-kisoihin viime marraskuussa.

Kisoissa pelasivat myös hämeenlinnalaiset Tuuli Enkkilä ja Katariina Kosola.

– Nuorten maajoukkueet ovat jo pärjänneet hyvin Suomessa, mikä osoittaa tulevaisuuden potentiaalia. Hämeenlinnassa on oltu ylpeitä siitä, että Enkkilä ja Kosola ovat pelanneet maajoukkueissa.

 

Kun Heliniltä kysyy, miten naisten jalkapallobuumia saataisiin siirrettyä myös Suomeen – Helin jää pohtimaan hetkeksi vastaustaan.

– Se on jo hieman haastavampi homma, miten se lopullisesti toteutuisi. Väen pitäisi löytää katsomaan naisten liigan pelejä, jotka ovat viihdyttäviä. Kun vanhemmat vievät lapsiaan otteluihin, sieltä se kulttuurinmuutos tulee. Liput eivät ole kallitta, joten toivottavasti päästäisiin tilanteeseen, että seuran pallotytöt eivät ole ainoita katsojia, Helin pohtii.

Helin muistuttaa, että seuroissakin on tehtävää vielä asennemuutosten kanssa.

– Poikapuoli ajaa vielä Suomessa valmennus- ja muissa kehitystoimenpiteissä vahvasti edelle. Niissä alkaa olla taustat ja valmennus kunnossa. Naispuoli on jäänyt vähän välttämättömäksi pahaksi, joka kulkee mukana, Helin arvioi.

– Kun hyviä valmentajia saadaan lisää naispuolelle, pelaajiakin alkaisi tulemaan lisää. Nyt on ollut isossa kuvassa liikaa niin, että kunhan saataisiin joku isä tai äiti mukaan valmentajaksi. Vielä tehdään enemmän töitä poikajalkapallon eteen. Tukea tarvitaan, että kehitystä tapahtuu. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020