Urheilu

Miten Suomi voi voittaa cheerleadingin maailmanmestaruuden?

Maailmanmestari Joanna Remes oli viikonloppuna valmentamassa Hämeenlinna Cheer Teamin leirillä.
Cheerleadingin naisten maajoukkueessa MM-kultaa huhtikuussa voittanut Joanna Remes (oik.) oli vierailevana valmentajana Hämeenlinna Cheer Teamin Fire-joukkueen viikonloppuleirillä.

Huhtikuussa Suomen naisten cheerleading-maajoukkue räväytti yhden urheiluvuoden isoimmista yllätyksistä, kun joukkue voitti cheer-sarjan MM-kultaa Yhdysvaltojen Orlandossa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun lajin suurmaa Yhdysvallat jäi ilman kultamitalia maailmanmestaruuskisoissa.

Trendilajiksi nousseen cheerleadingin harrastajamäärät ovat kasvaneet 15 prosentin vauhtia vuosittain. Menestyksen myötä fyysinen laji on saanut enemmän näkyvyyttä, ja entistä harvemmin cheerleading sekoitetaan jäähallien tanssityttöhin.

Hämeenlinnassakin laji on kasvanut nopeasti ja Hämeenlinna Cheer Teamissä (HCT) on jo 11 joukkuetta ja yli 200 harrastajaa.

Naisten maajoukkueessa maailmanmestaruuden voittanut Joanna Remes vieraili HCT:n Spirit Bombs- ja Fire-joukkueiden viikonloppuleirien valmentajana. Vihtiläinen Remes on ollut maajoukkueessa kahtena viime vuonna.

– Edellisenä vuonna tulimme MM-kisoissa hopealle. Silloin sitä pidettiin yleisesti vääryytenä, sillä ohjelmaamme pidettiin vaikeampana ja teknisempänä kuin yhdysvaltalaisilla. Tänä keväänä tiesimme, että onnistuessamme pystymme voittamaan, Remes kertoi.

– Kisoissa oli uskomaton fiilis, kun yleisö oli todella vahvasti meidän takana. Se varmasti johtui edellisen vuoden tapahtumista ja siitä, että muutkin maat toivoivat, että yhdysvaltalaiset voidaan voittaa.

 

Cheerleading on Yhdysvalloista lähtöisin ja siellä todella iso laji. Miten pieni Suomi pystyi USA:n voittamaan? Taustalla on tietysti lahjakkaita, motivoituneita ja sitoutuneita urheilijoita, mutta kuten muissakin lajeissa harjoittelu ja toistot ovat kaikki kaikessa.

– Meidän vahvuutena on hyvä treenaaminen ja valmistautuminen. USA kokoaa joukkueen ja ennen kisoja he treenaavat kaksi viikkoa putkeen. Meillä joukkue valitaan jo syksyllä ja sen jälkeen harjoitellaan neljän hengen stunttiryhmissä, Remes taustoitti.

– Lisäksi meillä on seitsemän viikonloppuleiriä, jossa treenataan ohjelmaa joukkueena. Näin saamme joukkueena etumatkaa.

Cheerleadingin tekee Remeksen mielestä mielenkiintoiseksi lajin monipuolisuus.

– Lajissa on hyvää se, ettei siinä ole rajoja. Aina voi keksiä jotain uutta ja kehittyä. MM-kisoissa teimme ennennäkemättömän stuntin, ja sitä pidettiin uskomattomana, että sen keksivät suomalaiset.

MM-kultaa voittaneen maajoukkueen urheilijat olivat 15–25-vuotiaita. Maajoukkueeseen valitaan 32 urheilijaa, joista kilpailussa lavalla on 24 urheilijaa. Kahden viikon päästä Remeksellä on edessä karsinnat Tampereella seuraavan vuoden MM-joukkueeseen.

– Karsintoihin on nyt tulossa ennätysmäärä hakijoita. Aikaisemmin karsintoihin pääsi vain neljän hengen stunttiryhminä, mutta nyt maajoukkueeseen voi päästä myös yksilönä, Remes kertoi. HäSa

Päivän lehti

10.7.2020