Kiekko Urheilu

MM 2022 -pääsihteeri Heikki Hietanen ei ole huolissaan Helsinki Gardenista – Kaksi areenaa varmuudella kunnossa

Helsinki Garden on jääkiekon MM-halliksi vain epävarma vaihtoehto turvallisten Hartwall-areenan ja Tampereen monitoimiareenan takana.
Suomen Jääkiekkoliitto järjesti MM-kisat Heikki Hietasen toimitusjohtajakaudella myös Hämeenlinnassa, kun Ritariareenassa ratkottiin naisten maailmanmestaruus vuonna 2009.

Suomessa pelattavien miesten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen 2022 yllä ei näy vielä harmaita pilviä, vakuuttaa kisahankkeen hämeenlinnalainen pääsihteeri Heikki Hietanen. Turnaus pelataan varmuudella kahdessa isossa monitoimiareenassa, vaikka kisoihin ehdolla olevista suurareenoista pystyssä on vasta yksi.

Lännen Media nosti perjantaina (myös lauantain 1.12. Hämeen Sanomissa) esiin huolen jääkiekon MM-kisoihin 2022 suunnitellun Helsinki Gardenin rakentamisen epävarmuudesta. Jo neljiä miesten MM-kisoja isännöineen Hartwall-areenan kilpailijaksi kaavaillun monitoimiareenan rakentaminen alkaa jutussa esitetyn arvion mukaan aikaisintaan ensi vuoden loppupuolella.

Helsinki Gardenin projektijohtaja Timo Everi vakuutti jutussa, että jos Gardenin rakentaminen ei ala ensi vuonna, hallissa ei pelata MM-jääkiekkoa vielä 2022. Tämä olisi takaisku Helsinki Gardenin HIFK-taustaiselle väelle, sillä suunnittelujohtaja Ilkka Kilpimaa julisti viime keväänä MM-kisat hankkeen ”ehdottomaksi tavoitteeksi”.

Heikki Hietasen mukaan lupaus hallin valmistumisesta ajoissa täytyy olla ensi kesänä, kun Jääkiekkoliitto päättää kaksi kisa-areenaa. Hietanen sanoo, että Helsinki Gardenin tilannetta seurataan, mutta areenan valmistumisen varaan ei lasketa mitään.

– Ensi kevääseen asti on aikaa saada selvyys hankkeen käynnistymisestä. Odottelemme rauhassa siihen asti. Meillä on ollut tiedossa heidän aikataulunsa, että halli voisi olla valmis, mutta jää nähtäväksi, miten projekti etenee. Kisajärjestäjän näkökulmasta ei ole kiire, Hietanen toteaa.

– Isoissa hankkeissa on monesti mutkia matkassa, mutta toivotaan asoiden etenevän hyvin. Emme (Jääkiekkoliitto ja MM-organisaatio) ole missään hallihankkeessa mukana kuin mahdollisesti tilojen vuokraajana.

 

MM-kisoihin 2022 on ehdolla kuusi hallia: Helsingin Hartwall-areena ja uusi Helsinki Garden, Tampereen monitoimiareena, Turun ja Jyväskylän vasta suunnitelman asteella olevat uudet areenat sekä Espoon Metro-areena. Näistä vain Helsinki Garden ei ole vielä saanut vihreää valoa kaupungiltaan.

Kisahaun yhteydessä viime vuonna pelipaikoiksi nimettiin Hartwall-areena ja Tampereen uusi areena. Hietasen mukaan varmoja pelipaikkoja ei ole, mutta nämä kaksi esitettiin niiden oltua paperilla potentiaalisimmat hallit. Venäläisomisteinen Hartwall-areena on ehdotetuista yli 10 000 katsojan halleista ainoa valmis. Tampereen areenan alle tulevan ratapihan katteen rakentaminen taas aloitettiin vuosi sitten.

Valmiina on myös Espoo Metro-areena, joka 7 000-paikkaisena ja palveluiltaan heikoimpana päässee miesten MM-areenaksi vain, jos yksikään uusista monitoimihalleista ei valmistu ajoissa.

Hietanen luottaa vahvasti Tampereen hankkeeseen, joten hakuprosessin areenat ovat vahvoilla myös lopullisiksi MM-halleiksi.

– Tampereella on ollut areenahanke vireillä kohta 10 vuotta, niin oli luonnollista, että Tampere oli mukana haussa. On varmaa, että Tampereen halli valmistuu edellisenä syksynä, jolloin se on ollut jo koko talven käytössä. Se on ideaalitilanne meillekin, Hietanen huomauttaa.

– On hyvä, että nämä kaksi vaihtoehtoa ovat ainakin olemassa. Tuleeko lisää, se jää nähtäväksi.

 

Mitä jääkiekon MM-hallilta sitten vaaditaan?

– Se on tärkeintä, paljonko halliin mahtuu katsojia, ja millaiset olosuhteet areena ja sen ympäristö muuten tarjoavat. Siellä täytyy olla hyvät puitteet urheilijoille, katsojille ja VIP-porukalle. Mitä paremmin areenaan on rakennettu erilaisia toimintoja, sitä edullisempaa kisojen järjestäminen siellä on, Hietanen pohjustaa.

– Mutta esimerkiksi Helsinki Gardenista meidän tulee saada tarkempaa tietoa näistä palveluista, ennen kuin voimme arvioida sen soveltuvuutta MM-areenaksi.

Hartwall-areenaan mahtuu 13 350 katsojaa, Tampereen areenaan suunnilleen saman verran, Turun niin ikään ratapihan päälle rakennettavaan areenaan noin 10 000 ja Jyväskylän Hippos 2020 -halliin 6 500 katsojaa. Helsinki Garden olisi Suomen suurin jäähalli 14 000 katsojan jääkiekko-ottelukapasiteetillaan.

Hietasen mukaan MM-hankkeen yksityiskohdat, kuten budjetti, hahmottuvat vasta, kun pelipaikat tiedetään.

– Nyt käydään vasta alustavia keskusteluja organisaatiotasolla esimerkiksi kisojen markkinointioikeudet omistavan Infrontin kanssa.

Lisää aiheesta: https://www.hameensanomat.fi/uutiset/voiko-helsinki-garden-valmistua-vuoden-2022-mm-kisoihin-mennessa-395059/

Päivän lehti

18.1.2020