Urheilu

MM-edustaja innostui päättämään kautensa Evolla – Trail Weekend huipentui väkirikkaaseen maastopyöräkisaan

Eero Puisto ja Sini Alusniemi rullailivat ensimmäisen Evo MTB-maastopyöräkisan voittoon.
Sini Alusniemi ajoi naisten 65 kilometrin (todellisuudessa 70 km) maratonmatkan voittoon ensimmäisessä Evo MTB:ssä.

Ensimmäinen Evo Trail Weekend -urheiluviikonloppu Evon retkeilyalueella huipentui sunnuntaina maastopyöräkilpailuun. Evo MTB houkutteli hieman enemmän osanottajia kuin lauantainen polkujuoksu. Matkaan lähti reilusta 200 ilmoittautuneesta 187.

Paikalla oli kourallinen kotimaan kärkeä. Viikko sitten Suomea maratonmatkan MM-kisoissa edustanut Sini Alusniemi oli jälleen lähtöviivalla. Jyväskylän Pyöräilyseuran edustaja voitti naisten 65 kilometriä ylivoimaisesti ja hävisi miehistäkin vain Eero Puistolle.

Kaksikon välille tuli lopulta eroa minuutti ja 44 sekuntia, kun Panibirra Cycling Clubia Evolla edustanut Puisto kellotti 3.06.27 tuntia. Pitkään voittajat polkivat yhdessä, kunnes viimeisellä viidellä kilometrillä Puiston vauhti alkoi olla liikaa ja Alusniemi kaatui.

– Olisi ollut kiva kisa, jos ei olisi heittänyt vettä tuohon loppuun. Tuli vähän kylmä. Olin jo niin jäässä, että vain lensin tangon yli. Puistolla oli kuitenkin enemmän paukkuja kuin minulla, Alusniemi naurahti.

Alusniemi, joka voitti toukokuussa Aulanko-MTB:n, ajoi 89-kilometrisellä MM-maratonilla komeasti ensiyrittämällä 12:nneksi. Tämän jälkeen kauden viimeinen maratonstartti tuli vastaan nopeasti, mutta Alusniemi viihtyi Kanta-Hämeen perukoilla. Matka tosin oli viisi kilometriä ilmoitettua pidempi.

– Kausi piti lopettaa jo MM-kisoihin, mutta innostuin lähtemään katsomaan tämän uuden reitin. Mittariin tuli 70 kilometriä ja aloin epäillä lopussa, että vedin pummilenkin. Reitti on kehityskelpoinen ja varmasti paranee ajamisen myötä. Nyt se oli aika pehmeä, hiihtäjänäkin tunnettu Alusniemi tuumi.

Puisto oli Alusniemen seuraa lukuun ottamatta yksinäinen mies. Espoolainen jätti seuraavaksi parhaan täysmatkan miespolkijan Joonas Jämsenin puolimatkasta alkaen kuuden minuutin päähän hiekkatie/-polkupainotteisella reitillä.

– Harmi, ettei ollut enempää jätkiä siinä. Sain istua tuulessa melkein koko päivän. Muutamalla kaverilla ne hiekkatietkin olisi painettu vauhdilla. Omaan makuun polkua olisi saanut olla enemmän, mutta reitti oli mukava. Tänään ajettiin aika hiljaa, kun muita kärkimiehiä ei oikein ollut viivalla, Puisto kiteytti.

Myös Puistolle kilpailu oli kauden viimeinen maraton. Ensi viikolla hän suunnittelee ajavansa puolta lyhyemmän olympiamatkan kisan kansallisessa Bianchi-cupissa.

Paikallisväriä kärkisijoille toi 40 kilometrin ylivoimaiseen voittoon ajanut lammilainen Tomi Nykänen. Lahden Suunnistajien pyöräsuunnistaja lähti polkemaan 65 kilometriä, mutta käytti sarjanvaihto-option reisien krampattua. 40 kilometrin maalissa aika oli 2.06.24, jolla Juha Eerola jäi 12 minuutin päähän.

– 65 olisi ollut konttaamista, joten päätin, että sitä oli turha lähteä rymyämään loppuun. Pystyy ensi viikollakin tekemään jotain. Tulostavoitteita minulla ei ollut, 18-vuotias Nykänen sanoi.

Nykäsen päälajit löytyvät kartalta: hän urheilee yhä niin pyörä-, hiihto- kuin perinteisessä suunnistuksessa. Viime yönä Nykänen suunnisti Hauholla yörastien SM-kisoissa alle 18-vuotiaiden sijalle 20. Etevin hän on kuitenkin pyöräsuunnistuksessa, jossa hän voitti nuorten viestijoukkueessa EM-kultaa heinäkuussa.

– Viimeöinen oli aika kova kisa. Olen vähän vähentänyt tavallista suunnistusta, niin se oli positiivinen yllätys. Lokakuussa on vielä pari suunnistusviestiä, sitten keskityn hiihtosuunnistukseen. Siellä on tavoitteena päästä arvokisoihin. Jos se ei suju, niin pyöräsuunnistus alkaa muodostua päälajiksi, Nykänen kertoi. HäSa

Päivän lehti

21.1.2020