Urheilu

MM-kisat olleet masentavat Suomen kannalta – Remmel: "Se näkökanta on pakko ottaa esiin"

Venäjän MM-kisat ovat tarjonneet paljon. Niin paljon, että kaikki odotukset ovat täyttyneet, mitä ikinä kukin on vain voinut odottaa, haluta nähdä ja ennen kaikkea tuntea.

Joillekin jalkapallo ei kuitenkaan ole riittävästi jääkiekkoa muistuttava peli. Joillekin jalkapallo on muuttunut liian tylsäksi ja joidenkin mielestä jalkapallosta on tullut liian taktista.

Joidenkin mielestä jalkapallo taas on viimeistään nyt osoittanut miksi se on ja miksi se tulee aina olemaan ylivoimainen peli suhteessa muihin peleihin ja lajeihin.

On myös mielipiteitä, missä jalkapallo nähdään poliittisen pelin sätkynukkena.

 

Rauhassa ja objektiivisesti suomalaisen jalkapallon perspektiivistä katsottuna Venäjän MM-kisat ovat olleet kuitenkin masentavat. Todella masentavat.

Kansainvälisen jalkapallon perustaso Suomen perspektiivistä katsottuna, ehkä Panamaa lukuun ottamatta, on niin hurja, että sitä tasoeroa on melkein mahdotonta saada kiinni. Vaikka kuinka paljon haluttaisiin tankata valheellista tai tekopositiivista cocktailia. 

En tiedä voiko olla pahempaa, kivuliaampaa ja itsetuntoa enemmän rikkovaa väitettä kuin edellinen. On kuitenkin pakko ottaa se näkökanta tuntien suhteellisen hyvin jalkapallomaailman keskinäisten voimasuhteita, arjen merkitystä, arjen työ- ja toimintakulttuuria, arjen jalkapallokeskustelua, luonnollista kilpailua ja valmentajien nykypäiväistä koulutustasoa. Näitä taustoja vasten jopa nykyisen heikon aseman säilyttäminen maailman jalkapallon voimakartalla on todella ison työn takana. 

Näkyvissä ei ole edes yksittäistä kilpailuetua muistuttavaa elementtiä, joka antaisi edes teoreettista toivoa siitä, että Suomi saisi kiinni niitä, jotka pitäisi saada kiinni.

 

On myös kuultu ääniä, jotka kehottavat lopettamaan kansainvälisen vertailun ja keskittymään vain siihen kuuluisaan omaan asiaan.

Sellainen populistinen näkökulma on Brexit-tyyppinen haudankaivajan psykologia ja itsensäkusettamisen tohtoritason huijaus.

Niin kauan kun Suomi lähettää eri-ikäisten maajoukkueita Suomen rajojen ulkopuolelle, niin kauan myös Suomen jalkapallo on kansainvälisen vertailun alaisena. Aina.

Asiasanat