Urheilu Turku

Mononen kiri SM-hopeaa, Alinque loikki finaaliin

Janakkalan Janan kolmiloikkaaja Iikka Alingué. ARKISTOKUVA: Nilla Rättyä

Kantahämäläisten mitalitilin Turun Kalevan Kisoissa avasi 16-vuotias janakkalalainen Ilona Mononen (Lahden Ahkera), joka kiri viime viikonlopun kolmen N17-kultamitalin jatkoksi 1500 metrillä SM-hopealle ajalla 4.31,61 edellään vain Sara Kuivisto (4.29,39). Janan kasvatti on tilastokolmosena mukana lauantaina 800 metrin alkuerissä.

– Odotin kovempaa alkuvauhtia ja rennosti sain juosta. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä olin huonossa paikassa ja jouduin ulkokautta kiertämään, mutta 300 metriä maalista oli hyvin voimia. Olin rauhallinen ja luotin kiriini ja sehän toi hopeaa, Mononen iloitsi.

– Viime viikonloppu toi itsevarmuutta ja tiesin, että olen hyvässä kunnossa ja nimenomaan 1500 metrillä uskoin mitalimahdollisuuteen. 800 metrin alkuerissä toivottavasti tämä kisa ei paina ja tavoitteena on helpolla juoksulla päästä finaaliin. Jos sinne pääsen, niin sitten taas tavoitellaan hyvää sijoitusta.

Ilona Mononen. Arkistokuva vuodelta 2019: Terhi Mononen

Janakkalan Janan Iikka Alingué selvitti helposti kolmiloikkakarsinnan tuloksella 15,69 ja eteni lauantain finaaliin.

– Tänään ei haettu muuta kuin 15 metrin rajan ylitystä ja odotetusti se hoitui ensimmäisellä. Rento hyppy toi hyvän fiiliksen. Tämä viikko on ollut lepoa ja paikat tuntuvat hyvältä. Kauden tulostavoitteena on ollut 16,30, tuumasi 20-vuotias tilastokakkonen (15,85), joka tavoittelee ensimmäistä aikuisten SM-mitaliaan Turusta.

– Viime vuoden Kalevan kisat jäivät väliin ja toissa vuonna olin neljäs. Lipsasen Simo on ehdoton suosikki ja kautensa avannut Tuomas Kaukolahti (15,75 +2,5) varmaan parantaa finaaliin. Meitä on siinä useita mitalitaistossa, katsotaan missä iskussa äijät on.

Sanni Kuparinen jäi niukasti seitsemän sentin erolla ulos kuulafinaalista, vaikka janalainen työnsi kauden parhaansa 13,02.

– Kuula ei ole kulkenut tällä kaudella, niin odotuksia ei ollut. Pisin työntö oli jo parempaan päin ja jäi niukasti ennätyksestäni (13,09). Harmittaahan tuo, kun finaali jäi noin lähelle, 18-vuotias heittäjä kommentoi.

Päälajin kiekonheiton karsinta on lauantaina ja karsintaraja on 50,50. Kuparisen ennätys on parantunut lukemiin 48,80.

– Meitä on monta 48 metrin molemmin puolin heittäneitä. Uskon, että kun tulee piikkiheitto, niin pystyn heittämään yli 50 metriä. HäSa

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic