Urheilu Kotka

Monosten ratakausi päättyi mitalitunnelmiin SM-viesteissä

Lahden Ahkeralle lisää mitaleita Kotkan kisoista.
Ilona Mononen toi Lahden Ahkeran pronssille 4x1500 metrin sekaviestissä. Kuva: Heidi Lehikoinen
Ilona Mononen toi Lahden Ahkeran pronssille 4x1500 metrin sekaviestissä. Kuva: Heidi Lehikoinen

Janakkalan Matias Mononen ylsi 19-sarjassa SM-viestien tuplamestariksi, kun lauantaina tullut 3×800 metrin kulta sai seurakseen sunnuntaina 4×400 metrin mestaruuden. Sunnuntaina hän sai tuoda Ahkeran viestin ankkurina maaliin.

– Ihan mukavasti meni. Ennen näitä kisoja oli vähän tukkoisuutta, mutta hyvin kuntouduin tänne. Aika ideaalisuoritukset molemmilla matkoilla. Kaksi kultaa on aina hyvä saalis, pitää olla tyytyväinen, Mononen sanoi myhäillen.

Kumpi mestaruuksista lämmittää enemmän?

– Kyllä tämä 400 metriä oli sellainen, jossa ei ollut niin paljon ennakko-odotuksia. Tämä oli tämmöinen mukava, siinä kasilla oli paljon enemmän paineita voittaa. Tässä oli paljon rennompi asenne, Mononen sanoi.

Hänelle 4×400 metrin viesti oli uusi kokemus.

– Ihan mukava viesti juosta. Ankkurina sain aika rennosti juosta oman vedon. Ei tarvinnut turhaan vääntää, Mononen tuumi.

Kaudestaan hänelle on jäänyt mieleen hyvä kehitys, josta hän sai konkreettista palkintoa viestivoittojen muodossa.

– Hyvin olen kehittynyt uuden valmennuksen (Mikko Rajaniemi) alla. Se on aina hyvä. On tullut enemmän yksilöllistä treeniohjelmaa, enemmän hienosäätöä, Mononen kertoo.

Hän jatkaa kauttaan vielä SM-maastoissa ja -maantiellä.

– Maastoissa lähdetään tekemään hyvää suoritusta. Ehkä siinäkin on hyvin pieni mahdollisuus mitaleille. Henkilökohtaisia SM-mitaleita minulla ei ole, joten lähdetään niitä hakemaan maastoista ja maantieltä.

Ilona Mononen puolestaan otti viikonlopun toisen mitalinsa, kun hän ankkuroi Lahden Ahkeran 4×1500 metrin sekaviestijoukkueen pronssille. Monosen ratakausi ei kuitenkaan päättynyt vielä siihen, vaan hetki sen jälkeen hän juoksi vielä 4×400 metrin ankkurina.

– Ihan kiva oli vielä rullailla tuommoinen kova nelkku kauden päätteeksi, Mononen sanoi urakkansa jälkeen.

Ensimmäistä kertaa SM-tasolla juostussa sekaviestissä hän taisteli ankkurina pronssin Ahkeralle.

– Vähän painoi eilinen (lauantain 4000 metrin viesti). Ei kyllä paukut riittänyt (parempaan), joten varmistin sen pronssin. Tosi kiva, viestit on vaan niin parhaita, Mononen sanoo.

Uusi kokemus sekaviesti oli hänen mieleensä.

– Tosi kiva, kun miehet ja naiset pääsivät samaan kisaan.

Monosen ratakausi sujui hänen oman arvionsa mukaan yli kaikkien odotusten.

– En voi olla muuta kuin tyytyväinen. Talvella oli ehjä harjoituskausi ja saimme kehitettyä etenkin nopeutta uudelle tasolle. Siitä on ollut hyötyä kaikissa lajeissa, Mononen sanoo.

Hän oli tyytyväinen myös siihen, että kunto kesti niin, että kauden pääkisoissa eli elokuun SM-viikonloppuina myös kulku oli kauden parasta.

– Siitä ja kaikesta muustakin kiitos kuuluu tietysti valmentajalle Mikko Rajaniemelle, Mononen sanoi. HäSa

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic