Urheilu Hämeenlinna

Myös Robert Venin suunnitelmat uusiksi – olympiaunelma katoamassa

Suomen ykkössoutaja vietti talvikauden ulkomaanleirillä viritellen huippukuntoa karsintoihin, joissa olisi ollut vielä viisi paikkaa Tokioon tarjolla.
Robert Ven harjoitteli ulkomailla itseään huippukuntoon. Kuva: Tomi Vesaharju
Robert Ven harjoitteli ulkomailla itseään huippukuntoon. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Soutajien Robert Venille menossa oleva koronavirusepidemia on aiheuttamassa suuren pettymyksen.

Viime vuoden Itävallan Linzin MM-kisoissa 44 eri maan soutajan joukossa jäi paikka Tokion olympialaisiin lunastamatta ja Ven panosti koko talvikauden tiukkaan harjoitteluun.

Jo marraskuussa hän lähti Italiaan leireilemään, mutta palasi sunnuntaina Keski-Euroopasta takaisin Suomeen.

– Italiasta tultiin viikko sitten Belgiaan, jonne liitto siirsi leirimme. Vain joulun aikaan kävin pikaisesti Suomessa, muuten olen harjoitellut ulkomailla syksystä asti, Ven kertoo.

– Vaikka itseään tässä ei liikaa saisi ajatella, niin harmittaahan tämä kaikin puolin. Koko talvi on tullut panostettua ja kaikki on mennyt hyvin, olen huippukunnossa. Italiaan jäi itse asiassa aika paljon kalustoa ja omaisuutta, kun jouduimme lähtemään todella kiireellä.

MM-kisoista olympiapaikan sai yhdeksän parasta ja jäljellä olisi ollut vielä yhteensä viisi paikkaa huhti- ja toukokuun kisoissa.

– Valitettavasti lauantai-iltana myöhään tuli päätös, että kevään kisat perutaan mukaan lukien olympiakarsinnat. Ehkä vielä joku tsäänssi on olemassa, että joku kisa on. Kesäkuun alun EM-kisoja ei vielä peruutettu, mutta olen aika pessimistinen. Liiton edustaja kertoi sunnuntaina, että ilmeisesti kisaamalla ei enää paikkoja saa.

Lauantain tiedon mukaan jäljellä olevat kolme Euroopan olympiapaikkaa täytetään myös viime MM-kisojen perusteella ja se ei riittäisi Venille kisapaikkaan. Kansainvälinen soutuliitto FISA on kuitenkin ilmoittanut pitävänsä lähiaikoina kokouksen.

– Meillä piti olla Italiassa maajoukkueen karsinta, joka siirtyi Belgiaan, mutta jäi pitämättä, kun osa urheilijoista halusi pois jo aiemmin. Euroopan olympiakarsinnat piti olla huhtikuun lopussa Italiassa ja samoin maailmancupin ensimmäiset osakilpailut, Ven kertaa.

– Lauantaina ilmoitettiin, että myös toukokuun Final Olympic Qualification Sveitsin Luzernissa perutaan. Se olisi ollut kaikille avoin ja jaossa vielä kaksi olympiapaikkaa. Eli käytännössä koko kisakalenteri tyhjeni ja nyt odotellaan, tuleeko vielä korvaavia kisoja.

Soudun EM-kisat ovat kalenterissa 5.–7. kesäkuuta Puolan Poznanissa ja Tokion olympialaisten avajaiset pitäisi olla 24. heinäkuuta.

Robert Ven on karanteenissa muiden tavoin palattuaan ulkomailta ja harjoittelu jatkuu kotimaassa odotellen kansainvälisen liiton päätöksiä. HäSa

Päivän lehti

12.8.2020