fbpx
Urheilu

Naisleijonat päätyi takavuosilta tuttuun pronssiotteluun

Suomen maalinteko tökki MM-välierässä, ja Yhdysvallat eteni loppuotteluun.
Yhdysvallat kukisti Suomen 3–0 maanantain ja tiistain välisenä yönä pelatussa välierässä. Kolmekymmentä laukausta torjunut maalivahti Anni Keisala antoi mahdollisuudet voittoon, mutta hyökkäyspäässä terävyys puuttui.
Yhdysvallat kukisti Suomen 3–0 maanantain ja tiistain välisenä yönä pelatussa välierässä. Kolmekymmentä laukausta torjunut maalivahti Anni Keisala antoi mahdollisuudet voittoon, mutta hyökkäyspäässä terävyys puuttui. Lehtikuva/Tiina Puputti / Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue pelasi arvokilpailujen pronssiottelussa peräkkäisinä vuosina 2015–18 ja jäi tuona aikana vain kerran mitalitta. Vuonna 2019 Naisleijonat eteni ensimmäisen kerran MM-loppuotteluun, mutta Calgaryssa pelattavissa MM-kilpailuissa pronssiottelu on jälleen Suomen päätepysäkki.

Yhdysvallat kukisti Suomen 3–0 maanantain ja tiistain välisenä yönä pelatussa välierässä. Kolmekymmentä laukausta torjunut maalivahti Anni Keisala antoi mahdollisuudet voittoon, mutta hyökkäyspäässä terävyys puuttui.

–  Meillä oli avauserässä viidellä kolmea vastaan ja viidellä neljää vastaan ylivoimat. Ensimmäisessä kaikki meni pieleen. Jälkimmäisessä saimme sentään maalintekopaikan, Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen harmitteli lehdistötilaisuudessa.

Avauserän parhaat suomalaispaikat aukesivat tasaviisikoin, kun Petra Nieminen ja Elisa Holopainen pääsivät hätyyttelemään Yhdysvaltojen maalivahti Nicole Hensleyta. Mustosen mainitsemalla yhden pelaajan ylivoimalla Noora Tulus pääsi laukomaan, mutta Hensley kesti.

–  Ensimmäiselle erätauolle pääsimme suunnitelman mukaan, kun tilanne oli 0–0. Toinen erä oli ongelma, Mustonen sanoi.

Alex Carpenter ja Abbey Murphy veivät toisessa erässä Yhdysvallat karkumatkalle eikä Suomi keksinyt enää keinoja kiriin, vaikka yritystä riitti.

–  Fysiikkamme kesti, ja pysyimme mukana vauhdissa, Mustonen kiitteli.

Revanssi jäi ottamatta

Mustonen otti Suomen komentoonsa vuonna 2014, luotsasi kahdesti MM-pronssille ja kerran olympiapronssille ennen kevään 2019 MM-hopeaa. Kultakaan ei ollut kaukana. Nieminen laukoi kiekon Yhdysvaltojen verkkoon kotikisojen loppuottelun jatkoajalla, mutta maali hylättiin videotarkastuksen jälkeen. Yhdysvallat ratkaisi kullan voittolaukauskilpailussa.

Seuraavat MM-kilpailut päästiin pelaamaan lähes kaksi ja puoli vuotta myöhemmin, mutta Yhdysvallat pehmitti Suomen jo alkusarjassa 3–0 ja toisti lukemat välierässä.

–  Eka peli ei ollut meiltä paras. Ylivoima on pätkinyt heitä vastaan. Olihan meillä nyt jo avauserässä kolme maalintekopaikkaa. Se on myös sattumaa, ettei mennyt, Mustonen tuumi.

Välierän päätöserässäkin aukesi ylivoimamahdollisuus, ja Mustonen otti maalivahdin pois kahden kenttäpelaajan ylivoiman saamiseksi.

Susanna Tapani pääsi lähimmäs kavennusta, mutta Hensleyn nolla kesti. Coyne Schofield niittasi loppulukemat tyhjään maaliin.

–  Ei voitettu paluukiekkoja niissä tilanteissa, joissa saimme vedot maalille asti. Pitää olla parempi ylivoimalla. Meillä oli mahdollisuus parempaan tulokseen, kapteeni Jenni Hiirikoski sanoi.

Hiirikoski paalutti nälkää riittävän keskiviikon vastaisen yön pronssiotteluun, jossa vastaan asettuu Kanadalle 0–4 hävinnyt Sveitsi.

Mustonen painotti henkisen puolen merkitystä pronssiotteluun valmistautumisessa.

Välierät:

USA–Suomi 3–0 (0–0, 2–0, 1–0)

1. erä: ei maaleja.
Jäähyt: 1.28 Minnamari Tuominen S 2 min, 8.38 Jesse Compher U 2 min, 8.38 Hayley Scamurra U 2 min, 17.40 Savannah Harmon U 2 min.

2. erä: 23.23 Alex Carpenter (Lee Stecklein–Amanda Kessel) 1–0, 35.17 Abbey Murphy (Megan Keller–Cayla Barnes) 2–0.
Jäähyt: 30.55 Tanja Niskanen S 2 min.

3. erä: 57.07 Coyne Schofield (Kelly Pannek) 3–0.
Jäähyt: 52.12 Megan Keller U 2 min.

Maalivahtien torjunnat: Nicole Hensley U 4+3+7=14, Anni Keisala S 15+8+7=30.

Jäähyt yht: USA 4×2 min, Suomi 2×2 min.

Kanada–Sveitsi 4–0 (2–0, 1–0, 1–0)

1. erä: 5.14 Renata Fast (Brianne Jenner–Marie-Philip Poulin) 1–0, 6.52 Melodie Daoust (Fast–Jocelyne Larocque) 2–0.
2. erä: 25.32 Daoust (Poulin–Erin Ambrose) 3–0 yv.
3. erä: 56.58 Rebecca Johnston (Victoria Bach–Claire Thompson) 4–0 yv.

Maalivahtien torjunnat: Ann-Renee Desbiens K 2+6+2=10, Andrea Brändli S 18+21+21=60.

Jäähyt yht: Kanada 2×2 min, Sveitsi 5×2 min.

Asiasanat

Menot