fbpx
Urheilu Hämeenlinna

Naisleijonien päävalmentajan kyseenalaiset lausunnot Noora Rädystä Jääkiekkoliiton hallituksen käsittelyyn – "HPK:ssa emme hyväksy tämänkaltaisia kommentteja pelaajistamme"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen väitti, että HPK:n naisten liigajoukkuetta edustava Räty olisi rikkonut opetus- ja kulttuuriministeriön lainsäädäntöä – vaikka ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkolan mukaan lainsäädäntöä asiaan ei ole olemassa. HPK Liiga Oy:n toimitusjohtaja Antti Toivasen mukaan seura ei hyväksy Mustosen lausuntoja.
Kuva: Riku Hasari / HäSa
Pasi Mustosen lausunnot ovat hämmentäneet HPK-leirissä. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Suomen naisten jääkiekon A-maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustosen ja maalivahti Noora Rädyn välille on kehkeytynyt julkinen jupakka.

Tuoreeltaan on käynyt ilmi, että päävalmentaja Mustonen ei täysin sulattanut HPK:n naisten liigajoukkuetta seuratasolla edustavan maalivahti Rädyn päätöstä kieltäytyä Calgaryssa pelatuista MM-kilpailuista.

Räty joutui kieltäytymään, koska hänellä on Minnesotan osavaltiossa Yhdysvalloissa oma maalivahtikoulu, joka ajoittui koronaviruspandemian vuoksi elokuulle siirrettyihin kisoihin. Räty on perustellut elokuussa Ilta-Sanomissa kieltäytyneensä “naisurheilijan todellisuuden takia.”

Tuoreeltaan Mustonen viittasi MTV Urheilun haastattelussa, että Räty olisi rikkonut apurahakriteerejä ja niihin liittyviä “lakeja ja määräyksiä”.

– Hän rikkoi opetusministeriön lainsäädäntöä. Minä päävalmentajana oletin, kuten laissa ja määräyksissä lukee, että apurahaurheilijan on aina oltava maajoukkueen käytössä, Mustonen sanoi.

63 kiekkoa torjunut Noora Rädyn maalilla riitti liikennettä Ilvestä vastaan. Kuva: Tomi Vesaharju
Noora Räty pn pysätt’nyt kiekot tällä kaudella HPK:n naisten liigajoukkueen seitsemässä ottelussa hurjalla torjuntaprosentilla 97,3. Kuva: Tomi Vesaharju/ HäSa

Samassa MTV Urheilun artikkelissa Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola kuitenkin alleviivasi, että lainsäädäntöä ei ole olemassa asiaan. Myös Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäellä on riittänyt ymmärrystä Rädylle, joka joutui Lehtimäen mukaan “hankalaan tilanteeseen”.

Räty on itse todennut Ilta-Sanomille ettei ole tietoinen maajoukkueuransa jatkosta.

– Voihan olla, että maajoukkueurani on jo loppunut, Räty kommentoi Ilta-Sanomille lokakuun lopulla.

Tapaaminen Hämeenlinnassa

Hämeen Sanomien tietojen mukaan Mustosen tuoreimmat lausunnot ja väitteet on otettu HPK Liiga Oy:ssä vakavasti. HPK:n naisten liigajoukkue siirtyi täksi kaudeksi HPK Liiga Oy:n alle.

Mustonen ja Räty kohtasivat Hämeen Sanomien tietojen mukaan viime viikon perjantaina Hämeenlinnassa ja kävivät tulehtuneeksi äitynyttä tilannetta läpi. Maanantaiset Mustosen antamat lausunnot tulivat seurassa yllätyksenä.

HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen myöntää, että Mustosen lausuntojen tiimoilta on oltu yhteydessä Jääkiekkoliiton suuntaan.

– Olemme keskustelleet Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurmisen kanssa ja myös sisäisesti omien ihmistemme ja Nooran kanssa, Toivanen vahvistaa.

– HPK:ssa emme hyväksy tämänkaltaisia kommentteja pelaajistamme. Tuemme pelaajiamme ja tällaiset puheet eivät mielestämme kuulu asianmukaiseen urheilutoimintaan.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan Jääkiekkoliitto käsittelee ensi viikon perjantaina Jääkiekkoliiton hallituksessa Mustosen sanomisia ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä.

Se on myös Toivasen käsitys asiasta.

– Sen enempää emme kommentoi asiaa, haluamme antaa heille työrauhan.

Monesti MM-tasolla palkittu maalivahti

32-vuotiaan Rädyn meriittilista on vakuuttava.

Hänet on valittu vuoden 2018 olympiaturnauksen tähdistöön, viisi kertaa MM-kisojen parhaimmaksi maalivahdiksi ja hänellä on palkintokaapissaan tukku olympia- ja MM-mitaleja ja hän on voittanut urallaan niin Suomen, Venäjän kuin naisten NCAA:n mestaruudet.

Viimeiset kaudet ennen HPK:hon siirtymistään Räty on pelannut Venäjän liigassa KRS Vanke Rays -joukkueessa.

Tällä kaudella HPK:n naisten liigajoukkueen riveissä hän on torjunut seitsemässä ottelussa hurjalla torjuntaprosentilla 97,3.

HPK:n naisten liigajoukkueen manageri Jorma Hassinen kertoi, että tilanne Rädyn ympärillä halutaan rauhoittaa, eikä Räty ole saatavilla haastatteluun tällä erää. HäSa

Menot