Kiekko Urheilu

Naisten Liigan mestariehdokas Ilveksen huippulaituri väsyi Tampereella – Palaa Hämeenlinnaan harjoitellakseen paremmin

Ida Karjalaiselta odotetaan apuja HPK-kiekkonaisten maalintekotehokkuuteen.
Ida Karjalainen hätyytteli Eri Kiribuchin vahtimaa KJT:n maalia edellisen HPK-jaksonsa aikana naisten SM-sarjassa. Kuva: Markku Tanni

Jääkiekon Naisten Liigassa pudotuspelipaikkaansa kynsin hampain puolustava HPK saa tärkeän vahvistuksen riveihinsä joulutauolla. HPK:ssa pari vuotta sitten liigatasolle noussut Ida Karjalainen palaa Hämeenlinnaan maajoukkuepelaajana.

21-vuotias Karjalainen on Haukiputaan Ahmojen kasvatti, mutta tuli HPK:hon jo vuonna 2014. Hän pelasi seurassa naisten SM-sarjaa kolme kautta, joista viimeinen oli varsinainen läpimurtokausi. Hän oli joukkueen kolmanneksi paras pistenainen runkosarjatehoillaan 17+15 kaudella 2016–17, jolloin HPK viimeksi pelasi SM-mitaleista.

Kaksi viime kautta Karjalainen on pelannut yli piste per peli -tahdilla liigan kärkijoukkueisiin kuuluvassa Tampereen Ilveksessä. Tällä kaudella hän on tehnyt jo 14 ottelussa uransa parhaat tehot 9+25, joilla hän on ollut Ilveksen kolmanneksi tehokkain. Maajoukkueessa 166-senttinen taitohyökkääjä pääsi debytoimaan elokuun Tshekin EHT-turnauksessa.

 

Kiekkoilu Tampereella kävi kuitenkin hämeenlinnalaiselle raskaaksi lähihoitajaopintojen ja -töiden ohessa, joten ykkösketjun laitahyökkääjä ja Ilves purkivat sopimuksensa. Pelipaikka ohuella kokoonpanolla operoineessa HPK:ssa oli luonnollisesti tarjolla, kun Karjalainen tarjosi itseään Kerholle.

– Kuormitus on ollut ongelma, ja saan nyt kevennettyä sitä. Viime kaudella olin pelkästään opiskelija, mutta nyt teen myös töitä oppisopimuksella. Kahdeksan tuntia töitä on jo rankkaa, ja siihen tulivat päälle treenit ajomatkoineen ja illalla kouluhommat. Yritän valmistua nyt keväällä, mutta on mahdollista, että pelaan täällä ensi kaudellakin, Karjalainen kertoo.

Väsymyksen lisäksi Karjalaista houkutteli palaamaan jääaika. Ilves harjoitteli kolme kertaa viikossa, HPK neljä, minkä lisäksi liiganaiset pääsevät poikajunioreiden jäille.

– Saan nyt paremmin yhdistettyä työn, koulun ja jääkiekon. Kun saan treenimäärät korkealle, pääsen paremmin tavoitteisiini. Sen ajan, mitä ajoin Tampereelle, voin käyttää nyt harjoitteluun, sanoo Karjalainen, joka kulki Tampereelle kimppakyydeillä Ilveksen kahden muun hämeenlinnalaisen kanssa.

– Kesä oli hyvä, ja alkukausikin on mennyt hyvin, mutta koen, että mahdollisuus kehittyä on nyt paljon suurempi.

 

Maalivahti Meeri Räisäsen lähdettyä ammattilaiseksi, HPK:ssa ei ole ollut yhtään naisten maajoukkuepelaajaa. Karjalainen on siis kelpo vahvistus, jolle on odotettavissa heti isoa ruutua.

Päävalmentaja Markku Pirttiniemi odottaa Karjalaisesta sekä arvokasta maalintekijää että maalipaikkojen luojaa.

– On sitä jo kokeiltukin, että ykkösen laitaan hän menee. Tuon taitotason pelaaja on joukkueellemme iso vahvistus. Toivotaan, että hän auttaa meitä saamaan kiekkoja enemmän maaliin, kun siinä meillä on ollut puutteita. Hän on nälkäinen ja nopea, taistelee kovaa ja elää jo urheilijan elämää, Pirttiniemi arvioi.

Muita täydennyksiä Kerhon kokoonpanoon ei ole tällä hetkellä tulossa. Paikkoa ei edellytä edes Heli Allisen, Julia Liikalan, Heta ja Kiti Seikkulan lähteminen tyttöjen MM-kisoihin Venäjälle tammikuussa, sillä tämä on otettu huomioon sarjaohjelmassa. HPK pelaa seuraavan ottelunsa vasta kisojen jälkeen 19. tammikuuta.

HPK-kiekkonaiset on 22 kierroksen jälkeen alemman jatkosarjan kärjessä eli liigassa kuudentena kuuden pisteen erolla ensimmäiseen putoajaan Vaasan Sportiin. Ilves sen sijaan on 48 pisteellään vain kaksi pistettä ylemmän jatkosarjan kärkeä Espoon Bluesia perässä. HäSa

Päivän lehti

24.2.2020