fbpx
Kiekko Urheilu

Naisten pääsarjaikoni palaa vahvistuvan HPK:n tähdeksi – "Tällä rosterilla pitää pelata mitaleista"

Kovia paluumuuttajia sisältävä HPK-kiekkonaisten joukkue puolen tusinaa pelaajaa vaille kasassa.
Saimi Lehto, Riikka Noronen ja Niina Koukkula ovat HPK-kiekkonaisten entuudestaan hämeenlinnalaisille tuttuja vahvistuksia, kuten myös kuvasta puuttuva Anniina Kaitala. Kuva: Esko Tuovinen
Saimi Lehto, Riikka Noronen ja Niina Koukkula ovat HPK-kiekkonaisten entuudestaan hämeenlinnalaisille tuttuja vahvistuksia, kuten myös kuvasta puuttuva Anniina Kaitala. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalaisen naisten jääkiekon edustusjoukkueen HPK-kiekkonaisten tilanne näyttää jälleen hivenen valoisammalta. Sekavan vuoden jälkeen HPK on saamassa Naisten Liigaan ensi kaudeksi taas kilpailukykyisemmän joukkueen, jonka ääriviivat on piirretty tällä kertaa jo toukokuun alussa.

HPK-kiekkonaiset sijoittui viime kaudella Naisten Liigassa kuudenneksi melko selvällä erolla molempiin suuntiin joukkueella, jonka pelaajista puolet oli alaikäisiä ja kokoonpano auttamatta liian kapea. Uusi joukkue on yhä nuori, mutta se on yhdistelmä jo kykynsä osoittaneita lahjakkuuksia ja mielenkiintoisia paluumuuttajia.

36-vuotias Riikka Noronen palaa nyt pääasiassa puolta nuorempiensa joukkoon Tampereen Ilveksestä kahden peräkkäisen hopeakauden jälkeen. Hämeenlinnassa hän on kuitenkin asunut jo pitkään.

– Käyn myös töissä täällä, niin ajaminen Tampereelle kävi vähän liian raskaaksi. Pelihaluja löytyy, kun viime kausi meni vähän pipariksi selän takia. Toivottavasti nyt tulee ehjä kausi ja saan nauttia pelaamisesta, Noronen kertoo.

– Tähän asti treenit ovat olleet hyviä ja meillä on paljon hyviä nuoria tyttöjä, jotka haluavat kehittyä. Voin ehkä tuoda heille itsekin jotain. Omalla roolilla ei ole niin väliä, mutta haluan näyttää kokemuksellani, mitä se harjoittelu merkitsee.

 

Noronen oli HPK:n tehopelaaja seuran edellisellä mestaruuskaudella 2010–11 ja noussut sen jälkeen eniten naisten pääsarjaotteluita Suomessa pelanneeksi jääkiekkoilijaksi. Runkosarjat ja pudotuspelit yhteenlaskettuna Noronen on pelannut SM-sarjassa ja Naisten Liigassa 717 ottelua ja tehnyt näissä 810 pistettä.

Paluumuuttajista nimekkäin on epäilemättä Kiekkonaisten tuleva johtohahmo vähintään henkisesti.

– Hän tuo joukkueeseen kokemusta ja taitoa. Hän pystyy ja haluaa varmasti ottaa johtavan pelaajan viitan ja antaa paljon joukkueelle kopissa ja jäällä, luonnehtii HPK:n uusi päävalmentaja Katja Pasanen.

– Joukkue on kaikkiaan hyvä sekoitus. Kaikki harjoittelu tukee nyt joukkueen pelityyliä syksyä varten, ja joukkuekin on sen näköinen.

Norosen tavoin Ilveksestä HPK:hon palaa Kerhon toissakautinen ykköstykki Anniina Kaitala.

 

Paluumuuttajaksi voi lukea myös Kärpistä siirtyvän hyökkääjän Niina Koukkulan. Kaitalan tavoin 21-vuotias Koukkula pelasi HPK:ssa kauden 2013–14. Viime keväänä hän oli pudottamassa Kerhoa puolivälierissä tekemällä kolmessa kohtaamisessa tehot 1+4.

– Kotini on edelleen Riihimäellä, niin tulin nyt vähän lähemmäksi. Se oli ehkä suurin syy, Nikkareiden kasvatti kertoo.

– Olemme saaneet joukkueeseen paljon kokemusta, joten innolla lähdemme haastamaan kärkijoukkueita.

Neljäntenä uutena pelaajana HPK-kiekkonaisiin liittyy tyttöjen maajoukkuepelaaja Saimi Lehto. 17-vuotias riihimäkeläinen oli neljän muun HPK-pelaajan tavoin voittamassa nuorten MM-pronssia tammikuussa ja on edustuskelpoinen myös ensi talven 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Viime kaudella Lehto pelasi liigaa keskiuusimaalaisen KJT Haukkojen paidassa lainalla HYRIstä, mutta hämeenlinnalaisseurassa hän on pelannut ennenkin, tosin eri lajia. Lehto nimittäin kuuluu myös Steelersin Naisten liiga B:hen nousseeseen salibandyjoukkueeseen.

Tämä teki siirtymisen HPK:hon helpoksi Lehdolle.

– Nyt saan molemmat lajit samaan kaupunkiin, enkä joudu matkustamaan paljoa. Vielä en ainakaan halua luopua kummastakaan lajista, Hämeenlinnaan muuttava lukiolainen toteaa.

 

HPK-kiekkonaisilla on tällä hetkellä 18 sopimuspelaajaa, joista suurin osa on hyökkääjiä. Seuran tarkoituksena on värvätä vielä 1–2 maalivahtia ja 3–5 kenttäpelaajaa. HPK ei itse halua erotella tässä vaiheessa kenttäpelaajien rooleja, mutta ainakin puolustukseen lienee tulossa vahvistusta.

Joka tapauksessa pelaajia tarvitaan nyt lisää, tietää manageri Jorma Hassinen. Viime talvena HPK pärjäili pahimmillaan 12 kenttäpelaajalla.

– Yritämme nyt välttää sellaista isommalla kokoonpanolla. Tällä rosterilla, joka on muodostumassa, pitää olla ylemmässä jatkosarjassa kuuden joukossa ja sitten pelata mitaleista, Hassinen paaluttaa.

HPK on katsastanut monia ulkomaalaispelaajia ainakin Yhdysvalloista, Japanista ja Espanjasta, mutta Hassisen mukaan on selvää, että joukkueen rungon muodostavat nuoret suomalaiset.

– Tänä keväänä on ollut meidän kannaltamme hyvät markkinat, mutta jos ulkomaalaisia tulee, heitä tulee syksyllä. HäSa

HPK-kiekkonaiset kaudelle 2019–20

HPK-kiekkonaisten liigajoukkueen sopimustilanne 8.5. Suluissa ikä ja viime kauden seura, jos muu kuin HPK.

Maalivahti: Salla Sivula (20).

Puolustajat: Heli Allinen (17), Heta Seikkula (17), Jutta Stoltenberg (27), Kiia Simola (17), Iida Haakana (21).

Hyökkääjät: Julia Liikala (18), Pihla Hämeenniemi (18), Saara Kolehmainen (14), Viivi Simola (17), Saimi Lehto (17, HYRI/KJT Haukat), Kiti Seikkula (17), Riikka Noronen (36, Ilves), Niina Koukkula (21, Kärpät), Jade Mäkivaara (21), Emma Katajamäki (21), Essi Määttä (22), Anniina Kaitala (21, Ilves).

Päävalmentaja: Katja Pasanen.

Menot