Kolumnit Urheilu

Näkökulma: Jari Litmanen – emiiri, ei kuningas

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija on hypännyt väärään kelkkaan mennessään mukaan Qatarin mainoskampanjaan. Kuninkaasta tuli yhdessä päivässä emiiri.
KUVA: Salvatore Di Nolfi / EPA

Reilut kolme vuotta sitten Teemu Selänne herätti huomiota arveluttavilla kannanotoillaan Twitterissä. Erikoisimmat nostot liittyivät turvapaikanhakijoihin, joihin liittyviä yleistyksiä hän levitti myllyttämällä doer-kaveriensa epämääräisiä juttuja raiskauksista.

Hyysäily piti lopettaa, twiittasi Selänne. Sitten savu hälveni, Selänne oikoi sanomisiaan, kehui myöhemmin Trumpia, markkinoille tuli Selänteen pelinumerolla varustettuja sukkia. Sammakkomies kurnutti kuin Veikko Huovisen teoksessa Rasvamaksa, mutta tämän sammakkomiehen näkivät kaikki.

Sellaista kiekkoeläkeläisen elämää se. Ehkä Selänne toimi ymmärtämättä mitä teki, vaikka hänen asemassaan lieventäviä asianhaaroja on hyvin vähän.

 

Syyskuun viimeisenä sunnuntaina sai pettyä uudemman kerran, ja pahemmin, kun Jari Litmanen otti ja vei toimintansa vielä askeleen globaalimmalle tasolle.

Qatarin tulevia MM-kisoja mainostavassa julkaisussa seisoo Jari Litmanen, joka kehuu uutta kisapaikkaa maasta taivaisiin. Kaikki on niin lupaavaa ja ihanaa. Lukemattakin voitte arvata, mainitaanko siinä lainkaan maassa vellonutta ongelmallista ihmisoikeustilannetta sekä kisajärjestelyihin liittynyttä mätää.

Arvasitte oikein, ei mainita.

Kisapaikkoja rakentavia siirtotyöläisiä kuolee ja heidän oikeuksiaan rikotaan. Homoseksuaalisuus on rikos. Naisten oikeuksia poljetaan jopa lainsäädännön turvin vereen tahriintuneella marssisaappaalla. Siirtolaisten kohdalla ongelmat tuplaantuvat. Itse kisoihin liittyy useita lahjontasyytteitä niin FIFA:n äänestysten kuin tv-oikeuksienkin suhteen.

Tätä kokonaisuutta edistää nyt Suomen numero kymmenen, jonka lempinimi Kuningas. Se on karmeaa.

Oliko varmasti sen arvoista, Jari?

 

Miten Litmanen on ylipäänsä sinne eksynyt?

Mainoksiin ja mannekiiniksi tuskin eksytään ilman rahaa, mutta sen lisäksi Qatarissa vaikuttaa Xavi Hernandez, Litmasen entinen pelikaveri Barcelonasta.

Suomalainen urheilujournalismi on tähän mennessä tuonut Qatarin ongelmia kiitettävästi osana perussisältöään julki. Sunnuntaina yksi suuri lehti kerkesi tosin välittää Litmasen terveiset innostuneena, ilman mitään aiheeseen liittyvää kritiikkiä.

Juttua muokattiin myöhemmin.

 

Jatkossa tuleekin harkita tarkkaan, kuuluuko Litmasen ylipäänsä olla kommentoimassa nykyjalkapalloa, jos hänen arvostelukykynsä on luokkaa ”sinisilmäinen mannekiini”. Ehkä Jarille olisi parasta esitellä vain nostalgiaa, eikä mitään ajankohtaista.

Litmasta valppaampi Riku Riski sai arvoisensa huomion boikotoidessaan Huuhkajien leiriä Qatarissa aiemmin tänä vuonna. Riskillä, toisin kuin Litmasella, oli kanttia kieltäytyä eettisiin syihin vedoten.

Litmasen ura oli ennätysten ja menestysten ohella tunnettu lukuisista loukkaantumisista. Nyt ison osuman otti hänen harkintakykynsä. Entinen kuningas, nykyinen emiiri, ihmisoikeuksien unohtamista vuodesta 2019 lähtien.

Oletko, Jari Litmanen, todella noin helposti vietävissä?