Kiekko Urheilu

Näkökulma: Jukurien koronavirusryöppy oli koko Liiga-väelle karu herätys

Pekka Hiltunen, Liiga, koronavirus
Hiltuselta voisi odottaa johtajuutta, mutta ilman tietoa, on käsillä olevaa liigajääkiekon kriisiä vaikeaa johtaa, kirjoittaa Samuel Savolainen kommentissaan. Kuva: Pekka Rautiainen

SaiPan ja HPK:n harjoitusottelu Lappeenrannassa jäi nolosti tyngäksi jään lohkeamisen vuoksi. Se ei kuitenkaan ole nyt suurin murhe, sillä koko Liiga-kauden osalta taiteillaan nyt heikoilla jäillä.

Tiistaina tullut tieto siitä, että Mikkelin Jukureiden Liiga- ja U20-joukkueissa on havaittu jo 20 koronavirustartuntaa, oli taas omiaan lisäämään epävarmuuden bensiiniä liekkeihin.

Jää nähtäväksi millaisia paineita Jukurien koronatartuntaryöppy aiheuttaa tulevissa linjauksissa ja suosituksissa lokakuuta ajatellen, jolloin Liiga-seurat toivovat pystyvänsä täyttämään hallinsa kapasiteettia edes 50-prosenttisesti.

Jukurien tapauksessa tärkeintä on se, että tarttuneet eivät sairastu vakavasti vaan toipuvat mahdollisimman nopeasti. Tapaus kuitenkin muistuttaa jokaista liigaväen keskuudessa pitämään entistä tarkempaa huolta hygieniasta ja välttämään ihmiskontakteja.

Tartuntauhka ei ole läsnä vain Uudellamaalla tai Suomen suurimmissa kaupungeissa – se voi ryöpsähtää myös Mikkelissä tai vaikka Hämeenlinnassa. Oman paikkakunnan mahdollisesti alhaiseen tartuntatilanteeseen ei parane tuudittautua.

Seurat tekevät varmasti kaiken voitavansa saadakseen kauden läpivietyä. Piruja on turhaa maalailla liikaa seinille, mutta silti nyt puhutaan oikeasti isoista asioista – seurojen talousahdinkojen välttämisen lisäksi myös pelaajien, toimihenkilöiden ja hallihenkilökunnan toimeentulosta. HPK:n talousvaikutuksia Hämeenlinnallekaan ei voi väheksyä.

Oma vastuunsa on myös jääkiekkoa seuraamaan saapuvalla yleisöllä. On mahdotonta valvoa esimerkiksi pysyvätkö turvaetäisyydet hallinnassa käytävillä, vessajonoissa tai ruokakojujen lähistöllä. Maskejakaan ei voida ottelutapahtumissa keneltäkään vaatia, mutta omaa harkintaa kannattaa nyt käyttää erityisen tarkkaan.

Vaikka maailmassa on tärkeämpiäkin asioita kuin se, pelataanko Liigaa, tuskin kukaan haluaa nähdä myöskään kauden peruuntumista tai suhteetonta lykkääntymistä. Se olisi niin musertava isku, josta jääkiekolla menisi pitkään toipua.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic