fbpx
Kiekko Urheilu

Nashville Predatorsin GM David Poile avaa Juuse Saroksen kasvutarinaa ja merkitystä organisaatiolle – mutta myös sen mitä HPK-kasvatilta seuraavaksi odotetaan

NHL-historian eniten voittoja saavuttanut GM David Poile kertoo Hämeen Sanomien haastattelussa uskovansa Juuse Saroksen pelanneen tällä kaudella uransa parhaita pelejään.
David Poilea muistettiin maaliskuussa 2018, kun hänestä tuli NHL-historian eniten voittoja saavuttanut GM. KUVA: Danny Murphy / Icon Sportswire / All Over Press

Nashville Predatorsin GM David Poile yllättyy kysymyksestä.

Miten on mahdollista, että niinkin tuulisessa, vaativassa ja kovien odotusten pestissä sama mies on kyennyt pitämään paikkansa samassa organisaatiossa jo vuodesta 1997 alkaen? 71-vuotias Poile on nimittäin toiminut jo 24 vuotta Predatorsin urheilupäätösten herrana. Samalla hän on myös Predatorsin seurahistorian ainoa GM.

Mikään turha mies tämä Poile ei ole.

Vuosien varrella urallaan myös Washington Capitalsin GM:nä toiminut Poile on kirjoittanut nimensä nimittäin paksulla tussilla myös NHL:n historian kirjoihin. Hän nousi maaliskuussa 2018 Edmonton Oilersin 80-luvun dynastiasta muistettavan Glen Satherin ohi eniten voittoja saavuttaneeksi GM:ksi maailman kovimman kiekkoliigan historiassa.

– Olen onnekas mies, en oikein tiedä miten muuten vastaisin tuohon, Poile naurahtaa.

Vastaus on kuitenkin olemassa.

– Luulen, että ihmettelen tätä samaa asiaa, kun joskus myöhemmin nämä hommat lopetettuani katson uraani taaksepäin. Tässä työssä on kuitenkin oltava sitä, mitä pelaajiltammekin odotamme. Pitää olla tiettyihin asioihin lyhyt muisti, pitää oppia menneistä ja pitää yrittää tehdä työssään parhaimpansa.

– Mutta kun katsoo, miten paljon muutoksia valmentajien ja GM:ien kohdalla tehdään, niin en kai voi todella sanoa muuta kuin, että olen ollut myös onnekas.

 

Monen suomalaispelaajan Predators

Nashville on tunnettu monesta asiasta, mutta myös siitä, että joukkueessa yllättävän iso prosentti on suomalaisia. Saroksen ja Rinteen lisäksi joukkueen runkopelaajiin kuuluu Mikael Granlund, Eeli Tolvanen ja Erik Haula.

Oli kyse jääkiekkodiplomatiasta tai ei, Poile tunnustautuu suomalaisen jääkiekon kansainvälisen menestyksen ihailijaksi.

Eikä vähiten siksi, että hän sanoo suomalaisen, eli Rinteen, olleen Nashvillen joukkueen kasvot monta vuotta.

– Kansallisuudella ei ole niin merkitystä. Haluamme hyviä ihmisiä ja pelaajia organisaatioomme. Suomalaiset ovat pärjänneet erinomaisesti junioriarvokisoissa. On yleinen puheenaihe NHL-kiekkopiireissä, että Suomen kokoinen maa pärjää niin hyvin maailman suurimpia kiekkomaita vastaan, Poile sanoo.

 

Paljosta kiittäminen Sarosta

Poilen, joka toimii myös tittelillä president of hockey operations, johtama Nashville Predators aloitti kautensa vaisusti ja pudotuspelipaikka alkoi livetä sormenpäiden ulottuvilta.

Predatorsin kausi on kuitenkin kokenut melkoisen U-käännöksen ja nyt joukkue taistelee kuin taisteleekin täysillä pudotuspelipaikoista.

– Tämä on ollut todellinen vuoristoratakausi. On ollut paljon laskuja, mutta onneksi viime aikoina myös paljon nousuja. Se, että nousuja on tullut, liittyy paljon maalivahtipeliimme. Eli Pekka Rinteeseen, mutta erityisesti Juuse Sarokseen, joka on pelannut suurimman osan otteluistamme, Poile kiittelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Juuse Saros on vielä epätietoinen NHL:n lopullisista suunnitelmista kauden jatkamisen suhteen. Kuva: Sara Aaltio
HPK-taustainen maalivahti Juuse Saros on saanut paljon peliaikaa tällä kaudella Nashville Predatorsissa. Kuva: Sara Aaltio/HäSa

 

Vaikeuksien kautta voittoon

Pelkkiä kiitoksia Saroksen kaudesta Poile ei kuitenkaan jakele. Hän muistuttaa, että joukkueen alkukausi oli myös Sarokselle vaikea.

– Alkukaudella maalivahtipeli oli kaikella kunnioituksella yksi ongelmistamme. Sittemmin Juuse on ollut vakuuttava, kuten kaikki tiedämme. Pelipaikka, jolla hän pelaa, on vaativa. On vaikeaa menestyä, ellei joukkueella ole loistavaa maalivahtia.

– Ja viime aikoina hän on ollut loistava.

 

David Poile palkittiin vuonna 2017 NHL-kauden parhaaksi GM:nä. Kuva: Marc Sanchez/Icon Sportswire
David Poile palkittiin vuonna 2017 NHL-kauden parhaaksi GM:ksi. Kuva: Marc Sanchez/Icon Sportswire

 

Rinteen merkitys kasvutarinassa

26 vuotta maanantaina täyttänyt Saros on ollut Poilen mielestä niin loistava, että hän pelaa tällä hetkellä uransa parasta jääkiekkoa.

– Juuri nyt voi sanoa niin. Hänellä on menossa vahva ja tasainen jakso. Toivomme sen jatkuvan ja kantavan pudotuspeleihin ja myös niin, että vire kantaa pudotuspeleissä myös, Poile sanoo.

Matka tähän pisteeseen saakka on ollut pitkä, mutta siihen on ollut olemassa suunnitelma. Saroksen pelimäärät ovatkin kasvaneet suhteessa Rinteeseen vuosi vuodelta.

– Maalivahdeille nousu huipulle on pitkä prosessi. Ensin on lyötävä rima korkealle AHL:ssä, kunnes voi pelata NHL:ssä toisena maalivahtina. Joskus Juusellakin on ollut eteenpäin menevien askeleiden lisäksi myös askeleita taaksepäin.

– Hänen viime kevään pudotuspelinsä eivät olleet erityisen vahvat. On edelleen kasvun varaa. Voittaminen pudotuspeleissä on kuitenkin asia, joilla meitä tässä bisneksessä mitataan. Mutta tämä on osa normaalia kasvuprosessia ja hän kehittyy edelleen. Pidämme siitä, mitä olemme häneltä nähneet.

Poilen mukaan Saroksen kannalta on ollut hyvä, että hän on voinut olla Rinteen kaltaisen huippumaalivahdin ympärillä, joka on vielä hänen maanmiehensä.

– Pekka on käynyt samanlaisen polun huipulle. Hänkin aloitti AHL:ssä, kuten Juuse. Se on mahtava tilanne. Uskon, että Juuse vilpittömästi ihailee Pekkaa ja hänen pelaamistaan. Se näkyy myös kaukalon ulkopuolella. Pekka on ollut hyvä mentori ja olemme todistaneet jotain, mitä voi kutsua soihdun siirtämiseksi eteenpäin.

 

Uskoo sopimuksen syntyvän

Saroksen sopimus Nashvillen kanssa päättyy tähän kauteen.

Sopimusneuvotteluista Poile on ymmärrettävästi hieman vaitonaisempi.

– Tällä hetkellä neuvotteluja ei ole käynnissä. Ne käydään kauden jälkeen. Uskon, että Juusella on hyvä olla kanssamme ja olen varma, että saamme asian hoidetuksi.

– Myös Pekan sopimus päättyy tämän kauden jälkeen ja meillä on monia asioita mietittävänä maalivahtiosastollamme.

Tulevaisuudessa Saroksella on tulossa kilpailua ainakin nuoresta venäläisvahti Jaroslav Askarovista, jonka Nashville varasi kesällä 2020 ykköskierroksella.

Askarovia on pidetty yhtenä sukupolvensa lahjakkaimmista maalivahdeista.

– Se on työtämme luoda kilpailua pelipaikoille. Jos olemme onnekkaita, Askarovista kehittyy huippuvahti NHL-tasolle. Jos teemme asiat oikein ja niin kuin ne pitää tehdä, prosessi tulee viemään kuitenkin aikaa. Niin oli myös Juusen kohdalla.

Vezina-ainesta?

Saros, joka on NHL:n torjuntaprosenteissa mitattuna maalivahtien kärkipäätä, on nostettu jo pohjoisamerikkalaisessa mediassa yhdeksi kandidaatiksi NHL:n parhaalle maalivahdille ojennettavan Vezina-palkinnon saajaksi.

Poile kuitenkin muistuttaa, että tärkein palkinto NHL:ssä on kuitenkin aivan toinen pokaali: Stanley Cup.

– Hän pelaa yhtä hyvin kuin kuka tahansa maalivahti NHL:ssä. Nämä keskustelut kuitenkin vaihtuvat kauden aikana moneen kertaan. Hänen pitää pelata erityisen hyvin, sillä hän ei ole vielä Martin Brodeur tai Pekka Rinne. Hänen nimensä ei ole vielä samanlaista valuuttaa.

– Nämä palkinnot ovat kuitenkin ylimääräinen herkku, mutta ne ovat myös liitännäisiä joukkueen menestykseen.

– Ja menestyäksemme me tarvitsemme parasta mahdollista Juusea. HäSa

David Poile

Syntynyt: Helmikuun 14. päivä 1950 Torontossa, Kanadassa.

Ammatti: Nashville Predatorsin GM ja jääkiekkotoimintojen johtaja

Ura: Pelasi pelaajana kolme AHL-ottelua Rochester Americansissa. NHL:ssä työskennellyt Atlanta Flamesin ja Calgary Flamesin apulais-GM:nä. GM:nä toiminut Washington Capitalsissa 1982–95 ja Nashville Predatorsissa vuodesta 1997 alkaen.

Nousi maaliskuun 1. päivä 2018 NHL:n eniten voittoja saavuttaneeksi GM:ksi Nashvillen voittaessa Edmonton Oilersin 4–2. Voitto oli Poilen uran 1320:s, joka nosti hänet mm. 80-luvun dynastiaseura Edmonton Oilersin GM-päävalmentajana toimineen Glen Satherin ohi.

Yhdysvaltain maajoukkueen managerina Poile on toiminut kaksissa MM-kilpailuissa sekä vuoden 2014 talviolympialaisissa. Lisäksi hän on ollut apulaismanagerina kolmissa MM-kilpailuissa ja vuoden 2010 talviolympialaisissa.

Poilen isä, Bud Poile, oli entinen jääkiekkoilija, valmentaja ja GM. Isä-Poile valittiin 1990 jääkiekon Hall of Fameen. Poilen setä Don Poile pelasi 1950-luvulla 66 NHL-ottelua Detroitissa.

Poile voitti vuonna 2001 Lester Patrick Trophyn merkittävästä jääkiekon hyväksi tehdystä työstä. Isä Bud Poile voitti palkinnon 12 vuotta aiemmin ja Davidista ja Budista tuli ensimmäinen palkinnon voittanut isä-poika-kaksikko.

Menot