Urheilu

Mihin 100-vuotiasta Suomen Työväen Urheiluliittoa enää tarvitaan?

Poliittinen vastakkainasettelu suomalaisessa urheilussa on historiaa. Mihin 100-vuotiasta Suomen Työväen Urheiluliittoa enää tarvitaan?
Lasse Mikkelsson on ollut 35 vuotta mukana kehittämässä Pajulahdesta kansainvälisen tason liikunta- ja urheilukeskusta. Rehtorina ja toimitusjohtajana hän on ollut vuodesta 2006 lähtien. Kuvassa Mikkelsson esittelee Pajulahden uusien alppimajojen yhtä huonetta. Kuva: Sami Lettoj�rvi
Lasse Mikkelsson on ollut 35 vuotta mukana kehittämässä Pajulahdesta kansainvälisen tason liikunta- ja urheilukeskusta. Rehtorina ja toimitusjohtajana hän on ollut vuodesta 2006 lähtien. Kuvassa Mikkelsson esittelee Pajulahden uusien alppimajojen yhtä huonetta. Kuva: Sami Lettoj�rvi

Suomen Työväen Urheiluliiton uusi puheenjohtaja on Lasse Mikkelsson, 62. Hän on Liikuntakeskus Pajulahden toimitusjohtaja ja rehtori, joka työskenteli 1980- ja 1990-luvuilla pitkään Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksun ja kävelyn lajivalmentajana, päävalmentajana ja lajipäällikkönä. Koulutukseltaan Mikkelsson on liikuntatieteiden tohtori. Lisäksi hän on suorittanut eMBA-tutkinnon.

Suomalaisen urheilun järjestökentässä TUL näyttäytyy menneisyyden haamuna. Valtionavustuksia se saa nykyiseen merkitykseensä nähden paljon.

Esitimme tuoreelle puheenjohtajalle neljä väitettä TUL:sta.

 

TUL:n vuosibudjetti on 2,0 miljoonaa euroa ja se saa veikkausvoittovaroista 1,4 miljoonaa euroa vuodessa tukea toimintaansa. TUL:n oma varainhankinta on hyvin vähäistä, viimeisimmän toimintakertomuksen mukaan 116 500 euroa. Opetus- ja Kulttuurinministeriön linjauksen mukaan valtionavustus pitäisi kanavoida lähinnä seuroille ja harrastajille. TUL:ssa iso osa – noin miljoona euroa vuodessa – menee kuitenkin hallintoon ja erityisesti Helsingin toimiston pyörittämiseen.

– Tarkemmin asiaa tuntematta, noin asia saattaa olla. Valinnastani TUL:n puheenjohtajaksi on aikaa neljä päivää. Kaikkiin asioihin en ole ehtinyt vielä perehtyä. Taseet ja tilinpäätökset olen katsonut läpi ennen kuin annoin suostumukseni tehtävään.

– Jatkossa isompi osa rahasta pitää mennä kenttätyöhön eli urheiluun ja liikuntaan. Enemmän liikettä, vähemmän puhetta.

 

TUL:n saama suuri valtionapu perustuu jäsenseurojen ja jäsenten suureen määrään. TUL on ilmoittanut vuoden 2017 toimintakertomuksessaan, että järjestöön kuuluu 886 seuraa. Todellisuudessa jäsenmaksun maksaa kuitenkin vain 640 seuraa, joista alle 300 järjestää aktiivisesti toimintaa. TUL siis hakee avustuksia haamuseuroilla.

– Tämäkin on asia, mitä en vielä tunne, mutta aion ottaa selvää.

– Se pitää sanoa, että tämän tyyppinen toiminta ei olisi suomalaisessa järjestökentässä mitenkään ainutkertaista.

 

Edeltäjäsi Kimmo Suomi ei suostunut allekirjoittamaan viimeistä tilinpäätöstä, koska pääsihteeri Risto Korpelan aikana järjestön taloudenpito oli ollut Suomen mukaan ”karseata.” Suomi ei myöskään suostunut allekirjoittamaan TUL:n valtionapuhakemusta, koska siihen liittyi jäsenmäärien keplottelua. Nyt Suomi on luopunut puheenjohtajuudesta ja Korpela siirtynyt jääkiekon liigajoukkue JYPin toimitusjohtajaksi. Sotkun siivoaminen jää sinun tehtäväksesi.

– Sotkut siivotaan, jos niitä on. Olen nähnyt edellisten vuosien tilinpäätökset ja niissä ei ole mitään ihmeellistä. Normaaleja järjestötilinpäätöksiä. Kahdelta viimeiseltä vuodelta TUL on tehnyt plusmerkkisen tuloksen. Kaikki haluamani tiedot olen saanut yhdellä puhelinsoitolla. En ole havainnut mitään hämärää.

– Olen keittiöapulaisen ja vahtimestarin poika, joka on saanut urheilulta paljon. Jos voin tällä kokemuksella ja osaamisella jotain antaa takaisin, teen sen mielelläni. Siksi suostuin TUL:n puheenjohtajaksi. Urheilusta ja liikunnasta saamillani opeilla olen selviytynyt vaikeuksista tähän asti ja aion selvitä jatkossakin.

 

TUL perustettiin vuonna 1919, kun punaisten puolella taistelleita urheilijoita ei hyväksytty mukaan Suomen Valtakunnan Urheiluliiton (SVUL) toimintaan. Nyt, vuonna 2019, poliittisesti ideologiselle urheilujärjestölle ei ole enää tarvetta. TUL on hallinnollisesti raskas ja tehoton organisaatio, sanalla sanoen tarpeeton.

– TUL:n rooli on muuttunut. Enää TUL:n seuroihin ei liitytä poliittisista syistä, mutta TUL turvaa tasapuoliset liikuntamahdollisuudet heikommassa asemassa olevalle kansanosalle. Se on tasa-arvokysymys.

– Jos kunto on huono, sitä on helppo parantaa. Jos kunto on hyvä, kehitystä on vaikeampi saada enää aikaan. Tämä logiikka pätee sekä ihmisiin että järjestöihin. En sano, että TUL on huonossa kunnossa, mutta ehkä täällä minua tarvitaan enemmän kuin jossain muualla. Siksi olen nyt tässä. En ole poliittinen toimija, vaan urheilun ja liikunnan asiantuntija.

 

Lähteet: Keskisuomalainen, TUL:n toimintakertomus.

 

TUL

Perustettu vuonna 1919 eli täyttää tänä vuonna 100.

TUL:llä oli oman ilmoituksensa mukaan vuonna 2017 yhteensä 886 jäsenseuraa, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä oli 226 000.

Keskittyy nykyään nuorisourheiluun, kuntoliikuntaan ja seuratoiminnan kehittämiseen.

Budjetti on 2,0 miljoonaa euroa, josta se saa 1,4 miljoonaa euroa valtionavustuksena.

Palkkalistoilla on 15 henkilöä.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic