Urheilu

Neljälle kantahämäläisurheilijalle OKM:ltä 6 000 euroa

Robert Ven, Eetu Kallioinen, Suvi Kokkonen ja Amanda Virkkunen saavat pienen valtiollisen apurahan matkalle kohti kansainvälistä huippua.
Suomen suurimpiin lentopallolupauksiin kuuluva Suvi Kokkonen oli yksi opetus- ja kulttuuriministeriön avustamista urheilijoista. Kuva: Tomi Vesaharju

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi tiistaina kaikkiaan 163:lle kesälajien urheilijalle apurahan. Yhteissumma on yli 1,3 miljoonaa euroa. Suurimman 20 000 euron tuen saa 17 urheilijaa.

Kakusta osansa saa neljä kantahämäläistä. Henkilökohtaisen ja verottoman 6 000 euron apurahan pokkaavat Hämeenlinnan Soutajien Robert Ven, Ala-Hämeen Ampujien Eetu Kallioinen, Hämeenlinnan Lentopallokerhon Suvi Kokkonen sekä Hämeenlinnan Voimisteluseuran Amanda Virkkunen.

Kaikki neljä urheilijaa olivat suoraan tai epäsuorasti jo Olympiakomitean tukien kohteena loppusyksystä. OK myönsi turenkilaissoutaja Venin, 28, olympiavalmentautumiseen 25 000 euroa, kun taas loppilainen skeetisti Kallioinen, 20, oli nimetty tuen saajaksi osana olympia-ammuntamaajoukkueen 185 000 euron ohjelmaa.

Lentopallon maajoukkuetoimintaan puolestaan ohjattiin syksyllä 380 000 euroa. 19-vuotias Kokkonen on naisten maajoukkueen vakiokasvo.

Rytmisen voimistelun maajoukkue, johon kuuluu myös hattulalainen Virkkunen, 16, oli syksyllä yksi voimistelulle myönnetyn 162 000 euron nimetyistä kohteista. Nyt kaikki rytmisen maajoukkueurheilijat saavat henkilökohtaisen apurahan.

Yhteensä opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea saa vain kaksi soutajaa, kun Venin lisäksi Eeva Karppiselle myönnettiin 6 000 euroa. Erisuuruiset apurahat sai 11 ampujaa, joista Satu Mäkelä-Nummela oli yksi 20 000 eurolla tuetuista urheilijoista.

Lentopalloilijoista 6 000 euron avustuksen sai kahdeksan enimmäkseen nuorta maajoukkuepelaajaa, joista tosin Samuli Kaislasalo pelaa tällä hetkellä ammattilaisena Kreikassa. Kokkosen lisäksi OKM avustaa vain yhtä naislentopalloilijaa, LP Kangasalan liberoa Tiiamari Sievästä.

Urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon mukaan myönnetyillä apurahoilla tähdätään nimenomaan Tokion olympialaisiin valmistautumiseen ja nuorten urheilijoiden huipulle siirtymisen helpottamiseen.

– Tämä vuosi on tulevien kisojen osalta valtaosassa lajeista ehkä se kaikista tärkein, sillä useimmissa lajeissa karsitaan olympialaisiin pääsevät urheilijat ja maapaikat. Kilpailu kisapaikoista on äärimmäisen kova ja siksi meidän potentiaalisimmille urheilijoillemme on annettava täysi työrauha, Terho sanoi tiedotteessa.

– Vieläkin meillä jäädään jälkeen vaiheessa, jolloin nuorten sarjoista siirrytään aikuisten sarjoihin. Yritysyhteistyötuet ovat siinä vaiheessa pienimmillään, kun panostusta täysipäiväiseen valmentautumiseen tulisi lisätä. Tulemme Olympiakomitean kanssa paneutumaan tämän ongelman ratkaisemiseen vielä kevätkauden kuluessa uudistaessamme apurahojen myöntö- ja arviointikriteerejä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo budjetin mukaan jakaa yhteensä 2,3 miljoonaa euroa urheilija-apurahoja tänä vuonna, mikä on 100 000 euroa enemmän kuin edellisvuonna. Rahat myönnetään Veikkauksen tuotoista.

Tärkeimmät apurahakriteerit ovat ministeriön mukaan urheilijan kansainväliset näytöt ja tuloskehitys suhteessa kansainväliseen tasoon. Tuen edellytyksenä on kuuluminen kansainvälisiin arvokilpailuihin osallistuvaan maajoukkueeseen ja lajiliiton valmennusjärjestelmään.