Kiekko Urheilu

NHL-varaus yllätti juhannusta viettäneen Puustisen – ”Isä ja sukulaiset pitivät ajan tasalla”

Valtteri Puustisen NHL-varaus toteutti HPK-laiturille yhden unelman lisää. Osa suomalaisista odotti omaa varaustaan paikan päällä perheensä kanssa – pitkäänkin.
HPK:n Valtteri Puustinen varattiin Pittsburgh Penguinsin organisaatioon seitsemännellä kierroksella NHL:n varaustilaisuudessa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
HPK:n Valtteri Puustinen varattiin Pittsburgh Penguinsin organisaatioon seitsemännellä kierroksella NHL:n varaustilaisuudessa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Yksi NHL:n varaustilaisuuden positiivisista yllätyksistä oli Valtteri Puustinen, joka napattiin Pittsburgh Penguinsiin seitsemännellä kierroksella numerolla 203.

− Olihan se yllätys, vaikka NHL on lapsesta asti haaveena ollut, kertoo rehellinen Puustinen.

Hämeen Sanomat tavoitti Puustisen juhannuksen vietosta.

− En seurannut tilaisuutta itse, mutta isä ja sukulaiset pitivät ajan tasalla ja kertoivat. Hieno juttu.

 

Puustisen mukaan seurat ovat jututtaneet häntä kuluneen talven aikana jonkin verran, mutta merkittävämmin häneen ei ole oltu yhteydessä Penguinsista tai muusta seurasta. Nyt varaus antaa mahdollisuuden seurata Emil Larmin ja Niclas Almarin jalanjäljissä kohti NHL-unelmaa.

Ensin pitää tosin hoitaa varusmiespalvelus alta pois. Urheilukoulu on määritellyt Puustisen kesärytmiä.

− Ihan hyvin olemme päässeet treenaamaan, kun mukana on harjoittelujaksoja Vierumäellä.

Alle vuorokausi varauksen jälkeen jututettu Puustinen ei luonnollisesti vielä tiedä, minkälaisella suunnitelmalla hänestä Penguinsin organisaatiossa työstetään mahdollista tulevaisuuden NHL-pelaajaa. Kaikki varaukset eivät aina edes solmi sopimusta heidät varanneen seuran kanssa. Sopimuksen toteutuminen vaatisi valtavasti töitä ja vähän onneakin. Omat kehityskohdat ovat kuitenkin selvillä.

− Tänäkin kesänä pitää saada lisää voimaa ja nopeutta. Pyrin kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi. Vääntövoimaa ja nopeutta joka tapauksessa tarvitaan lisää, jos aion painia niiden kanssa tulevaisuudessa.

 

Etäisyys NHL:n ja Suomen välillä ei ole kuitenkaan niin pitkä, kuin se joskus aikaisempien sukupolvien aikana ollut. Sen Puustinen on todennut itsekin nuorten maajoukkuepelien aikana.

− Kanadalaiset ja jenkit ovat pohjimmiltaan samanlaisia kavereita kuin kaikki muutkin. Samaa puuroa syövät, naurahtaa Puustinen.

Puistola ja Pärssinen odottivat vuoroaan odotettua pidempään

Kesän varaustilaisuudessa huudettiin yhteensä 22 suomalaispelaajan nimi. HPK:sta yllätyksenä huudetun Puustisen kanssa toisesta lähtökohdasta viikonloppua viettivät Tapparan Patrik Puistola ja TPS:n Juuso Pärssinen. Vuoden 2011 maailmanmestari Pasi Puistolan poika ja HPK:sta tutun Timo Pärssisen poika olivat Vancouverissa paikan päällä.

 

Puistola oli ennakkolistoissa jopa mahdollinen ykköskierroksen varaus, mutta Carolina varasi hänet vasta kolmoskierroksella 73. vuorolla. Pärssisestä odotettiin enimmäkseen 3.-5. kierroksen varausta, mutta vasta seitsemäs kierros ja 210. vuoro toivat odotetun kutsun Nashvilleen.

Odotus ei pilannut Hämeen Sanomien Vancouverista tavoittaman Puistolan tunnelmia. Muitakin kiinnostuneita Tapparan lupaavasta laitahyökkääjästä Puistolasta oli.

− Ne seurat, kenen kanssa juttelin, olivat ennen varauspäivää aika saman verran kiinnostuneita. Hieman odotus sitten yllätti, mutta hyvät fiilikset nyt.

Organisaatiossa on jo entuudestaan liuta suomalaisia – Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Eetu Luostarinen, Saku Mäenalanen, Aleksi Saarela ja Janne Kuokkanen.

Nyt heitä varattiin organisaatioon peräti kolme lisää, sillä Carolina varasi Puistolan lisäksi myös Jypin Anttoni Hongan ja Kärppien Tuukka Tieksolan. Kytemässä on todellinen pikku-Suomi. Seura on muutenkin nosteessa päästyään keväällä nuorella joukkueella konferenssifinaaliin asti.

− Siinä mielessä kiva, että on suomalaisia samassa seurassa. Tulevaisuutta ajatellen varmasti helpompaa kuin jos ei olisi yhtään, kertoo Puistola.

 

Puistolan suurimmat kehityskohteet ovat luistelu ja kamppailupeli. Puistola kertoo keskittyvänsä niihin kesällä fysiikkaharjoittelun kautta.

Vancouverissa jännittäjiä oli muitakin.

− Koko perheen kanssa ollaan reissussa. Kyllä se varmaan kaikkia meitä jännitti yhtä paljon, kun kukaan ei ole ollut aikaisemmin vastaavassa tapahtumassa. Vähän olemme kerenneet kaupungillakin pyörähtämään, muttei kovin paljon vielä tutustumaan, sanoo Puistola. HäSa

Päivän lehti

29.2.2020