Kiekko Urheilu

Nikkilä ja Innala ennätysjahdissa ja -tahdissa – myös Pelicansin Kaski lähellä Liigan ennätystä

Torstain Tappara-ottelussa HPK-panosta on myös pelaajien henkilökohtaisella tasolla.
Kuva: Riku Hasari
Petteri Nikkilä. Kuva: Riku Hasari

HPK:n Petteri Nikkilällä on kauden viimeisessä ottelussa mahdollisuus rikkoa SM-liigan puolustajien kaikkien aikojen yhden kauden syöttöennätys. Nykyinen ennätys on kaudelta 2011-12, jolloin Toni Söderholm keräsi 39 syöttöpistettä kauden aikana.

37 syöttöpistettä tällä kaudella kerännyt Nikkilä tarvitsisi siis kaksi syöttöä noustakseen Söderholmin kanssa tasoihin ja kolme noustakseen ohi. Liigassa Nikkilä on nyt yhden kauden saldoissa kakkossijalla Marek Zidlickyn, Cory Murphyn ja Timo Jutilan kanssa.

Mikko Mäenpään nimissä olleen HPK-puolustajien seuraennätyksen Nikkilä ohitti jo ottelussa HIFK:ta vastaan.

Kokonaispisteissä (Nikkilällä nyt 4+37=41) ennätykseen on enemmän matkaa, sillä Mikko Mäenpää (47 pistettä kaudella 2008-09) on kuuden pisteen päässä. Marko Tuulolan kakkossija (2002-03) on pisteen päässä (42). Hyökkääjät mukaan lukien seuran ennätysmies on 29 vuotta sitten huimat 51 syöttöä kerännyt Igor Kuznetsov.

 

Kauden edetessä huimaan maalivireeseen yltynyt Jere Innala ei vielä tällä kaudella uhmaa maalinteossa SM-liigan tai HPK:n virallisia ennätyksiä, mutta nuorista pelaajista vastaava saavutus pitää hakea 22 vuoden takaa.

Ennen viimeistä ottelua 24 maalin saldon kerännyt Innala on SM-liigan parhaan kauden pelannut alle 21-vuotias sitten kauden 1996-97, jolloin Kiekko-Espoon Nils Ekman ylsi samaan määrään 50 ottelussa.

HPK:sta kovempaan on yltänyt vain Jarkko Varvio, joka nakutteli maalimäärät 25 ja 29 ennen 21. syntymäpäiväänsä 41 ja 40 ottelussa peräkkäisinä kausina vuosina 1991-93.

Maalimäärä on toki HPK:ssa kova kaikki iätkin huomioiden, sillä Innala voisi yhdellä maalilla nousta HPK:n jaetulle kymmenennelle sijalle yhden kauden ennätyslistalla. Listan kärkinimet ovat 30 maalia parhailla Kerho-kausillaan keränneet Kai Nurminen ja Tomas Kapusta.

Ottelumäärä huomioiden maalitahdissa kovempia nuoria pelaajia ovat olleet 2000-luvulla vain NHL:ään jo päässeet superlupaukset ja Kaapo Kakko.

Heistä Kakko, Mikael Granlund, Sebastian Aho ja Kristian Vesalainen rikkoivat 20 maalin rajapyykin alle 50 ottelun pelimäärillä Innalaakin nuorempana. Aleksander Barkov ampui 21 maalia viimeisellä liigakaudellaan 53 ottelussa.

Aiemmista 20 maalin nuorista vain AHL:ssä pelanneella Aleksi Saarelalla ei ole vielä tilillään NHL-otteluita. HäSa