Urheilu

Niko Mäkelä kauhoi selkäuinnin SM-kultaa

Flunssaa potenut Riihimäen Uimaseuran menestyjä suuntasi finaalin jälkeen kotiin.
Niko Mäkelä ei yltänyt flunssan takia parhaaseen vauhtiinsa SM-altaassa. Kuva: Pirjo Lappalainen
Niko Mäkelä ei yltänyt flunssan takia parhaaseen vauhtiinsa SM-altaassa. Kuva: Pirjo Lappalainen

Riihimäen Uimaseuran Niko Mäkelä ei pettänyt kannattajiaan Tampereella uitavissa lyhyiden ratojen SM-kisoissa. Glasgown EM-altaassa 50 metrin selkäuinnin Suomen ennätysajan 23,95 kauhonut Mäkelä voitti flunssaisenakin Suomen mestaruuden ajalla 24,31.

SM-hopeaa ui Oulun Uinti 1906:n Tobias Nygård ajallaan 24,57. Palkintopallille kolmantena nousi perjantain finaalin jälkeen Helsingfors Simsällskapin Niko Karlsson (24,67).

Mäkelä oli jo alkuerien nopein ajallaan 24,45, mutta miehen menosta puuttui se viimeinen terä.

– Tauti ei meinaa millään hellittää. Tämänkertaiset SM-kisat olivat nyt tässä, ja lähden seuraavaksi kotiin syömään voisilmäpullaa, Mäkelä vitsaili.

Mäkelä selvitti SM-kisojen perjantain sisulla.

– Halusin kovasti uida tämän matkan. Kilpakumppanit ovat olleet hyvässä kunnossa ja sen takia päätin vetää päivän loppuun saakka, Mäkelä sanoi.

Tampereen uintikeskuksen altaassa mentiin perjantaina ennätysvauhtiakin, kun Laura Lahtinen ja Matti Mattsson sytyttivät yleisön kuumiin liekkeihin Suomen ennätyksillään.

Viime kesänä sensaatiomaisesti pitkän radan MM-välieriin uinut Lahtinen pisteli 200 metrin perhosessa Suomen ennätysajaksi 2.06,52. Emilia Pikkaraisen nimissä vuodesta 2011 ollut SE kohentui 0,53 sekuntia.

– Tosin hyvin meni, vaikka ensimmäiselle vinstalle meni vähän liikaa energiaa, Lahtinen kommentoi.

Lahtinen ui samana iltana myös 50 metrin rintauinnin nuorten Suomen ennätyksen lukemin 30,64. Tähän asti kaikkia lyhyen radan rintauinnin nuorten Suomen ennätyksiä pitänyt Silja Känsäkoski menetti nyt ennätyksen Lahtiselle.

– Se oli parilla sadasosalla uusi enkka. Yritin vain palautua siihen hyvin 200 metrin perhosesta, ja huomenna on sitten kaikki lajit, Lahtinen kertoi.

Porin Uimaseuran Matti Mattsson huokui rentoutta SM-altaalla lämmitellessään kohti perjantai-illan 100 metrin rintauintifinaalia. Olympiakomitean torstainen valinta Tokion olympiauinteihin piti porilaisen suun messingillä ja se näkyi myös uimarin vauhdissa. Mattsson ryösti valmentajansa Eetu Karvosen SE-ajan tuloksella 58,09. Karvonen ehti pitää Suomen ennätystä viisi vuotta, mutta nyt Mattsson pisteli peräti 0,28 sekuntia kovempaa.

– Tosi hyvä fiilis jäi, olen kauan odottanut tuota SE-aikaa ja vihdoin se tuli. EM-kisoissa ja aamulla oli kankeaa, mutta nyt käännökset ja muut loksahti hyvin paikoilleen, Mattsson iloitsi.

Päivän lehti

29.1.2020