Urheilu

Niko Mantere 19-vuotiaana ensimmäisiin aikuisten MM-kisoihin – "En osannut odottaa vielä kesälläkään"

Niko Mantere harjoitteli seurakaverinsa Maximilian Ollilan kanssa keväällä ennen EM-kisoja.

Toukokuussa ensimmäisissä aikuisten EM-kisoissaan esiintynyt Niko Mantere pääsee vuoden huipennukseksi todistamaan kykynsä myös kovimmalla kansainvälisellä tasolla. Hämeenlinnan Karateseuran ottelija sai perjantaina kutsun Suomen joukkueeseen lajin MM-kilpailuihin.

MM-kisat järjestetään tänä vuonna Madridissa Espanjassa 6.–11. marraskuuta. Suomea kumitessa eli ottelussa edustaa henkilökohtaisissa sarjoissa neljä miestä ja kaksi naista. Joukkuekumiteen valittiin lisäksi yksi mies ja nainen. Katassa eli liikesarjoissa Suomella on edustaja sekä miehissä että naisissa.

Mantere ottelee alle 84 kilon sarjassa, joka on toiseksi raskain luokka. Tänä perjantaina 19 vuotta täyttävä lukiolainen on sarjan maailmanrankingissa 154. edellään toinen suomalainen, Björn Kulovuori. Mantere ansaitsi MM-valinnan kuitenkin paremmalla viimeaikaisella menestyksellä ja voittamalla Kulovuoren kahdesti syyskaudella.

MM-paikka tuli yllätyksenä hämeenlinnalaiselle, joka suoritti mustan vyönkin vasta perjantaina – sopivasti samana päivänä, jolloin MM-paikka heltisi.

– En osannut kyllä odottaa sitä vielä kesälläkään. MM on kuitenkin kovatasoisempi kisa kuin EM. Nyt vähän lähempänä alkoi olla tunne, että saattaisin saada paikan. Tavoitteena se ei ollut, mutta kyllä se kelpaa, Mantere myhäili.

Mantere on luonnollisesti MM-kisojen ensikertalaisena altavastaajana maailman parhaiden keskuudessa. Hän arvelee kuitenkin voivansa haastaa kokeneempiaan, kuten teki EM-kisojen tiukassa ottelussa maailmanlistan kolmosta Ayhan Mamaevia vastaan.

– Odotukset eivät ole korkealla, mutta omaa parasta lähdetään tekemään. On siellä mahdollisuuksia pärjätäkin. Ihan hyvin on vielä aikaa harjoitella ja kilpailla ennen kisoja.

Valmistautuminen MM-kisoihin alkaa tulevana viikonloppuna maajoukkueleirillä, minkä jälkeen Mantere mahdollisesti kilpailee vielä Tekissä kansainvälisen kisan ennen MM-kilpailuja.

84-kiloisten MM-taistossa on mukana 50 karatekaa. Sarjan ottelupäivä on tiistai 6. marraskuuta. Torstaina 8. päivä alkaa joukkuekilpailu. HäSa

Päivän lehti

14.7.2020