Urheilu

Nilkkavamma vei Junnilan kultahaaveet

19-vuotias Janakkalan Janan urheilija otti uransa ensimmäisen aikuisten SM-mitalin.
Ella Junnila otti uransa ensimmäisen aikuisten SM-mitalin, vaikka nilkkaan sattui kilpailun lopussa.

Janakkalan Janan Ella Junnila otti sunnuntaina uransa ensimmäisen aikuisten SM-mitalin. Junnila ponnisti Jyväskylässä Kalevan kisojen päätöspäivänä tuloksen 186 ja otti hopeaa.

Junnila selvitti kaikki ylittämänsä korkeudet ensimmäisellä yrityksellään, mutta lauantain karsintakilpailussa tullut pieni nilkkavamma ärtyi uudelleen kilpailun loppupuolella ja haittasi jäähoidosta huolimatta yrityksiä viimeisestä korkeudesta.

– Hyppy lähti ihan hyvin muotoutumaan ja kulkemaan. Aluksi ne olivat vähän kulmikkaita, mutta lähtivät kyllä avautumaan. Kalevan kisojen hopea on aina hopea ja minulle myös ensimmäinen mitali, joten en voi sanoa, etten olisi ollenkaan tyytyväinen, Junnila sanoi.

Hän kuitenkin myönsi, että mestaruus oli kauden kotimaisen kärkituloksen 192 heinäkuun alussa Joensuussa hypänneen tavoite.

– Sitä haetaan nyt sitten ensi vuonna.

Tilanne pitää kuitenkin laittaa oikeaan mittasuhteeseen ja muistaa, että hopeatulos 186 on 19-vuotiaan uran toiseksi paras. Ennen Joensuun kilpailua hänen ennätyksensä oli 185.

– En kuitenkaan ajattele sitä niin. Tuntui siltä, että hyppy kulkee hyvin 188:an saakka. Siinä sitten sattui jalkaan, eikä hyppy kulkenut enää samalla tavalla.

Mestaruuteen ylsi ylivoimaisesti kauden parhaan kilpailunsa hypännyt HIFK:n Elerin Haas, joka pääsi Junnilaa kaksi senttiä korkeimmalta yli. Janalaisen tavoin tulokseen 186 pääsivät ennätyshypyillään pronssia voittanut Mikkelin Kisa-Veikkojen Jessica Kähärä ja Lapuan Virkiän Eveliina Smolander, joka putosi mitaleilta heikoimman pöytäkirjansa takia.

Urheilija kiidätettiin nopeasti palkintojenjaon jälkeen Jyväskylän keskustaan lääkäriin. Sen verran varotoimenpiteitä on vielä luvassa, että Junnila menee maanantaina magneettikuviin tarkistamaan nilkan kunnon.

– Nilkka on laitettu nyt jäähän, paineeseen ja korkealle ja nyt se on ihan hyvä. Vähän varoen sillä täytyy kävellä, mutta kyllä se siitä.

Junnilan mukaan parin viikon kuluttua kisattavat Berliinin EM-kilpailut eivät kuitenkaan ole vaarassa.

– Kyllä se tuosta kuntoon saadaan. Lääkärikin oli hyvin luottavainen, että pääsen parin päivän levolla. Ei sen kummempaa, 19-vuotias vakuutti.

Naisten korkeushypyn karsinta hypätään Berliinin olympiastadionilla keskiviikkona 8. elokuuta.

– Lapinlahdella olisi tarkoitus hypätä viikon kuluttua ja lähteä sen jälkeen valmistautumaan, mutta miten, sitä en osaa yhtään vielä sanoa.

Kisat ovat tietenkin Junnilan tähänastisen uran suurimmat.

– Lähden tekemään omaa parasta kilpailuani ja katsomaan, mihin se riittää. Kova halu ja toive on, että pääsen finaaliin, mutta se saattaa vaatia jo ennätysparannusta, Junnila laski.

Ennätysparannus tarkoittaisi samalla myös sitä, että Junnila siirtäisi historiaan Linda Sandblomin Suomen ennätyksen 193.

Toinen Janakkalan Janan sunnuntaina mitalia tavoitellut urheilija Iikka Alingué ei onnistunut tavoitteessaan, mutta kovin kauaksi hän ei pronssimitalista jäänyt. Alingué hyppäsi miesten kolmiloikan loppukilpailussa toisellaan 15,34, joka jäi himmeimmästä SM-mitalista seitsemän senttiä. Pronssille loikki ennätystuloksellaan 15,41 Espoon Tapion Veikko Nugraha.

Kolmiloikan mestaruuden voitti odotetusti Lappeenrannan Urheilumiesten Simo Lipsanen, joka loikki tuloksen 16,27 ja yli puoli metriä pidemmälle kuin toiseksi sijoittunut Kangasalan Urheilijoiden Topias Koukkula. Lipsasen sarja oli rikkonainen, sillä voittotulos oli suomenmestarin ainoa mitattu hyppy. HäSa

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi