Urheilu

Nopea voitto vaihtui näännytystaisteluksi ja kitkeräksi tappioksi Valko-Venäjälle

Lentopallomaajoukkue tuhri neljä ottelupalloa kolmannessa erässä.
Tommi Siirilän keskihyökkäykset purivat silloin tällöin Valko-Venäjää vastaan.
Tommi Siirilän keskihyökkäykset purivat silloin tällöin Valko-Venäjää vastaan.

Käden ulottuvilla ollut nopea voitto vaihtui näännytystaisteluksi, jonka päätteeksi Suomi kärsi lentopallon EM-kisojen kolmannessa alkulohkopelissään kitkerän tappion Valko-Venäjälle erin 2–3 (25–13, 25–17, 28–30, 22–25, 13–15).

Tappio kaksi ensimmäistä peliään hävinneelle Valko-Venäjälle oli kolhu Suomen toiveille päästä jatkoon alkulohkosta. Vielä katkerammaksi tappion teki se, että Suomi hallitsi ottelua kaksi ja puoli erää, mutta tuhri neljä ottelupalloa kolmannessa erässä.

– Emme olleet tarpeeksi tappajia kolmannen erän lopussa. Raotimme ovea heille hieman, se oli jo melkein kiinni, ja kun Valko-Venäjä pääsi ovesta sisään, aistin meistä, että ilmat pääsivät ulos, päävalmentaja Joel Banks tunnusti.

 

Suomen aloituskuusikko ei ollut muuttunut kahdesta edellisestä pelistä, mutta pelin alku oli – Suomen kannalta parempaan. Passari Eemi Tervaportti avasi Suomen pistetilin toisesta kosketuksesta iskemällään pisteellä, ja tilanteessa 4–0 Valko-Venäjä joutui ottamaan aikalisän.

Vauhtiin päästyään Tervaportti jatkoi Valko-Venäjän pitkien keskitorjujien naruttelua. Tervaportti löysi erehtymättömästi keskitorjujat Markus Kaurton ja Tommi Siirilän nopeilla passeilla, ja tarvittaessa Urpo Sivula löi raskaalla kädellä pisteitä laidalta.

Lisäksi Suomen syöttöpeli iski Valko-Venäjän heikkoon vastaanottoon, ja Suomi ehti lähes aina järjestämään vähintään kahden miehen torjunnan Valko-Venäjän hyökkäyksiä vastaan.

 

Suomen taktiikka toimi niin täydellisesti, että erän puolivälistä lähtien suomalaispelaajat eivät enää pidätelleet hymyjään joukkueen lasketellessa 25–13-erävoittoon.

Toinen erä eteni samoja latuja kuin ensimmäinen. Erän lopulla Banks vaihtoi syöttämään ässäkuningas Akseli Lankisen, jonka syöttövuorolla Suomi voitti viisi pistettä peräkanaa.

– Olimme todella hyviä kaksi erää. Sitten tulimme hieman huolimattomiksi, Banks sanoi.

Kolmannen erän lopulla Lankisen syöttö ei purrut, ja Suomi tuhri neljä ottelupalloa. Valko-Venäjä paransi vastaanottoaan ja taisteli 30–28-erävoiton.

Neljännessä erässä Banks yritti elvyttää Suomen peliä vaihdoilla, mutta vastaanottoaan entisestään parantanut Valko-Venäjä jyräsi erävoittoon.

Viidennen erän ratkaisuhetkillä Valko-Venäjä oli hieman Suomea terävämpi ja vei erän nimiinsä niukasti kahden pisteen erolla 15–13.

 

Suomi kohtaa maanantaina neljännessä alkulohkopelissään lohkon ykkössuosikin Venäjän ja entisen päävalmentajansa Tuomas Sammelvuon.

– Hyvä kysymys, Banks vastasi kysymykseen, miten Suomi kokoaa rivinsä maanantaiksi.

– Pelaajat ovat varmasti hyvin allapäin, ja heidän pitääkin olla. Mutta tällaista huippu-urheilu on, Banks jatkoi. STT

Kommentti: Onko kohta Bänksien aika?

21 ottelusta yksi voitto ei ole huono saldo maajoukkueelle, joka on viime vuodet ollut arvokisojen vakiokävijä. Se on järkyttävän heikko.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue pelasi sunnuntaina kesäkauden tärkeimmän ottelunsa ja puhalsi sen käsistään pelattua kaksi erää kauden parasta peliään. Ylen asiantuntija Timo Hoivalan lauantaina havaitsema voittamisen kulttuuri on sunnuntain Valko-Venäjä-ottelun mukaan vain erän voittamisen kulttuuria.

Valmentajan potkujen vaatiminen kesken lyhyen turnauksen on lyhytnäköistä, ja niiden antaminen ei yleensä tilannetta paranna. On kuitenkin huomioitava, että Suomen maajoukkueen pelillinen taso on romahtanut Joel Banksin otettua ohjat Tuomas Sammelvuolta.

Tekosyyksi ei enää käy, ettei joukkueella ole ollut aikaa harjoitella hänen kuvioitaan. Pesti on kestänyt jo neljä kuukautta, joista kolme on ollut aktiivista valmentautumista ja pelaamista.

Kehitys on näennäistä: Suomi voitti EM-kisojen heikoimman joukkueen, ja otti sarjapisteen sen takana rankingissä olevalta maalta, joka vei kesän alussa kaikki pinnat keskinäisistä otteluista.

Maajoukkueen päävalmentajalla on vain yksi tehtävä: ottaa käytettävästä materiaalista tulos irti. Perusasioiden valmentaminen kuuluu seuroille.

Jos työkalupakista ei löydy välinettä 2–0 ja 23–20 -johdon kääntämiseen voitoksi ottelussa, joka jo muutenkin pitää voittaa, pitänee pohtia pakkia kantavan nikkarin vaihtamista. Etenkin kun pelillisen suunnan täyskäännökset ovat leimanneet koko kesää. HäSa

Samuli Virtanen

Päivän lehti

20.1.2020