Urheilu

Norjalaisjuhlat Rukalla – Niskanen kolmas

Iivo Niskanen minitourin kolmas ja Krista Pärmäkoski kuudes. Laura Mononen paransi päätöspäivänä.
Emil Iversen, Johannes Hösflot Kläbo ja Iivo Niskanen miehittivät palkintopallin miesten 15 kilometrin vapaan tyylin päätösmatkalla. Kuva: KIMMO BRANDT
Emil Iversen, Johannes Hösflot Kläbo ja Iivo Niskanen miehittivät palkintopallin miesten 15 kilometrin vapaan tyylin päätösmatkalla. Kuva: KIMMO BRANDT

Maastohiihdon maailmancupin avausosakilpailu Rukalla päättyi norjalaisjuhliin.

Miehissä kärjessä 15 kilometrin vapaan tyylin päätösmatkalle lähtenyt Johannes Hösflot Kläbo piti ykkössijansa, vaikka vajaa parikymmentä sekuntia takaa lähteneet Emil Iversen ja Iivo Niskanen ajoivat takaa-ajokilpailussa kärkimiehen kiinni ennen kymmentä kilometriä.

Lopun kirivaiheessa Kläbo oli selvästi vahvin ennen Iverseniä, joka varmisti Norjan kaksoisvoiton. Kahdeksan parhaan joukossa oli peräti kuusi norjalaista.

– Tämä oli kova kisa ja parhaita vapaan tyylin hiihtojani normaalimatkalla. Kaverit tulivat kovaa takaa. Mukava kilpailu, Kläbo kommentoi.

Niskanen piti kolmannen sijansa (+11,1) kolmen päivän minitourissa oltuaan sunnuntain osuusajoissa neljänneksi nopein.

– Hyvä matsi, kaikki oli pelissä. Minulla ei ollut muuta tehtävissä kuin vetää ja hiihtää tasaisen kovaa. Yritin vaihtaa rytmiä, mutta ei riittänyt jalka. Kirini oli aika torso, mutta tiukka kisa, Niskanen summasi.

Perttu Hyvärinen oli päivän viidenneksi nopein vain 1,5 sekuntia Niskasta hitaampana ja nousi sijalle 13. Lari Lehtonen oli 23:s.

– Huikea päivä, tänään pysyin peesissä ja hienoa homma, että tuli nyt onnistuminen. Davosin vapaa viisitoista kilometriä on minulle tärkeä kisa, Hyvärinen iloitsi.

Naisten kympillä Therese Johaug lähti kärjessä ja hallitsi kisaa. Hän oli myös päätöskisan osuusajoissa nopein, vaikka takana tulevat pääsivät hiihtämään ryhmässä.

Kakkoseksi nousi Heidi Weng ja Norjan kolmoisvoiton varmisti Astrid Jacobsen. Molemmat nousivat kolmantena lähteneen Krista Pärmäkosken ohi, joka putosi kuudenneksi edellään myös USA:n kaksikko Sadie Maubet Björnsen ja Jessica Diggins.

Kerttu Niskanen oli kahdestoista ja Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen nousi kolmanneksi parhaaksi suomalaiseksi. Maalissa hän oli 34:s.

Eroa minitourin sijaan 30 eli maailmancupin pisteille jäi 4,5 sekuntia, mutta osuusajoissa hän oli 23:s ja avasi sitä kautta pistetilinsä.

Osuusajoissa Johaugiin kertyi eroa lähes pari minuuttia (+1.48), mutta kymmenenteen 48 sekuntia ja  Pärmäkoskeen (15:s) 34 sekuntia.

– Olo oli parempi kuin eilen ja hiihto myös. Porukassa oli helppo hiihtää ja tuntui, että olisin voinut mennä kovempaakin. Tämä oli positiivinen kisa, vaikka Johaugiin tuli kyllä paljon eroa. Hyvä saada useampi kisa alle, niin näkee, mikä on todellinen suunta, Mononen pohti.

– Tosi huono kauden avaus, parempaa odotin, mutta tänään ei erot muihin niin valtavia olleet ja kun itselle tulee hyvä päivä, ei hyvät sijoitukset ole mikään tekemätön paikka. Nyt ajelen kotiin ja torstaina on sitten lähtö Lillehammeriin ja sieltä suoraan Davosiin. Tällaista tämä kisakausi on.

HlHS:n Anni Kainulaisen loppusijoitus oli seitsemänneksi parhaana suomalaisena 66:s.

– Tänään ei ollut hyvä päivä, mutta tour vedettiin loppuun ja suomalaisista edelläni oli vain A-maajoukkuehiihtäjiä eli sikäli olen tyytyväinen. Perinteisen kisat menivät paremmin, mutta maailmancupin pistesijat jäivät saavuttamatta, Kainulainen tuumasi.

– Aiemmin ero pisteille on ollut minuutin luokkaa ja nyt se puolittui eli ei ero mahdottoman suuri enää ollut. Seuraava näyttöpaikka on kahden viikon päästä Vuokatin Skandinavia cupissa. HäSa

Päivän lehti

26.2.2020