Urheilu Hämeenlinna

Nuoret Suomen mestarit iskivät voittoja Myllymäessä – Kushin-Kanin potkunyrkkeilykisoissa lupaavia otteita

Kushin-Kanin ottelijat kotikisoissa järjestely- ja sparrauspuolella.
Vapaa-otteluammattilaisenakin kahdeksan kertaa otellut Patrik Kapanen (oik.) voitti Luolan kisapäivän aluksi Marko Rannon hajaäänin. Kuva: Tomi Vesaharju
Vapaa-otteluammattilaisenakin kahdeksan kertaa otellut Patrik Kapanen (oik.) voitti Luolan kisapäivän aluksi Marko Rannon hajaäänin. Kuva: Tomi Vesaharju

Muutama kotimaisen potkunyrkkeilyn kärkinimi näyttäytyi Myllymäen uumenissa lauantaina, kun Kushin-Kan Hämeenlinna isännöi vuoden toista päätapahtumaansa, Kickboxing Hämeenlinna Openia.

Luolan potkunyrkkeilyiltapäivässä käytiin 15 virallista ottelua, joissa ei kuitenkaan hämeenlinnalaisväriä nähty. Näissä kamppailuissa kehässä kävi 28 urheilijaa.

Päivän ehkä kovin ottelu käytiin naisten K1-tyylin 70 kilon sarjassa, jossa Kickboxing Team Oulun Elisa Koivupuu yllätti Vantaan Kamppailukeskuksen Mirjam Hännisen.

Kokenut Hänninen on sarjan hallitseva Suomen mestari. 21-vuotias Koivupuu puolestaan voitti keväällä SM-kultaa 65-kiloisissa.

Luolassa Koivupuu kuitenkin uuvutti Hännisen kolmannessa erässä ja voitti hajaäänituomiolla.

– Elisa on vielä Mirjamiin verrattuna kokematon. Hurja matsi ja hurja päänahka. Nämä ovat hienoja otteluita, jotka kääntyvät viime sekunneilla, arveli Koivupuuta luotsaava maajoukkuevalmentaja Leif Stenius, joka antoi lausuntoja suojattinsa puolesta.

Koivupuulle ottelu oli ensimmäinen 70-kiloisissa, eikä otteluita yhteensäkään ole kuin viisi. Hän on silti ehtinyt jo poiketa kansainvälisissäkin kisoissa SM-kultansa jälkeen. Lisäksi Koivupuu on vapaaottelun amatöörien Suomen mestari ja EM-edustaja.

– Vapaaottelu on aivan eri laji kuin potkunyrkkeily. Se kertoo, kuinka järjettömän kova luonne hänellä on, Stenius arvioi.

 

Vähän samankaltaisen edesottamuksen miehissä esitti Turun Kontaktikarateseuran 19-vuotias Niklas Lindroos, joka voitti omaa sarjaansa yhden ylempänä 71-kiloisissa toisen turkulaisen Akseli Nurmen.

Nurmelle ottelu oli tosin ensimmäinen virallinen, joten hän tarjosi nuorelle 67,5-kiloisten Suomen mestarille hyvän vastuksen, sillä Lindroos voitti hajaäänin.

– Tarkoitus oli ottaa pari matsia tässä ennen armeijaa. Itse en ole tyytyväinen otteluun. Se oli vähän räpiköimistä, kun piti olla rento ja terävä, mutta löin liian kovaa, ja piiputin itseni äkkiä, ensi kevään varusmiespalvelukseen keskittyvä Lindroos sanoi.

– Joskus 71-kiloisissa olisi tarkoitus otella, jos tulisi vähän massaa lisää. Sitten olisi kiva käydä vaikka Virossa kokeilemassa. On Suomessakin hyviä ottelijoita. Olisi esimerkiksi kiva päästä treenaamaan Lauri Suomelan kanssa.

 

Ainoana Kushin-Kanin ottelijana Luolan kehässä oli Jarno Sottinen. Hän tosin otteli varsinaisten kisaotteluiden väliajalla näytösottelussa, jossa ei pisteitä laskettu.

Ranking-ottelu ei ollut urallaan kerran otelleen Sottisen mielessäkään.

– Tarkoitus oli ihan vain harjoitella, että saadaan sali- ja ottelukokemusta, niin sanotusti yleisöpelkoa pois. Viisi–kuusi vuotta on jo treenattu, mutta nyt on vasta aloitettu kisaaminen. Ihan hyvin meni, vähän tiukempi sparri, Sottinen kertoi.

Kushin-Kanin meritoitunein ottelija, viime vuonna maailmancup-hopeallekin iskenyt Virve Vanhakoski oli loukkaantumisen takia toimitsijana. Vanhakoski oli ykkönen viime talvena myös Finnish Openin 70-kiloisten sarjassa.

Hän kertoi palaavansa kehään aikaisintaan keväällä, jolloin luvassa olisi myös SM-kilpailut.

– Olisihan se kiva ollut osallistua oman seuran kisoihin ja saada muitakin meidän ottelijoita mukaan, Vanhakoski totesi.

Kushin-Kanilla on tällä hetkellä kolme aktiivista kilpailijaa aikuisten sarjoissa. Se kolmas, Tanja Mäkiharju ei myöskään osallistunut kisoihin. HäSa