Kiekko Urheilu

Nuorten MM-kisoissa jälleen herkulliset yksilöasetelmat – Ensi kesän kärkivaraukset tuttuja Hämeenlinnastakin

Tapaninpäivänä käynnistyvät nuoren MM-kisat ovat jälleen näytönpaikka myös tuleville NHL-varauksille.
Jack Hughes ei ohittanut Justus Annusta alle 18-vuotiaiden MM-finaalissa viime keväänä. Samassa Suomen maailmanmestaruuteen päättyneessä ottelussa Kaapo Kakko puolestaan onnistui maalinteossa. Kuvat: Suomen Jääkiekkoliitto, kuvankäsittely: Samuli Virtanen

Jouluviikolla Kanadassa käynnistyvistä nuorten MM-kisoista ei puutu nuorten jääkiekkoilijoiden tähtiloistoa tälläkään kertaa. Jäällä kaartaa jo NHL:ssä pelaavia pelaajia, mutta myös tulevan kesän kärkivarauksia.

Jälkimmäisistä kirkkaimmat lupaukset löytyvät Suomen ja USA:n joukkueista. Asiantuntijoiden etukäteisrankingeissa USHL:ssä pelaava Jack Hughes on ykkönen ja TPS:n Kaapo Kakko useimmiten kakkonen.

Kaksikon asema on kokonaisuutena niin vahva, että useat Rinkelinmäelläkin vierailleet kykyjenetsijät ovat virnuilleet katsovansa muita kuin TPS:n pelejä, sillä heidän runkosarjassa menestyvät seuransa eivät tule Kakosta kamppailemaan varatessaan ensimmäisen kerran useita vuoroja myöhemmin.

Hughesin luistelua, taitotasoa ja kykyä ratkaista tiukkoja otteluita niiden tiukimmalla hetkellä on kehuttu ilmiömäiseksi. Nuorten kisoissa kiinnostuksen kohteeksi nousee se, kuinka kiekkoilijaksi aavistuksen pienikokoinen (179 cm/76 kg) nuorukainen pärjää hieman isompien pelaajien keskellä.

Viimeksi mainitussa – fyysisessä pelissä ja väännöissä – isompikokoinen ja jo miesten liigaa pelaava Kakko voi hieman näpäyttää kovinta kilpakumppaniaan.

 

USA:n joukkueessa on lisäksi useita marraskuussa 2017 Hämeenlinnassa alle 18-vuotiaiden turnauksessa vierailleita pelaajia. Heistä muun muassa Oliver Wahlstrom, Joel Farabee ja K’Andre Miller varattiin viime kesänä NHL:ään ensimmäisellä kierroksella. Puolustuksessa pelannee niin ikään viime kesän ykköskierroksella varattu Quinn Hughes, joka on Jackin isoveli.

Suomi kohtaa USA:n lohkon päätöskamppailussa uudenvuoden yönä. Jos Suomi selviää kunniallisesti sitä ennen Ruotsia, Kazakstania ja Slovakiaa vastaan, on panoksena todennäköisesti lohkovoitto.

Ruotsin kiinnostavimpiin pelaajiin lukeutuvat puolustajat Erik Brännström ja Adam Boqvist, jotka ovat molemmat taitavia hyökkääviä puolustajia. Boqvist on ollut turnauksen alla loukkaantuneena, mutta ehtii todennäköisesti kuntoutua kisoihin.

Kokonaisuutena naapurimaamme joukkue on useita vuosia nimettömämpi, mutta taso on silti hyvä. Viime vuonna pelitapansa kanssa kompuroinut Suomi ei ole selkeä suosikki Ruotsiakaan vastaan.

 

Turnauksen ykkössuosikki on Yhdysvaltojakin hieman laajemmalla kaartilla operoiva Kanada – jälleen kerran. Sillä on sentterinä muun muassa junioriliiga WHL:ssä loistava Cody Glass.

Kiinnostavimmasta päästä yksilöitä on maalivahti Michael DiPietro, joka on kooltaan ja myös tyyliltään Juuse Saroksen tapainen keskivertoa pienempi, erinomaisen urheilullinen ja nopealiikkeinen maalivahti.

Tšekki ei turnauksen ennakkosuosikkeihin kuulu. Sillä on kuitenkin riveissään kärkäs tehokaksikko Martin NecasFilip Zadina. HäSa

Teksti: Antti Wennström