Urheilu

Nyt on näytön paikka – HJS-kasvattitrio lähtee Veikkausliiga-kauteen lunastamaan odotuksia

Aika on kypsä Veikkausliigan HJS-kasvateille lunastaa olemassa oleva potentiaali.
Kuva: Matti Raivio
Eero-Matti Auviselta odotetaan paljon alkavalla Veikkausliiga-kaudella. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Oppirahat alkavat olla maksettuina Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kasvateilla keskiviikkona jälleen starttaavassa Veikkausliigassa.

Tuleva kausi on kolmikolle Aapo Mäenpää, Niilo Mäenpää sekä Eero-Matti Auvinen erittäin tärkeä mietittäessä jalkapalloilijan uran jatkumoa ja suuntaa. Odotukset niin Maarianhaminassa, Turussa kuin Vaasassakin HJS-kasvatteja kohtaan ovat suuret. Toisinpäin kääntäen, myös vaatimukset todellisiin läpimurtokausiin ovat nyt olemassa ja ne sanotaan ääneen.

 

IFK Mariehamnin päävalmentaja Peter Lundberg on erittäin tyytyväinen Aapo Mäenpään harjoituskauteen ja pitää ex-hämeenlinnalaista vahvana ehdokkaana oikean puolustajan tontille myös liigakauteen lähdettäessä.

– Aaposta huokuu itseluottamus tällä hetkellä ja mies on ollut yksi parhaita pelaajiamme koko talven. Aapo on todella hyökkäysvoimainen laitapuolustaja ja tuo pallolliseen peliimme leveyttä sekä mahdollisuuden pelata palloa ahtaisiinkin väleihin vastustajan jättämiin taskuihin, Lundberg avaa Mäenpään vahvuuksia.

Kehnosti sujuneen viime kauden jälkeen saarelaiset lähtevät varmasti parantamaan ja myös Aapo Mäenpäälle on siinä kyydissä vastuuta luvassa.

– Kolme laitapuolustajaa kilpailevat kahdesta paikasta, mutta harjoituskauden perusteella Aapo on ainakin kauden alussa siinä kisassa vahvoilla, Peter Lundberg kertoo.

 

Eero-Matti Auvinen oli viimeksi Vaasan Palloseuran avauskokoonpanossa lauantaina, kun joukkue raivasi tiensä Suomen cupin välieriin kukistamalla FC Interin Turussa. Paikka avauksessa ei ole janakkalalaislähtöiselle topparille vieras, sillä 23-vuotias Auvinen yllätti valmentajansakin viime kauden pelimäärällään.

– Eero-Matin koko urakehitys on tähän asti rakentunut juuri oikeankokoisista askelista ja pelipaikkaa sekä riittävää peliaikaa on haettu viisaasti. Viime kaudella mies pelasi ennakko-odotuksiin nähden hurjat minuutit ja nyt ollaan tilanteessa, missä todellista läpimurtoa voidaan ja saadaan odottaa, VPS:n valmentaja Petri Vuorinen painottaa.

– Egen vahvuudet ovat hyvin tiedossa ja ne ovat todellisia. Mahtava vasen jalka kaipaisi ehkä avukseen hieman enemmän myös oikeaa ja puolustussuuntaan sijoittumista ja oman reviirin suojelemista hiotaan vielä. Eero-Matti on äärimmäisen ystävällinen ja rauhallinen persoona, mutta tästä pisteestä eteenpäin pääseminen vaatii nyt mukaan hieman kyynärpäitä ja rehtiä äijämäisyyttä, Vuorinen sanoo rehellisesti.

 

Turun Veritas-stadionilla kotijoukkueen kasipaikkaa miehittää Mäenpään kaksosista toinen, 21-vuotias Niilo.

Juniorivuosinaan Hämeenlinnassa ”Nipa” tunnettiin erittäin pallotaitavana ja peliälyltään huikeana, mutta fyysisesti vielä kehityksensä alkuvaiheessa olevana potentiaalisena kymppinä. Miehen tämän hetkiseltä päävalmentajalta kysyttäessä, aika ja kehitys on monipuolistanut nuorta taituria.

– Pidän pelaajista, jotka kykenevät pelaamaan useammalla pelipaikalla ja jotka ohjeet saadessaan kykenevät ne kentällä toteuttamaan. Niilo on helppo valmennettava ja poikkeuksellinen siinä päämäärätietoisuudessa, millä jalkapalloilijan ura ajaa elämässä kaiken muun edelle. Äärimmäisen motivoitunut pelaaja, fyysisesti vahva ja pallon saadessaan pitää pelin elossa omalle joukkueelle, hehkuttaa FC Interin tuore päävalmentaja José Riveiro.

Samoin kuin kaksoisveljensä Aapo, Niilo on mukana Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueryhmässä. Riveiron mukaan pääseminen varsinaiseen EM-karsintajoukkueeseen olisi Niilon tulevaisuudelle todella iso asia. Alkava Veikkausliigakausi voi näin ollen hyvinkin määrittää keskikenttäpelaajan uran jatkon ja samalla antaa suuntaa nuoruusvuosien unelmien toteutumiselle.

Päivän lehti

26.1.2020