Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Nyt se on virallista – Matti Tiilikainen on HPK:n seuraava päävalmentaja

Kuten Hämeen Sanomat uutisoi tiistaina, Matti Tiilikainen on HPK:n seuraava päävalmentaja.
Matti Tiilikainen on HPK:n päävalmentaja kaudesta 2020–21 alkaen. Kuva: Tomi Vesaharju
Matti Tiilikainen on HPK:n päävalmentaja kaudesta 2020–21 alkaen. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeen Sanomat uutisoi jo tiistaina, että Matti Tiilikainen on HPK:n seuraava päävalmentaja. HPK vahvisti asian keskiviikkoiltana tiedotteessaan. Tiilikaisen sopimus on 2+1 -vuotinen.

Tiilikainen on HPK:n oman talon poika. Hän on toiminut Kerhon junioripuolella pelaajana ja valmentajana. HPK:n U20-joukkueen päävalmentajana hän on ollut voittamassa Nuorten SM-liigan Suomen mestaruuden keväällä 2017 ja keväällä 2018 HPK:n nuoret saavuttivat Nuorten SM-liigan runkosarjan voimassaolevan piste-ennätyksen.

Kaudesta 2018–19 lähtien Tiilikainen on ollut DEL2-liigan Frankfurt Löwenin päävalmentaja. Viime kaudella Tiilikaisen valmennuksessa saksalaisjoukkue voitti runkosarjan ja eteni finaaleihin jääden toiseksi.

32-vuotias Tiilikainen oli asian tullessa julkisuuteen helpottunut ja onnellinen.

– Osaltaan tuntuu myös jopa hieman uskomattomalta. Joskus oli tarkoitus pelata HPK:n edustusjoukkueessa, mutta en ollut tarpeeksi hyvä. Valmentajana pääsin lähemmäksi ja lähemmäksi, nyt se on totta. Koetetaan olla luottamuksen arvoinen, Hämeen Sanomien tavoittama Tiilikainen kommentoi.

 

Lue lisää – Kommentti: Mikä mies on HPK:n seuraava päävalmentaja Matti Tiilikainen?

 

Frankfurt Löwenin urheilujohtaja Franz Fritzmeier vahvisti aiemmin keskiviikkona Bild Frankfurt -lehdelle, että Tiilikainen ei hyväksynyt Löwen Frankfurtin tarjoamaa jatkosopimusta.

HPK:n hän koki nyt paremmaksi ratkaisuksi valmentajaurallaan.

– Ei tähän ratkaisuun yhtä yksittäistä syytä ollut. Täällä Saksassa on ollut hieno projekti käynnissä, mutta koin haasteen Hämeenlinnassa mielekkääksi. HPK menee jatkuvasti eteenpäin, Tiilikainen sanoi.

Tiilikainen tietää, että mestarivalmentaja Antti Pennasen jälkeen vertailua Pennasen ajan ja Tiilikaisen ajan välillä tullaan tekemään hämeenlinnalaisen jääkiekkoyleisön toimesta.

– Jos mietitään vaikka HPK:n junioripolkua. Ensin oli Jussi Tapola, sitten Antti Pennanen, Olli Salo ja minä. Myös Saksassa tehtiin vertailua kun täälläkin oli menestytty. En voi olla kuin oma itseni, Tiilikainen sanoo.

– Pelaajia vertaillaan, valmentajia vertaillaan ja johtajia vertaillaan. Se on osa tätä hommaa ja sitä en voi hallita.

 

Tiilikainen ei vielä halua tuoreeltaan puhua siitä millainen suunnitelma hänellä on HPK:ta ajatellen. Hän vetoaa siihen, että haluaa kunnioittaa molempien seurojen – nykyisen ja tulevan työnantajan – tätä kautta.

– Näistä on parempi keskustella sitten, kun kaudet ovat ohitse. Se, minkä haluan sanoa, on, että HPK:ssa on vahva pohja. Se perustuu siihen, että uskalletaan olla rohkeita. Tulen hyviin olosuhteisiin, Tiilikainen kuittaa.

Kun pelaajaura ei juniorivuosien jälkeen ottanut tuulta alleen, Tiilikainen lähti mukaan HPK:n junioripuolen valmennukseen kaudella 2008–09, kun hän pääsi ”monitoimimieheksi” Jussi Tapolan valmentamien HPK:n A-nuorten matkaan.

Myöhemmin Tapparan kanssa liigamestaruuksia saavuttaneen Tapolan kanssa vedetyn kauden jälkeen hän nousi Pennasen apuvalmentajaksi samassa ikäluokassa.

Nyt hän on seuran päävalmentaja. Suurta tunneryöppyä se ei ole Tiilikaisessa kuitenkaan herättänyt – vaikka yksi unelma toteutuukin.

– Yllättävän vähän tässä on tunteiltu, odotin ehkä jopa isompaa tunnereaktiota. Aika rauhallisesti olen asiaan suhtautunut. Ammatilliset haasteet kasvavat, mutta haluan olla tämän testin arvoinen, Tiilikainen sanoo.

– Halu menestyä on kova. HäSa