Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Nyt vietiin Kerhoa – Kärpät tykitti kuusi maalia puoleen tuntiin

HPK kärsi ensimmäisen kerran kolmannen peräkkäisen tappion tällä kaudella, kun se kaatui Kärppiä vastaan tylyin lukemin 2–6 (1–3, 1–3, 0–0).
Filip Krivosikin 6–2 -kavennus oli HPK:lle laiha lohtu – vaikka slovakkihyökkääjän 17 ottelun maaliton putki vihdoin päättyikin. Kuva: Tomi Vesaharju
Filip Krivosikin 6–2 -kavennus oli HPK:lle laiha lohtu – vaikka slovakkihyökkääjän 17 ottelun maaliton putki vihdoin päättyikin. Kuva: Tomi Vesaharju

Siinä missä HPK ehti viilettää itsenäisyyspäivän aatosta melkein puolitoista kuukautta kärsien vain yhden tappion varsinaisella peliajalla, on joukkue nyt kautensa ensimmäisessä jonkinlaisessa tappioputkessa. Kärpät tuli, vei ja HPK vikisi, vaikka hetken peli ehti näyttää kotijoukkueellekin suotuisalta.

Jos HPK:n pelaajat olisivat ravihevosia, olisi ottelun alkupuolella voinut antaa plussaa heidän kehonkielestään lämmittelyssä. Tarkkuus ei kuitenkaan kestänyt vauhdin mukana edes 20 ensimmäistä minuuttia. Kärpät toipui HPK:n hetkistä ja rymisteli eleettömästi ohi.

– Ekan loppuun ne kaksi maalia ja tokan alkuun 4–1 jumitti meidät. Menimme henkisesti vähän pieneksi, kertoi Antti Pennanen ottelun käännekohdasta.

 

Kärpiltä salama-alku

Peli käynnistyi HPK:n kannalta nihkeästi, kun Mika Pyörälä (2+0) viimeisteli vieraat johtoon jo 27 sekunnin kohdalla. Oululaiset näyttivät nopeilta ja vaarallisilta luodessaan tilaa useammalla kaistalla. Kärpät rytmitti hyvin ja vaihtoi halutessaan kaistaa, mikä repi Kerhon mukana luistellutta puolustusta.

Avauserän edetessä HPK sai pelistä paremmin kiinni. Se loi suorahyökkäysuhkaa ja myös pitkiä hyökkäyksiä. Kun Kärppien pelaajille sattui pari kiekonmenetystä, joutui Justus Annunen venymään parhaimpaansa.

Lopulta tähtivahdinkin oli pakko taipua, kun Niklas Friman rokotti ja tuuletti antaumuksella HPK:n tasoitusta. Kärppien viisikko oli tilanteessa valunut kokonaan toiseen laitaan, ja sumpun keskeltä Jere Innalan vippaama kiekko avasi HPK-kapteenille vapaan keskiväylän maalintekoon.

 

”Meillä on työsarkaa tässä”

HPK:n hurmos sai kuitenkin kylmän suihkun. Kärpät täräytti kahdesti kiekon verkkoon ennen erätaukoa. Siihen asti tarkasti omaa aluetta miehillä ja mailoilla puolustanut HPK-viisikko mureni kaksi kertaa kohtalokkaasti.

Tyly oli myös toinen erä. Alussa HPK ehti pyörittää pitkän hyökkäyksen, mutta vastahyökkäykseen päässyt Radek Koblizek söi vastaantulleen Petteri Nikkilän elävältä ja pisti vieraat kolmen maalin johtoon. Neljä minuuttia myöhemmin Kärpät teki jo viidennen pelatessaan kahden miehen ylivoimalla, erän puolivälissä kuudennen.

HPK oli kanveesissa, vaikka Filip Krivosik päättikin 17 ottelun maalittoman putkensa 2−6-maalin.

− Meillä on työsarkaa tässä. Hyviä kokemuksia, jos ottaa ne oikein, analysoi Pennanen tappiota.

 

Kärppien Heshkan tilanne säikäytti

Päätöserässä ei maaleja nähty. Kärppien kannalta ikävä tapahtuma tuli kolmannen erän puolivälissä, kun Shaun Heshka loukkasi jalkansa horjahtaessaan kamppailutilanteessa. Puolustaja tuli jäältä autettuna ja vietiin jatkotutkimuksiin.

– En osaa sanoa enempää kuin mitä kaikki muutkin näkivät, jalka vääntyi. Huomenna tarkemmat tutkimukset, toivon mukaan lentää kanssamme Ouluun, kertoi Mikko Manner lehdistötilaisuudessa.

Joukkueet jatkavat toisiaan vastaan heti lauantaina Oulussa. HäSa

HPK–Kärpät 2–6

(1–3, 1–3, 0–0)

1. erä: 0.27 Mika Pyörälä (Juho Lammikko-Jesse Puljujärvi) 0–1, 17.21 Niklas Friman (Jere Innala-Valtteri Puustinen) 1–1, 18.41 Jari Sailio (Shaun Heshka-Janne Pesonen) 1–2.19.23 Juho Lammikko (Jesse Puljujärvi) 1–3.

2. erä: 21.20 Radek Koblizek (Julius Junttila-Mikko Niemelä) 1–4, 24.39 Juho Lammikko (Jussi Jokinen-Shaun Heshka) 1–5 yv2, 30.20 Mika Pyörälä (Jesse Puljujärvi-Shaun Heshka) 1–6.32.10 Filip Krivosik (Elmeri Eronen-Niclas Lucenius) 2–6.

Jäähyt: 22.44 Mikko Lahtela HPK 2 min, 23.36 Santeri Lukka HPK 2 min, 23.36 Santeri Lukka HPK 10 min.

3. erä: Maaliton.

Jäähyt: 43.47 Aku Räty Kärpät 2 min, 58.57 Aku Räty Kärpät 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 2×2 min Santeri Lukka 10 min=14 min, Kärpät 2×2 min=4 min.

Maalivahtien torjunnat: Rasmus Reijola HPK 6=6, Joona Voutilainen HPK 9+6=21, Justus Annunen Kärpät 6+5+12=23.

Yleisöä: 4 388.

Petteri Sihvosen kommentti: HPK:lta ei onnistunut juuri mikään

HPK ja Kärpät kohtasivat viime keväänä Liigan finaalisarjassa. Kun joukkueet kohtasivat Rinkelinmäellä perjantaina, katsoin ottelua sillä silmällä, mihin Antti Pennasen ja Mikko Mannerin joukkueet ovat tulleet pelillisesti sitten edellisen sesongin loppuottelujen.

HPK rytmitti hyökkäämistään viime keväänä selkeämmin kuin nyt. Oman alueen pelinrakenteluvaiheessa ynnä keskialueen kääntöpelissä Kerho pyrki eilen pelaamaan nopeasti pystyyn. Tosin tämä ei ole niinkään pelitapa-asia, vaan se oli selvästi ottelukohtainen pelisuunnitelma matsin alkuun. Ja, sittenkin, ottelun kuluessa, jo ensimmäisen erän jälkimmäisellä puoliskolla, rytmittäminen lisääntyi ja heti Kerho sai pelin virtausta paremmin hallintaansa. Läpi kuluvan kauden, eilenkin, HPK on viljellyt mestaruuskautta visummin kenttätasapainoa hyökätessään.

Kärppien pelaamisessa näkyi selkeämpiä pelitapaan tehtyjä muutoksia. Kärpät pelaa ikään kuin kaksilla korteilla: vieraspeleissä viisaasti Meidän pelin periaattein; kotona Raksilassa viis veisaten, suorastaan typerehtien ja yleisöään muka viihdyttäen kuin Kai Suikkasen aikana konsanaan. Nyt HPK:ta vastaan Kärpät pyrki viime kevääseen verrattuna pelaamaan tiiviimmällä viisikolla, kaikkineen rytmikkäämmin ja lyhytsyöttöpeliä tähdennellen. Oma uusi lukunsa näyttäisi olevan määrätyt pakkien röyhkeät mukaan nousut hyökkäyksiin eräänlaisina tilantekijöinä. Hyökkäysalueen hyökkäyspelaamistaan Kärpät on muuttanut. Enää se ei pelaa kolmiopeliä siniviivan kautta, vaan mukana on matkimista viime kevään HPK:n pennaslaisesta vyöryttelystä.

Erikseen on mainittava keskinäisen pelaamisen ja kilvoittelun yhteneväinen ero kummaltakin toisen erän pelaamiseen: jos viime kevään finaaleissa keskimmäinen erä mentiin jatkuvasti päästä päähän rynnistellen, nyt tilalla oli enemmän pelaamisen sees, vahva rytmittelevä taktisuus.

Se, että Kärpät kylvetti nyt pahan kerran HPK:ta, ei sinänsä liity noihin kuvaamiini muutoksiin pelitavoissa. Joskus peli on tällaista, Kärpiltä vain onnistui kaikki, Kerholta ei juuri mikään.

Asiasanat

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic