Urheilu Hämeenlinna

Olli Salo on u-käännöksen tehneen Ilveksen pelin aivot – Mutta mitä hän tekee tulevaisuudessa?

Ilves on noussut alkukauden sukelluksen jälkeen Liigan kuumimpien joukkueiden ryhmään. Joukkueen apuvalmentajana pelitavallisista asioista vastaa hämeenlinnalainen Olli Salo, jonka ensi kauden suunnitelmat ovat vielä auki.
Valmentaja Olli Salo jakaa neljättä kauttaan neuvoja Ilveksen vaihtoaitiossa. Kuva: Miikka Jääskeläinen
Valmentaja Olli Salo jakaa neljättä kauttaan neuvoja Ilveksen vaihtoaitiossa. Kuva: Miikka Jääskeläinen / All Over Press

Syyskuun lopussa maailma näytti Ilves-leirissä synkeältä. Ennakkoon hehkutettu nuori joukkue oli valahtanut jääkiekon Liigassa jumboksi. Seitsemästä kauden ensimmäisestä ottelustaan jopa mestariehdokkaiden joukkoon joissain arvioissa noussut Ilves voitti vain yhden.

Seurajohto teki ratkaisunsa ja pian Ilveksen meritoitunut päävalmentaja Karri Kivi sai potkut. Hänen tilalleen nousi apuvalmentaja Jouko Myrrä.

Potkujen jälkeen Ilves on lähtenyt nousukiitoon, valmennusmuutosten jälkeen seuraavista 17 ottelusta on tullut voittoja peräti 12.

Ilveksen hämeenlinnalaisen apuvalmentajan Olli Salon mielestä radikaali muutos johti myös radikaaliin ravisteluun.

– Pelimme ei ollut syyskuussa sellaista mitä sen piti olla. Ehkä tarvittiin noin kova toimenpide, että heräsimme. Joukkue alkoi hitsautua yhteen ja olemme parantaneet maalineduspelaamistamme molemmissa päissä, Salo pohtii.

 

Ilveksellä on jalkeilla nuori joukkue. Eliteprospects-jääkiekkosivuston mukaan sen keski-ikä on 22,69 vuotta. Joukkueen vanhin pelaaja, Aleksi Elorinne, on vasta 29-vuotias.

Joukkueen kantaviksi voimiksi on valikoitunut potentiaalisia nuoria pelaajia, jotka eivät vielä ole lyöneet läpi. Siihen Ilves on tarjonnut mahdollisuuden.

– Olemme hakeneet pelaajatyyppejä, jotka sopivat identiteettiimme. Emme ole isoimman budjetin seura, joten se karsii tiettyjä vaihtoehtoja tietysti pois, Salo sanoo.

– Identiteettimme on luisteluvoimainen, taitojääkiekkoa pelaava joukkue. Kun siihen identiteettiin etsitään pelaajia, nuorissa se usein pelaajabudjetin raamien mukaisesti toteutuu. Kaikki eivät kuitenkin voi olla vain nuoria.

Luisteluvoimaisuus ei Salon mukaan ole yhdyssana pelinopeudelle.

– Peliä ei voi pelata nopeasti vain luistelemalla. Syöttämällä peliin tulee tempo, että voi rakentaa syöttöketjuja viisikoita lähellä. Lyhytsyöttöpelin on oltava hyvää.

Olisiko Ilveksestä aidoksi mestarikandidaatiksi? Salo sanoo, että siihen ei voi kukaan vielä vastata.

– Arki ratkaisee, miten voimme kehittyä että olemme mahdollisimman valmiina kevättä ajatellen. Turha haikailla vielä sinne.

 

Salo vastasi Ilveksen pelitavan toteuttamisesta Kiven aikana.

Kivi ilmoitti kesällä 2018, että hän halusi Salon vastaavaan Ilveksen jääharjoittelusta. Lokakuussa 2018 Salo kertoi Hämeen Sanomille, että hän on lähtökohtaisesti vetänyt kaikki jääharjoittelut.

Toimenkuva ei ole oleellisesti muuttunut.

– Edelleen isossa kuvassa vastaan meidän pelitavallisista asioistamme vaikka tietysti yhdessä asioita pohdimmekin. Tällä kaudella pohdimme vielä enemmän yhdessä kuin viime kaudella. Jääharjoituksissa Myrrä ottaa yleensä viikon ensimmäiset harjoitukset riippuen hieman peliaikatauluista. Vetovastuu on jakautunut tasaisemmin, Salo luonnehtii.

 

Salo voitti apuvalmentajan roolissa viime keväänä Nuorten Leijonien kanssa kultaa alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekon MM-kisoissa.

Moni ihmetteli Myrrän noustessa Ilveksen päävalmentajaksi, miksi Saloa ei valittu tehtävään.

Salo itse kuitenkin ymmärtää Ilveksen päätöksen.

– Moni on sitä kysellyt jo aikaisemmin ja kaikenlaisia teorioita on ollut liikkeellä. Täytyy muistaa, että Myrrä on tehnyt seurauskollisesti hyvää työtä Ilveksessä jo 11 vuotta ja ymmärrän sen, että hänet valittiin, Salo sanoo.

Päävalmentajan tehtävät kuitenkin kiinnostavat.

– Rehellisesti voin sanoa, että jonain päivänä tavoitteena on olla Liigassa päävalmentajana. Sitä kohti yritetään tehdä töitä.

 

Hämeen Sanomien tietojen mukaan Salo oli ehdokas myös HPK:n päävalmentajaksi tällä kaudella, mutta valinta kohdistui Matti Tiilikaiseen.

Niitä asioita Salo ei kuitenkaan halua kommentoida.

– HPK:lla on seurana minulle iso merkitys, Salo tyytyy sanomaan.

Tulevaisuus valmentajana on vielä hämärän peitossa.

– Minulla ei ole sopimusta minnekään, kaikki on toistaiseksi auki. Joitakin keskusteluita on ollut. Osa niistä on päättynyt, mutta osa niistä vielä onneksi jatkuu. HäSa

Päivän lehti

18.2.2020