Urheilu

Olosuhdevastaava luo Ahveniston ampumahiihtäjien puitteet kuntoon - "Hyvä mielihän siitä tulee"

Vesa Nyström ajautui lastensa mukana ampumahiihtoon ja nyt talkootyössä hoituu niin lumetus kuin taulujen kunnostus.
Vesa Nyström tietää, miten Ahveniston moottoriradan ampumataulut toimivat.

Lumenteko tykeillä, ampumahiihtäjille taulujen kunnostaminen, ampumapenkan ja asetelineiden rakentaminen sekä erilaiset muut korjaushommat moottoriradalla ja Parolannummen ampumaradalla.

Nämä ovat Vesa Nyströmille arkea, vaikka moni ei niitä huomaa, ennen kuin jotain puutteita ilmenee.

– Hyvä mielihän siitä tulee, kun saa tehdä urheilijoille puitteita kuntoon. Mukavampi silloin on heidän harjoitella. Jos jotain on rikki, otan jakoavaimen käteen ja korjaan. Käsillä olen aina tottunut tekemään monenlaista, Nyström kuvailee talkootöitään.

– Ja samoin lumetus tykeillä pidentää hiihtokautta, eikä vain kilpaurheilijoille, vaan kaikille liikkujille.

Nyström syntyi Viialassa, mutta muutti jo kuusivuotiaana Hätilään. Oma urheilu-ura oli teinivuosista aina 35-vuotiaaksi lentopalloa useissa hämeenlinnalaisseuroissa.

Hiihto tuli armeija-aikojen jälkeen uudelleen tutuksi vaimon kautta ja lapsien harrastuksen myötä Nyström ajautui ampumahiihdon pariin.

– Mielenkiinnosta lähdin sitten katsomaan, miten lumitykit toimivat. Hämeenlinnan Hiihtoseuran ja Ahveniston Ampumahiihtäjien hommat lomittuvat monella tavoin näissä talkoohommissa ja moni meistä tekee molemmissa seuroissa hommia. Itselläni painottuu kyllä ampumahiihtopuoli, Nyström puntaroi.

– Huollan ampumataulut ennen kisoja ja kisoissa olen eri hommissa. Oma urakkansa on ampumapenkan tekeminen, sillä se tehdään lumella ja nostetaan puolitoista metriä. Viimeisimpänä hommana syntyi uudet asetelineet. Kaupunki antoi puutavaran ja vanhemman poikani kanssa tehtiin ne valmiiksi tulevaa kautta varten.

Nytsröm arvostaa vanhojen kokeneiden seuraihmisten panosta. Heiltä on tullut apua ja neuvoja sekä tärkeää hiljaista tietoa.

– Tauluhomma taisi periytyä Koivusen Hemmolta. Hän neuvoi, miten niitä hoidetaan. Kisojen aikana pahimpia juttuja on, jos naruja menee poikki tai valkoiset lätkät katkeavat. Mutta ei meillä Ahvenistolla minun aikanani isompia haavereita ole tullut. Hakalan Esko käy aina katsomassa, että paikat on oikein tehty.

 

Lumetustoimintaa Nyström organisoi yhdessä HlHS:n Ari-Pekka Lassilan kanssa ja tämä on yksi keskeinen seurojen yhteistyötoiminta. Kahden lumitykin kaveriksi on tulossa kolmas tykki.

– Artun kanssa kerätään porukkaa ja jaetaan vuorot sekä hoidetaan itse ylijäävät vuorot. Viime vuonna lumitykit olivat päällä 22 päivää yhtäsoittoa yötä päivää ja koko ajan jonkun pitää olla vahtivuorossa. Mukana on kolmisenkymmentä vapaaehtoista ja jos ongelmia ilmenee, vahti soittaa meille ja tulemme selvittelemään tilannetta, Nyström kertoo.

– Vesi tulee suolenkiltä porakaivosta ja muuttuu tykin kautta sitten ilmassa lumeksi. Viime vuosina on tehty noin 16 000 kuutiota lunta. Siihen vaaditaan viiden asteen pakkanen sekä sääennusteen lupaus olosuhteiden jatkumisesta eteenpäin. Sääennusteita siis seuraillaan nytkin ainakin viikon verran koko ajan eteenpäin.

 

Monilla paikkakunnilla edellisenä talvena tehdään säilöön lunta, joka varastoidaan kesäksi purun alle ja uuden hiihtokauden alkaessa levitetään latupohjaan. Näin alkukautta on saatu pidennettyä.

Tästä on myös Hämeenlinnassa puhuttu ja se kuuluu Nyströmin mukaan hiihtolajien suuriin toiveisiin. Kipukynnyksenä on ollut raha, mutta yllättäen ei kuitenkaan kohtuuttoman suuri summa.

– Tarvittava puolen metrin purumäärä lumikasan päälle maksaisi arviolta noin 10 000–15 000 euroa. Ja sehän olisi kertainvestointi, sillä samaa purua voisi käyttää useamman vuoden. Säilölumi olisi aivan huippu, oikeaan aikaan levitettynä saataisiin puolentoista kilometrin lenkki ennen luonnon lumia.

Tulevalla kaudella AAH järjestää 3. helmikuuta kansallisen kilpailun ja 29.–31. maaliskuuta SM-kilpailut. Keväisin moottorirata on ollut pitkään hiihtokunnossa ja Etelä-Suomen parhaita hiihtopaikkoja. Nytkin luottoa on, että maaliskuun lopussa kisat pystytään järjestämään hyvin.

– Huhtikuun puolivälissäkin on vielä hiihdetty. Maaliskuun lopussa kun meillä aiemmin oli SM-ampumahiihdot, niin vettä satoi rankasti, mutta ladut saatiin silti hyvään kuntoon. Uskon, että niin nytkin, olosuhdevastaava ennakoi. HäSa

Vesa Nyström

syntynyt vuonna 1967 Viialassa

muutti Hämeenlinnaan kuusivuotiaana

vaimo ja kaksi poikaa

koulutukseltaan kehitysvammaisten ohjaaja

työpaikka Janakkalan kunnan Paja

ollut kahdeksan vuotta mukana AAH:n toiminnassa

Päivän lehti

3.8.2020