Urheilu

Olympiaperinne elää Hämeenlinnassa - Vuotta 1952 vaalitiin maastojuoksutapahtumassa

Teivo Stayersin Lassi Hopeasalo nopein Ahvenisto 52-maastojuoksukilpailussa.
Lassi Hopeasalo piti parasta vauhtia Ahveniston olympiareitillä. Kuva: Tomi Vesaharju
Lassi Hopeasalo piti parasta vauhtia Ahveniston olympiareitillä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan vuoden 1952 olympialaisten perinteiden vaaliminen jatkui keskiviikkona Ahveniston olympiapuistossa maastojuoksutapahtuman merkeissä.

Kilpailunjohtaja Hannu Lähteenmäki sai vuonna 2014 valmiiksi selvittelytyön, jossa hän määritteli, missä olympialaisten nykyaikaisen 5-ottelun maastojuoksureitti aikanaan kulki.

– Tuo oli mielenkiintoinen projekti. Haastatteluja tuli tehtyä ja muun muassa olympiamuseosta etsin tietoa. Reilu kymmenen vuotta selvittely kesti, ei ollut helppo homma saada selville, missä alkuperäinen reitti oli kulkenut. Aikaa se vei ja rahaa paloi, mutta olen todella tyytyväinen., Lähteenmäki muisteli hienon kulttuuriteon taustoja.

 

Neljän kilometrin reitti on merkitty Ahvenistonjärven ympäristöön ja tällä reitillä järjestettiin ensimmäinen Ahvenisto 52-maastojuoksu Hämeenlinnan 5-ottelijoiden (HML5) ja Nykyaikainen 5-ottelu Hämeenlinna 52 ry:n isännöimänä.

Olympialaisissa maastojuoksuosuuden voittoaika oli yhdysvaltalaisen William Thad McArthurin 14.20,4.

Tällä kertaa nopein oli tamperelaisen Teivo Stayersin Lassi Hopeasalo ajalla 16.38, jolla hän kukisti kymmenellä sekunnilla Oriveden Ponnistuksen Oula Järvensivun. Kisa käytiin väliaikalähtönä.

– Oli rankka reitti ja yllätyin, sillä odotin, että tämä olisi hiekkapohjaista maastojuoksua, mutta tämähän olikin ihan puhdasta polkujuoksua, 22-vuotias Hopeasalo tuumasi.

– Viime lauantaina juoksin puolimaratonin (1.17.35) ja kesäkaudella juoksen ratakisoja 1500 metristä ylöspäin. Tavoitteena on parantaa omia ennätyksiä.

 

Jo vuonna 2014 Ahveniston reitillä järjestettiin olympiaperinnejuoksu ja maastojuoksusta on tarkoitus nyt tulla vuosittainen tapahtuma.

Jatkossa HML5:n tavoitteena on järjestää muitakin 5-ottelun lajitapahtumia ja olympialaisten 70-vuotisjuhliin vuonna 2022 on suunnitteilla juhlakisoja.

– Vuoden 2014 jälkeen täällä Ahvenistolla on ollut joitakin tapahtumia ja lisää on suunnitteilla. Ja ensi viikon keskiviikkona Nummikeskuksen pihamaalla järjestetään koululaisille juoksuammuntatapahtuma, kertoi yhdistyksen puheenjohtaja Antti Simola. HäSa

Päivän lehti

15.7.2020