Urheilu Hämeenlinna

Video: Turenkilainen Jarmo Kopra kiipesi Karhuluolan portaat 110 kertaa

Turenkilainen Jarmo Kopra muokkasi Karhuluolan portaiden ennätyksen uusiksi.
Jarmo Kopra kiipesi Karhuluolan portaat 110 kertaa. Kuva: Riku Hasari
Jarmo Kopra kiipesi Karhuluolan portaat 110 kertaa. Kuva: Riku Hasari

Mahtaakohan olla näin, mietti turenkilainen Jarmo Kopra muutama viikko sitten, kun hän luki jokin aikaa sitten Hämeenlinnan Kaupunkiuutisista, että Juha Tuhkasaaren Aulangon Karhuluolan portaissa tekemää ennätystä pidettiin rikkomattomana. Tuhkasaari kiipesi portaat huhtikuussa 104 kertaa yhdeksässä tunnissa 20 minuutissa.

– Jotenkin ärsytti, että onko olemassa ehdotonta totuutta. Olisiko tämä sellainen ennätys, jota ei koskaan rikota. Idea on siis vain kolmisen viikkoa vanha. Minulla oli porrasjuoksusta tai -kävelystä sellainen käsitys, että portaisiin ei tarvitse tulla, jos sinulla on muitakin kenkiä kuin tanssikenkiä. Jotenkin tämä kuitenkin koukutti, kun tulin ensimmäisen kerran kokeilemaan, mutta eiköhän tämä saanut olla vähäksi aikaa tässä, Kopra huokaisee.

Ei ollut. 66-vuotias Kopra pani maanantaina Karhuluolan ennätykset uusiksi.

Hän nousi portaat 110 kertaa ja käytti urakkaansa aikaa kahdeksan tuntia 17 minuuttia 55 sekuntia. 104 kertaa Kopra käveli portaat seitsemässä tunnissa 52 minuutissa ja 50 sekunnissa.

– Ihan mukava reissu. Oikeaa pohjetta vähän kiristi, joten suussa oli oikeastaan koko ajan karkeaa suolaa. Sen avulla pidin huolta, ettei pohjetta krampannut. Muutenhan se oli vauhdista kiinni, miten homma sujuu, mutta krampeilta selvisin.

Turenkilaisen juhlasuunnitelmat olivat selvillä heti ennätyskokeen jälkeen.

– Kävin eilen ostamassa jäätelöä pari litraa ja tänään syön ne, hän nauraa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kopra on tuttu nimi kestävyysurheilun parista vuosikymmenten ajalta. Aktiiviurallaan hän oli parhaimmillaan maastohiihdon maailmancupissa neljäs, ja paikka Sapporon vuoden 1972 olympiajoukkueessa oli lähellä. Kopra urheili pitkään puolustusvoimien valmennusryhmissä ja on niittänyt – ja niittää edelleen ¬– menestystä aikuisurheilussa SM-tasolla sekä hiihdossa että maastojuoksussa.

Aulangon portaiden urakkansa hän aloitti maanantaiaamuna viideltä. Huoltojoukoille hän kertoi ensimmäisen kerran 91 kierroksen kohdalla, että lihaksissa alkaa tuntua.

– Kyllä se tasaisesti tuntui koko ajan raskaammalta. Joka nousu oli aina edellistä pikkaisen raskaampi. Suoritus on kuitenkin niin pitkä, hän myönsi maalissa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Karhuluolan portaat tulivat maanantaina Jarmo Kopralle sen verran tutuksi, että portaiden kipuaminen saa ainakin hetkeksi jäädä.
Karhuluolan portaat tulivat maanantaina Jarmo Kopralle sen verran tutuksi, että portaiden kipuaminen saa ainakin hetkeksi jäädä. Kuva: Riku Hasari

Ennätysmies seurasi ennätyskokeen aikana sykettään urheilukellosta ja piti vauhdin sopivana.

– Puolet matkasta syke ei mennyt punaiselle ja puolestavälistä nousua se meni. Ylhäällä syke oli aina 140 ja 150 välillä. Alhaalla syke laski alkuun 90:een, mutta lopussa se ei pudonnut enää alle 120:n. Sykkeet nousivat aina ylemmäs sitä mukaa kun nousuja tuli, Kopra selvitti.

Sen verran miehellä oli joka tapauksessa virtaa loppuun asti, että hän kipaisi viimeisen kierroksen, eli ensin portaat alas ja sitten ylös, aikaan kolme minuuttia 22 sekuntia. Se oli minuutin verran nopeammin kuin keskiarvokierros.

Myös toinen aikuisurheilija Kari Virtanen kiipesi noin viikko sitten Karhuluolan portaat kerran enemmän kuin Tuhkasaari. Portaista näyttäisikin tulevan koronakevään hitti, ja on mielenkiintoista nähdä, löytyykö Kopran ennätykselle rikkojaa. Yrittäjiä ainakin löytynee varmasti.

Kopra valmistautui ennätysyritykseensä muutaman viikon ajan.

– Aloitin kolme viikkoa sitten. Ensimmäisellä viikolla harjoittelin kerran. Edellisviikolla tein kolme harjoitusta, joiden aikana nousin portaat yhteensä 130 kertaa, ja viime viikolla vain yhden köykäisen harjoituksen.

Karhuluolan portaissa on vuosien aikana tehty myös muunlaisia ennätyksiä. Yhden nousun nopeusennätystä pitää tiettävästi nimissään entinen Hämeenlinnan Tarmon 400 metrin juoksija Juhani Mikkola, joka kipitti 322 porrasta vuonna 2003 ajassa 37,07. HÄSA

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic