Urheilu

Ongelmapelaajan maineessa ollut Lucenius täsmävahvistuksena HPK:n sentteriosastolle

"Selkeästi hän on sen tason kaveri, että pystyy meitä auttamaan."
Niclas Lucenius on ehtinyt kantaa Tampereen Tapparan kultakypärää SM-liigassa. Häntä vastassa oli vuosikymmenen alussa HPK:n Antti Roppo.

Jääkiekon Liigan HPK on hankkinut täydennystä riveihinsä maaottelutauolla. Hämeenlinnaan saapui 29-vuotias keskushyökkääjä Niclas Lucenius, joka vietti alkukauden Mestiksessä Lempäälän Kisassa.

Luceniuksen sopimuksessa on kuluvan kauden jälkeen optio ensi kaudesta. HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola kuvailee Luceniusta täsmähankintana keskushyökkääjäosastolle, jonne tarve oli suurin.

– Se osasto meillä on aika kapea sitä ajatellen, että kärkikaksikolle sattuisi loukkaantumisia. Meillä on pelannut viisi sentteriä, joista (Erkka) Seppälä enemmän Mestistä. Lucenius purki nyt sopimuksen LeKin kanssa ja etsi selkeästi paikkaa Liigasta, niin meille oli otollinen hetki tehdä sopimus, Toivola kommentoi.

Turun Toverien kasvattia pidettiin kymmenisen vuotta sitten yhtenä ikäluokkansa suurimmista lupauksista Suomessa. Hän oli 18-vuotiaana alle 20-vuotiaiden MM-joukkueen paras pistemies vuodenvaihteessa 2008.

NHL:n ovet eivät kuitenkaan auenneet Atlanta Thrashersin varaukselle. Luceniuksesta tuli kiekkokiertolainen, joka on pelannut 296 SM-liigaottelun lisäksi KHL:ssä Dinamo Rigassa, Slovakian liigassa sekä Sveitsin ja Saksan kakkosliigoissa.

Lucenius nousi liigakartalle aikoinaan Tapparassa, missä hän oli kaudella 2009–10 yksi joukkueen tehokkaimpia 46 runkosarja- ja kahdeksalla playoff-pisteellään. Hän pelasi Liigassa viimeksi syksyllä 2015 Sportissa, minkä jälkeen hän edusti vuoden aikana kolmea seuraa kolmessa eri maassa.

Uusi herääminen tapahtui viime kaudella, kun Lucenius tehtaili kasvattajaseuransa kapteenina Mestiksessä 40 ottelussa 52 pistettä. Hän nousi kuitenkin jälleen keväällä negatiivisessa mielessä otsikoihin, kun hän hankki sarjan puolivälierissä 13 ottelun pelikiellon potkaisemalla vastustajaa.

Tälle kaudelle ongelmapelaajan maineessa ollut taitoniekka ei saanut liigasopimusta, joten hän jäi tekemään tuhojaan LeKin paidassa. Hän oli alkukaudesta Mestistä johtavan seuran johtohahmo, kun 15 ottelussa syntyivät tehopisteet 5+18.

– Hän on osoittanut kypsyneensä ja kasvaneensa urheilijana sekä kykenevänsä kantamaan vastuuta monipuolisissa rooleissa, Toivola arvelee.

– Valmennuksen tehtävä on katsoa sopiva rooli, on se sitten hyökkäävä tai puolustava, mutta selkeästi hän on sen tason kaveri, että pystyy meitä auttamaan.

Oven Luceniuksen hankkimiselle avasi Ville Viitaluoman lopettaminen loukkaantumisen takia, kun merkittävä osa Viitaluoman palkasta siirtyi vakuutusyhtiön maksettavaksi. Toivolan mukaan Luceniusta oli toki tarkkailtu jo pidemmän aikaa.

– Laskimme kauden alussa paljonkin sen varaan, että Vili olisi kuntoutunut ja auttanut joukkuetta. Kun tilanne näytti lokakuussa huonolta, aloimme voimakkaammin hakea uutta keskushyökkääjää, mihin varauduimme jo sarjan alkaessa. Olemme kyllä tehneet taustatyön hyvin, ja tiedämme, miten Lucenius on tehnyt asioita viime keväästä tähän päivään.

Myös Lucenius on kärsinyt urallaan loukkaantumisista, huomattavimpana olkapään hajoaminen vuonna 2015, mutta tällä hetkellä mies on kunnossa. Hän on jo aloittanut harjoittelun HPK:n kanssa.

– Hänellä on kuitenkin jo pelejä tältä kaudelta alla, joten tiedämme hänen olevan heti valmis pelaamaan, Toivola toteaa.

Lucenius nähtäneen ensimmäisen kerran osana HPK:n joukkuetta, kun Kerho palaa maaottelutauolta kotiottelussa JYPiä vastaan keskiviikkona 14. marraskuuta. HäSa

Päivän lehti

24.1.2020