Urheilu Hämeenlinna

Onko järkeä lähteä lokakuussa Skopjeen? – Hämeenlinnan Lentopallokerhon europelien kohtalo yhä auki

Kokkolan Tiikerit ilmoitti vetäytyvänsä lentopallon eurokentiltä perjantaina – Hämeenlinnan Lentopallokerhon pitäisi näillä näkymin matkustaa lokakuussa Pohjois-Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki kertoo, että seuran päätökset osallistumisesta ovat toistaiseksi tekemättä.
Hämeenlinnan Lentopallokerhossa pähkäillään toden teolla europelien kohtaloa. Kuva: Tomi Vesaharju
Hämeenlinnan Lentopallokerhossa pähkäillään toden teolla europelien kohtaloa. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Lentopallokerhon eurocup-arvonnoissa sattui suorastaan tragikoominen arpaonni, kun seura arvottiin Challenge Cupissa pohjoismakedonialaista OK Vardar Zeni 2019 -joukkuetta vastaan. Joukkueet kohtaavat toisensa alkuperäisen aikataulun mukaan lokakuussa.

Vain viikkoa aiemmin liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ilmoitti esittävänsä, että Turun ja Skopjen väliset lennot lopetettaisiin väliaikaisesti. Tuolloin kolmella lennolla kyseisellä reitillä oli todettu testauksissa yhteensä 43 koronavirustartuntaa.

Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki kertoo, että seurojen välillä on keskusteltu mahdollisuudesta, jossa ottelupari pelattaisiin sittenkin yksiosaisena kohtaamisena joko Hämeenlinnassa tai Skopjessa. Kalliomäen mukaan todennäköisesti Skopjessa.

– Olemme käyneet keskusteluja skopjelaisen joukkueen kanssa, mutta taloudellisesti meidän kannaltamme olisi parempi, jos ottelupari pelattaisiin Skopjessa. Asiasta on keskusteltu seuran sisällä hallituksessa ja pelaajien kanssa, ja olemme päättäneet, että päätöksen tulee olla yksimielinen, mikäli lähdemme, Kalliomäki avaa.

– Tällä hetkellä henki on ollut sen suuntainen, että olisimme lähdössä. Odotamme kuitenkin vastauksia logistisiin kysymyksiin. Jos peli pelataan Skopjessa, saamme siitä taloudellista kompensaatiota, mutta määrä on auki ja siitä neuvotellaan myös.

 

”Jos yksikin pelaaja sanoo, että ei lähdetä, sitten emme lähde”

Kokkolan Tiikerit ilmoitti perjantaina, että seura on päättänyt olla osallistumatta lentopallon Eurocupin otteluihin. Tiikerit arvottiin kolmannen tason Eurocup-kilpailussa virolaista Pärnu VK:ta vastaan.

Tiikereiden seurajohto punnitsi koronapandemian aiheuttaneita muuttuneita olosuhteita tarkasti päätyen vetäytymiseen europeleistä. Kansainvälisen lentopalloliiton CEV:n huhtikuisen päätöksen mukaan luopumisista ei tällä kaudella seuraa sanktioita seuroille tai liitolle.

Kalliomäki kertoo, että hänen henkilökohtainen mielipiteensä on se, että europelien olisi parempi jäädä nykyisessä koronavirustilanteessa väliin.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, mutta seurassa on päätetty niin, että päätös tehdään yhteisesti. Jos yksikin pelaaja sanoo, että ei lähdetä, sitten emme lähde, Kalliomäki sanoo.

Vaikka terveys on ykkösprioriteetti, urheilullisesta ja taloudellisesta näkövinkkelistä kysymys onkin seuran kannalta jo mutkikkaampi.

– Haluamme olla europeleissä mukana, koska niistä saa myös arvokkaita rankingpisteitä. Ne voivat olla erotus sen suhteen, että olemmeko Mestareiden liigan lohkovaiheessa vai emme. Se on meille tärkeä asia, joten asia ei ole aivan yksinkertainen, Kalliomäki avaa.

– Moni pelaaja on tullut meille juuri europelien takia, siksi kynnys peruuttaa pelit on suuri, vaikka jokainen ymmärtää maailman tämänhetkisen tilanteen.

 

”Teemme päätöksiä kaikki näkökannat huomioiden”

Kalliomäen mukaan osallistuminen tulee joka tapauksessa edellyttää mahdollisimman turvallista matkustamista ja oleskelua, mikäli Skopjeen lähdetään pelaamaan.

– Sen verran kun olen selvittänyt asioita, lennot voitaisiin järjestää niin, että olisimme mahdollisimman lähellä kuplaolosuhteita. Matkustaisimme linja-autolla lentokentälle, menisimme yhtenä porukkana turvatarkastuksesta läpi ja voisimme sopia lentoyhtiön kanssa, että menemme ensimmäisenä porukkana koneen perälle ja lähtisimme viimeisenä ulos, Kalliomäki avaa.

– Perillä tietysti olisimme mahdollisimman paljon omassa kuplassamme. Odotamme nyt myös vahvistuksia ja linjauksia viranomaisilta, että miten he näkevät urheiluseurojen liikkumisen ja tarvitaanko sen jälkeen kahden viikon karanteeni – vai pääsisimmekö lyhyemmällä karanteeniajalla.

Päätös tulee joka tapauksessa tiivistymään yhteen kysymykseen.

– Selvitämme kaiken aikaa ovatko europelit niin tärkeitä, jos ruvetaan punnitsemaan turvallisuutta pelaajien ja toimihenkilöiden kanssa. Selvitämme olosuhteet ja sitten teemme päätöksiä kaikki näkökannat huomioiden. HäSa

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic